Veeteede amet hoiatab: punase raketi kasutamine ilutulestikuks on keelatud

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Punane rakett

Punaste rakettide kasutamine lõbu pärast võib kaasa tuua karistuse. Foto Haapsalu jahtklubi

Veeteede amet tuletab meelde, et punaste signaalrakettide kasutamine uusaastapidustustel või mistahes muul ajal ilutulestikuks või lõbu pärast ei ole lubatud ja on karistatav.

Laevadel ja paatidel nõutavad pürotehnilised vahendid – langevarjuraketid, tõrvikud jms on mõeldud kasutamiseks ainult hädaolukorras. Iga välja lastud punase signaalraketi nägemisel või sellise raketi märkamisest teada saades on päästjad kohustatud infot kontrollima ning vajadusel algatama otsingu- ja päästeoperatsiooni.

Kui signaalraketi laskmine polnud põhjendatud, ootab raketi väljalaskjat karistus. Seadus keelab punase signaalraketi põhjendamatu kasutamise ning karistusseadustiku § 269 määrab selle eest sanktsiooniks rahatrahvi kuni sada trahviühikut ehk kuni 400 eurot või aresti.

Seega tuleb hoida oma pürotehnilised vahendid kasutamiseks siis, kui neid tõepoolest vaja on. Paneme kõigile südamele, et põhjuseta ja vastutustundetu punase raketi väljalaskmine ja sellele järgnev päästjate reageerimine võib takistada või pikendada abi saabumise aega tõelise abivajajani. Seega võib punase raketi kasutamine seada ohtu kellegi elu.

Juhime ka tähelepanu, et A ja B kategooria väikelaevadel on kohustusliku varustuse hulgas nõutud kolm punast langevarjuraketti. Kolm punast säratuld on aga nõutavad nii A, B kui ka C kategooria väikelaevadel.

Veeteede amet soovib kõigile tujuküllast, meeleolukat aga ka ohutut aastavahetust!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments