Lääne maavanem näeb uut ühisvalda Lääne maakonna koosseisus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Neeme Suur (4)

Lääne maavanem Neeme Suur ei anna alla. Foto: Urmas Lauri

Lääne maavanem Neeme Suur edastas täna rahandusministeeriumile arvamuse Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla üheks omavalitsuseks ühinemise kohta. Maavanem toetab valdade ühinemist, kuid leiab, et uus tekkiv omavalitsus võiks kuuluda Lääne maakonna koosseisu.

Ühinevad omavalitsused taotlevad moodustuva haldusüksuse määramist Pärnu maakonna koosseisu, mis tooks kaasa Lääne maakonna piiride muutmise. Sel juhul väheneb Lääne maakonna territoorium 25% ja elanike arv 15% võrra. Sellega muutuks mandri-Eesti kõige väiksem maakond veel väiksemaks ja territooriumilt suurim maakond veel suuremaks.

Lähtudes vajadusest tagada maakondliku halduskorralduse proportsionaalsus, riigiasutuste ja sotsiaalsete koostöövõrgustike parim toimimine ning säilitada ajalooline identiteet, on maavanem arvamusel, et Hanila, Lihula, Koonga ja Varbla valla ühinemisel moodustuv omavalitsusüksus peaks kuuluma Lääne maakonna koosseisu. Maakondliku kuuluvuse otsustusõigus on valitsusel.

Lähtudes õiguslikust analüüsist, tuleks enne maakonna piiride muutmist välja selgitada ka elanike arvamus selles küsimuses.

Maavanem toetab ka kohanimenõukogu ettepanekut ning leiab, et uue omavalitsusüksuse nimi võiks olla Lihula vald. Lihula on ajalooline ja laialt tuntud nimi, mis võimaldab paikkondlikku identifitseerimist.

1. jaanuariks 2017 pidid ühinevate omavalitsuste volikogud esitama maavanemale oma ühinemisdokumendid. Tulenevalt Eesti territoriaalse haldusjaotuse seadusest edastab maavanem ühinemisdokumendid koos omapoolse arvamusega rahandusministeeriumile.

Liivi Ollino

Lääne maavalitsuse pressiesindaja

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karilaid
7 aastat tagasi

Parem hilja, kui mittekunagi!

.
7 aastat tagasi

Hilja !

Avalik saladus
7 aastat tagasi

Nagunii maavalitsused ja maakonnad reorganiseeritakse, seega tulevikus jaotub siinne piirkond Lääne regiooni (keskus Pärnu) ja Põhja regiooni (keskus Tallinn) vahel. Probleeme tegelikult pole.

Meelis Malk
7 aastat tagasi

Olgu valest parteist või mitte aga seekord ma toetan maavanemat küll. Maakondlik kuuluvus on tähtis identiteedi alus. Samuti rahastamise teemad. Olen siin juba ükskord kirjutanud, et Pärnu omad ei tunne meid ja ikka antakse raha ju pigem omadele, kui võõrastele – “ole sa või tõbras aga sa oled meie tõbras”. Ja Läänemaa omad teavad ja tunnevad meid ikka kordades paremini kui Pärnumaa omad. Olgu selle nimega kuidas. Kõlbab nii üks kui teine. Aga nüüd mõelda, et Matsalu ja Virtsu ning Lihula on põlised Pärnumaa külad ……… no ma ei tea kohe. Ilusat jätkuvat õnnistatud aastat kõigile !

Rain
7 aastat tagasi

Kus sa varem olid, seltsimees Suur? Kui maakond sunniviisiliselt lõhki rebiti (ja mis minumeelest praeguste sündmuste jaoks veel olulisem, lasti Lõuna-Läänemaal viimastel aastatel üldse sisuliselt kaotada side maakonnakeskusega, ülejäänud maakonnast rääkimata) siis sina, nn. maavanem olid vait nagu kult rukkis. Nüüd, peale kaklust oled küll kõva mees valijate ees keksima. Kui palju busse käib Haapsalust Lihulasse või Virtsusse? Kui palju töötab näiteks Haapsalu kandi inimesi Lõuna-Läänemaal või vastupidi? Miks peaks Lõuna-Läänemaa end üldse Läänemaa osana tundma?

irwq
7 aastat tagasi
Reply to  Rain

Haapsalu unustas lihula ja virtsu ammu ära – nüüd ving ! Hilja , seltsimees , liiga hilja !

priit
7 aastat tagasi

FB,s selline kena soovitus. Ehk RAHUnege maha.. Ma arvan, et uutele suurvaldadele nime andmisel peaks ikka ajalugu au sees pidama. Vaidlevad seal, kas peaks olema Lääneranna vald või Lihula. Einoh, Lihula on kena küll, aga üles on tähendatud, et: …Rõdali kihelkond pidid albid olema (et ei käinud pasteldega) Ridala; vorsta üitasse siin aeskamehed ja Aeska mehi üitasse jälle vorstid Martna; !!! junlasi oo metu seltsi: paejunlased, mis sii oo = Mihklis, Ehtjunlased – tõstlased, punn junlased – Selise ja Audru, koltse lõugega junlased – seal Soeba pool Mihkli; Lohu valla mehi üiti kollavennad Niisiis, seda kanti iseloomustab ja ühendab eelkõige… Loe rohkem »

jama
7 aastat tagasi

me võime tõsta piire nii ja naa,vahetada nimesilte,nihutada piire.Aga kas see tõesti teeb ühest piirkonnast,linnast või külast nüüd tõeliselt atraktiivse tõmbekeskuse.Sisu on vaja rohkem,sisu !

irwq
7 aastat tagasi

Tegelikult tuleks läänemaa üldse kaotada – lõuna pool pärnu alla ja põhja pool harjumaa alla : haapsalu muutub tallinna tagaõueks

Eks
7 aastat tagasi

Kas just Lihula….aga läänemaa küll

arvamus
7 aastat tagasi

Lihula vald ja Läänemaa. See oleks loomulik.