Selgusid aasta kõige loomasõbralikum ja -vaenulikum tegu

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Eesti Loomakaitse Selts

 

Eesti loomakaitse seltsi korraldatud internetihääletusel valiti 2016. aasta kõige loomasõbralikumaks teoks kassipoja päästmine Tallinnas. Marko Männiste päästis kassipoja veeuputuse käest Jõe tänaval.

Aasta kõige loomavaenulikum tegu on maaelu- ja keskkonnaministeeriumi otsus mitte keelustada karusloomafarmide tegevust Eestis.

Marko Männiste päästis kassipoja uppumissurmast 10. juulil, mil Tallinna kesklinna tabas tugev vihmasadu ja tekkis uputus. Männiste  sõitis parasjagu vennaga koju ja märkas Jõe tänaval vihma kätte jäänud läbimärga kassipoega. Männiste jooksis autost välja, võttis külmast ja ehmatusest väriseva kassipoja ja viis ta koju, kus hoolitses looma eest. Päästetud kassipoeg sai nimeks Tilk. Kuna noormees kassipoega endale jätta ei saanud, võttis ta ühendust loomakaitseorganisatsiooniga, kes aitas loomale kodu leida.

Kõige loomavaenulikumaks teoks hääletatud otsus karusloomafarmide tegevust Eestis mitte keelustada avalikustati 2016. aasta sügisel. Vaatamata sellele, et Eesti loomade eestkosteorganisatsioon Loomus, loomaõiguslusorganisatsioon PETA ja Eesti moeloojad olid nõudnud riigikogu maaelukomisjonilt karusloomakasvatuse keelamist, oli keskkonnaministeeriumi seisukoht, et karusloomade kasvatamise probleemiks on võõrliikide loodusesse pääsemine ja kasvanduste sõnnikumajandus, kuid olukord on viimastel aastatel paranenud. Ministeerium oli seisukohal, et juhul kui on täidetud loomade pidamise ja surmamise nõuded, võivad kasvatused edasi tegutseda.

Mullu oktoobris jõudsidki ministeeriumid seisukohale, et karusloomafarmide tegevus peaks jätkuma ja vastav ettepanek edastati valitsusele. Karusloomakasvatused on aga loomade suhtes julm äri: vangistuses hoitavad farmiloomad sünnivad kevadel ja eraldatakse emast varakult. Loomad tapetakse novembris. Sõltuvalt loomaliigist kasutatakse karusloomafarmides erinevaid tapmismeetodeid: rebaste puhul elektrišokki, minkide puhul gaasitamist ja tšintšiljadel kaela murdmist.

Aasta kõige loomasõbralikuma ja -vaenulikuma teo konkurssi korraldab loomakaitse selts 16. aastat. 2015. aasta kõige loomasõbralikumaks teoks valisid hääletajad koer Maximuse päästmise. Aasta kõige loomavaenulikuma teona kogus enim hääli Rando Randma, kes piinas ja tappis loomi.

Eesti loomakaitse selts on 2000. aastast tegutsev loomasõpru ühendav mittetulundusühing eesmärgiga tagada ja parandada loomade heaolu ning ennetada loomade väärkohtlemist. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments