Ratas lubab kõigile tagada väärika vanaduspensioni

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Jüri Ratas (arvo tarmula) (3)

Jüri Ratas. Arvo Tarmula foto

Peaminister Jüri Ratase sõnul on pensionisüsteemi muudatuste eesmärk tagada inimestele väärikas vanaduspension ja vähendada ebavõrdsust ühiskonnas.

"Valitsus otsustas sel nädalal jätkata vajalike vanaduspensioni muudatustega ja täiendada ka pensionivalemit," vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo BNS-ile Ratase sõnu. "Soovime teha pensionisüsteemi paindlikumaks ja solidaarsemaks, et vastata paremini inimeste vajadustele ja ootustele. Meie jaoks on oluline põhimõte viia esimeses pensionisambas üks tööaasta võrduma ühe pensioniaastaga. Palga suurus jääb pensioni suurust ka edaspidi mõjutama, aga oluliselt õiglasemal määral. Ühiskondliku heaolu ja sidususe suurendamine on üks valitsusliidu neljast põhieesmärgist. Pensionisüsteemi seniste kitsaskohtade parandamine on samm võrdsema ühiskonna poole. Riik peab väärtustama iga oma inimest, sõltumata tema ametist ja töötasust. Sissetulekute ebavõrdsus ei tohi kanduda pensionipõlve," ütles Ratas.

Valitsusliidu plaani järgi hakkab esimene sammas tulevikus sõltuma inimese töötatud aastatest, teine sammas töötasult makstud sotsiaalmaksust ja kolmas sammas vabatahtlikust säästmisest. Muudatused ei puuduta juba pensionile jäänud inimesi ega seni välja teenitud pensioniosakuid. Riiklik vanaduspensioniiga seotakse oodatava elueaga.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kuidagi
7 aastat tagasi

ei saa aru ,keda silmas peetakse selle 1500 puhul, kas oli see äkki mingi KREEKA madin -no peab meil ikka rikas riik olema, et Kreeka penskaritele 1500 garanteerida igakuiseks ilusaks eluks. Midagi vajab selles faktis vist täpsustamist.

RATAS
7 aastat tagasi

lubab kõigile tagada väärika vanaduspensioni. Küsiks, et kellele kõigile ta seda lubab. OLen ka 40a töötanud ja vanus 70, hea oleks teada ,millal seda väärikat saama hakkan, praegu 360 euri. Inimväärseks peaksin praegusi hindu ja ravimite hindu silmas pidades 500 eurost.

kreek
7 aastat tagasi
Reply to  RATAS

kellelle ligi kinkis meie pensiraha elab soojas, lõuna ajal ei tee midagi sest vaja veini juua saab min. 1500 eur. penssi. kui sea lmadinaks läks ja taheti nn. kokkuhoiu poliitika raames nende penssi vähendada tuldi kohe tänavale ja lubati sellest litsiliidust välja astuda.kreek ütleb, et 500 läheb sõõgiks(sööb väljas/restos), 500 auto kütusele ja 500 muudeks kuludeks, vähemaga ei tule toime. meie peame siin külmas istuma ja ca.350 eurost kõigeks piisama ning veel valitsust kiitma ja riigivargaid ülal pidama

umbes+300
7 aastat tagasi

Need, kes töötasid ka peale 1998.aastat ja on viimastel aastatel läinud pensionile väärivad samuti VÄÄRIKAT pensioni ! Pensioniea edasilükkamine on neid inimesi niigi juba karistanud. Kus on siis nüüd võrdne kohtlemine?

mida
7 aastat tagasi

selle poolvigase viimase kommentaariga öelda taheti on arusaamatu.

kont
7 aastat tagasi

Praegused noored ei hakka suure tõenäosusega üldse pensioni saama või kui isegi hakkavad saama, siis mitte nooremalt, kui 70 aastaselt.
Saama hakkavad politseinikud ja sõjaväelased 55 aastaselt.
Teised peavad ise hakkama saama. Kes eluea jooksul mingit vara kokku ei kogu, see veedab vanaduspäevi vanadekodus.

kilam kolam
7 aastat tagasi
Reply to  kont

pole õige, pole kunagi tõõl käinud aga antakse jevreiroopas vankade sõimamise eest nii 24 tonni puhtana käden

häbi
7 aastat tagasi

on lugeda, et kavandatavad pensionimuudatused ei leevenda praeguste pensionäride elujärge mitte sugugi.Kas tõesti ei oleks mõeldav igaaastane 10 protsendine tõus, praegu narritakse meid iga aasta 18-20 eur lisamisega, kuid mida arstirohud ja toiduhinnad aastaga teevad seda nagu ei teakski keegi.

no te
7 aastat tagasi

lugege vaid**sissetulekute ebavõrdsus ei tohi kanduda pensionipõlve**, aga nii just täpselt ju ongi,kellel oli viimastel tööaastatel suur palk, et kofitsienti saada nendel pensionid tuntavalt suuremad, kui olid madalapalgaline siis nüüd oled ka madalapensionilimńe.

ratase
7 aastat tagasi

lubadus võib teoks saada neile, kes praegu nii umbes 40aastased. Meie riigi praegune vanaduspensionäride kogukond sellest osa ei saa ja hääbub viletsat pensionipõlve pidades.

millega
7 aastat tagasi

see persoon, kes kunagi tööl pole käinud, nagu väidab, et nüüd 265 eur kuus saab oma elupäevakesi sisustas.

pensionärile
7 aastat tagasi

teadmiseks, et oli jah selline aeg, kui naised said pensionile vastavalt sünniaastale , näiteks 1948a sünd.naine sai jääda pensionile 58,5aasta vanuse saabudes.