Ammas: kõrgepalgaliste töökohtade loomiseks paneme sotsiaalmaksule lae

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Andres Ammas 2016-11-21 Andres Ammas: Foto: riigikogu istungi teleülekande ekraanitõmmis

Vabaerakonna fraktsioon esitas täna taas Riigikogu menetlusse eelnõu sotsiaalmaksuseaduse täiendamiseks ehk nn sotsiaalmaksule lae kehtestamiseks.

Eelnõu soodustab kõrgepalgaliste spetsialistide Eestisse toomist ja jäämist ning uute kõrgepalgaliste töökohtade loomist ning aitab Eesti majandusel muutuda targemaks ja tootlikumaks. „Mitmed Eesti arvamusliidrid ja organisatsioonid, sh Teenusmajanduse Koda ja Tööandjate Keskliit, on juba aastaid tagasi tulnud välja ideega kehtestada sotsiaalmaksule lagi. See on kahjuks takerdunud eelmiste valitsuste suutmatusse või soovimatusesse ideed teostada,“ ütles fraktsiooni aseesimees, rahanduskomisjoni liige Andres Ammas.

Vabaerakonna saadikud võtsid sarnase sisuga eelnõu valitsuse vahetuse ajal tagasi, et anda uuele valitsuskoalitsioonile mõistlikku aega teemaga tegelema hakata. „Esitasime selle uuesti menetlusse, et koalitsioon saaks oma seisukoha kujundada, lisaks on vahepeal hulk majandusajakirjanikke ja ettevõtjaid avaldanud sotsiaalmaksu lae mõttele poolehoidu. Loodame, et seda ideed uuritakse ja analüüsitakse uuesti ja põhjalikult,“ ütles Andres Ammas.

Vabaerakonna ettepanek on täiendada Sotsiaalmaksuseadust uue punktiga, mis ütleb, et sotsiaalmaksuga ei maksustata töötasusid ja palka, mis ületab 4-kordset mediaanväljamakse suurust – praegu on see u 3500 eurot. Vabaerakonna arvates tuleb arvutuse aluseks võtta keskmise palga asemel just mediaanpalk (50% palgasaajaist saab sellest suuremat, 50% väiksemat tasu), sest keskmine palk kirjeldab Eesti majanduse ja palgasaaja seisukorda vildakalt. Mediaanpalk seevastu näitab üsna adekvaatselt Eesti keskmise palgasaaja majandusseisu.

Sotsiaalmaksuseaduse täiendamise seaduse eelnõu ja seletuskirjaga saab tutvuda siin: 11.01.17_SMS täiendamine_lagi

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
7 aastat tagasi

Sa mõtled seda statistilist numbrit SKT-st?
Kui müüakse enamuses ainult tööjõudu, siis pole see ka ime. Antud juhul ei ole palgakulu suur, vaid SKT väike.
Sotsiaalmaksu lae kehtestamisel ei ole enam alust rääkida solidaarsest tervishoiu- ja pensionisüsteemist.
… arvan ma.

lae
7 aastat tagasi

paneks kipsist

Mnjah:)
7 aastat tagasi

Kahju, et Andrese ja Vabaerakonna majandusteaduslikud teadmised on rumalusest kantud. Okeks aeg IT sektori jumaldamisest kaugemale näha ja haarata terviklikku pilti. See samm näitab väga selgelt, et Vabaerakonnal majanduspoliitika sisuliselt puudub nagu ka pädevus. Sotsiaalsektori igaaastast puudujääki nüüd küll lisanduvate IT sektori “labidameeste” tööjõumaksudega ei kata ega ka tekita riiki lisandväärtust. Masendav.

Mnjah:)
7 aastat tagasi
Reply to  Mnjah:)

Ega kui sisu ei mõista siis tuleks areneda:)
Samas viimane lause on ühesõnaline, millest aru ei saanud?