Aulepa tuulepargis lõppesid suuremahulised tõstetööd

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Aulepa

Tõstetööd Aulepas. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia taastuvenergiaettevõtel Enefit Taastuvenergia on Aulepa tuulepargis kokku 16 tuulikut ning nendest ühel lõpetati pühadevahelisel perioodil käigukasti uuenduse tööd.

„Suuremahuliste tõstetööde puhul sõltub väga palju ilmast ja tuulest. Selleks, et tõsta 100 meetri kõrgusele tuuliku rootor ehk labad, on vajalik leida tuulevaikne periood ning tööde läbiviimiseks on vaja kahte suurt kraanat. Tuulevaikne periood leiti ööl vastu 29. detsembrit. Suurema noole siruulatusega kraanat, mis tuuakse objektile veoautodel ning mille kokku panekuks läheb 4-5 tööpäeva, on vaja rootori tõstmiseks. Rootor kaalub 70 tonni ja selle diameeter on 100 meetrit, teist lühema siruulatusega kraanat on vaja rootori tõstetöödel abi osutamisel,“ rääkis Enefit Taastuvenergia juht Innar Kaasik.

Rootori tõstmine võtab aega tavapäraselt 5-6 tundi ning tõstetöödeks on korraga objektil tavaliselt kuni 15 inimest.

„Tuuliku rootori eemaldamine ning tagasi paigaldamine oli seotud käigukasti uuendustöödega, kus käigukast ise õnnestus seni tuuliseks osutunud detsembrikuul üles tõsta enne jõule. Tuule tõusmisel ei saanud rootorit siiski tagasi üles tõsta ning tuli ootama jääda uut soodsat hetke, mis osutus sellel korral öiseks ajaks,“ kirjeldas Kaasik.

Eesti Energia taastuvenergiaettevõte Enefit Taastuvenergia on üks Baltikumi suurimaid taastuvenergia tootjaid. Enefit Taastuvenergia toodab energiat tuulest, veest, sega-olmejäätmetest ja biomassist. Ettevõttel on neli tuuleparki: Aulepa, Narva tuhavälja, Paldiski ja Virtsu. Tuulikuid on kokku 44 ja nende võimsus kokku 111 megavatti. Aulepa tuulepargi võimsus on 48 megavatti ning see valmis 2009. aastal. Aulepa tuulepark toodab aastas ca 80 gigavatt-tundi elektrit, millest piisab 32 000 keskmise tarbimisega kodu aastaseks elektritarbimiseks.


Vt ka: "Galerii: Kellassepatöö Aulepas pealpool pilvi"
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hmm
7 aastat tagasi

St, et kui numbrid õiged on, siis peaks artikli toon olema teine.. a la – tuulepark oli tuksis ja nüüd vahetasime käigukastid ära ja saab ehk korda…???
Mäletan justkui, et esimesel aastal oli tootlus kuskil 2,95 kWh vati kohta.

Hmm
7 aastat tagasi

Kui 48 MW toodab aastas ainult 80 GWh elektrienergiat, siis on tegemist ikka väga hädise tulemusega. Tuulepargi rajamisel hõisati ju tootlusest 3 kWh iga vati kohta.
Ehk tasuks numbrid enne artikli avaldamist üle kontrollida.