EKRE soovib pingelise rahvusvahelise olukorra tõttu erikohtuid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Pingelise rahvusvahelise olukorra tõttu tuleks Eestis tuua selgust, kuidas tagada riigis operatiivne õigusemõistmine eriolukordades, leiab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) riigikogu fraktsiooni aseesimees Henn Põlluaas.

Põlluaas juhtis tähelepanu, et Eestis puudub sõjaaja riigikaitse seadus, ning samuti ei näe praegused seadused kohtute toimimises ette eriolukordi, teatas fraktsiooni pressiesindaja reedel BNS-ile. Põhiseaduse kohaselt on ka erakorraliste kohtute moodustamine keelatud.

"Küll aga peab riigi õigussüsteem olema valmis adekvaatselt toimima mitmesugustes kriitilistes situatsioonides," rääkis Põlluaas. "Näiteks sõjaseisukorras võib tekkida olukord, kus avaliku korra ja seaduste rikkumisele tuleb reageerida viivitamatult. Kiiresti on tarvis reageerida riigivastaste massirahustuste organiseerimisele, marodöörlusele, sabotaažile, vaenulikule propagandale ja valede levitamisele."

"Süü- ja kuritegude menetlemine rahuaja praktika kohaselt võib venida heal juhul kuude, halvemal juhul aastate pikkuseks, mis pole sõjaolukorras võimalik," lisas ta.

Põlluaasa sõnul nõuaks eriolukord niinimetatud sõjakohtute loomist, kohese või kiirendatud menetluse läbiviimist, apellatsiooniõiguse piiramist või isegi tühistamist ning karistusseadustiku muutmist, mis sätestaks karmimad karistused teatud tegevuste puhul. „Nendel sammudel oleks ka preventiivne mõju sõjaolukorras tekkida võivate korrarikkumiste, kuritegude ja rahutuste ärahoidmisel,“ lauaus ta.

Põlluaas juhtis tähelepanu, et erakorraliste kohtute tegevus on seadustatud ja reguleeritud enamikus riikides.

„Ka Teise maailmasõja eelses Eestis oli vastav süsteem ja seadused loodud. 1938. aastal vastu võetud Eesti Vabariigi põhiseadus sätestas, et erakorralised kohtud on lubatud seaduse piires ainult sõja ajal, kaitseseisukorra piirkonnas ja sõjalaevadel. Sarnast lahendust on vaja ka tänases Eestis võimaliku sõjalise kriisi puhkedes. Seda oleks vaja võimalikult kiiresti, sest kriisi tekkides oleme juba hiljaks jäänud," sõnas ta.

EKRE õiguskantsler Ülle Madisele ametliku kirja, kus soovib õiguslikku hinnangut, kuidas õigusemõistmine erakorralistes olukordades lahendada.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Unesnôiduja
7 aastat tagasi

No ei ole selles pundis teravaid pliiatseid. Lihtsalt ei ole.

Külamees
7 aastat tagasi
Reply to  Unesnôiduja

Nii üldiseks mõttearenduseks küsiks-kas teravad pliiatsid on need kes rändavad maailmas sanktsioonide karmistamist jutlustades ,arutavad lõputult maksureformi üle mille mõte on lihtinimesele aastas umbes 600 eurot lisaraha anda ,millest siis 550 teisi makse ja muudatusi kasutades ära korjata,välja arvatud need kes eriti tublid on,st ei tarbi õlut, limonaadi,ei vaheta autot jne.neil on lootust veel paarsada säästa.Kas on kindel,et need tegevused meile helge tuleviku tagavad?
Muuseas ka eelmise sõja eelõhtul nimetati sõjaks ja hädaks valmistumisele kutsujaid mõttetu paanika tekitajaiks.

beria
7 aastat tagasi

kes kahtleb troika õiglastes otsustes

Juhhaidii
7 aastat tagasi

EKRE-d, jällegi olete te vajutanud paanikanupu peale, kas tuleb teilt ka midagi lootustandvalt positiivset? Ise te ütlete välja, et erakorralised kohtud on lubatud seaduse piires ainult sõja ajal. Olete te täna sõjas? Kas te ei näe mis on Eesti tänane päev? Teie soov on pidevalt teie vastaseid seina äärde panna. Lõpetage ära! Maailm on palju värvilisem. Ei ole mõtet kogu aeg külvata hüsteeriat. Kui ei külva seda meie, ei külva seda meie naaber, siis näeb ka naabri naaber, et kellele seda paanikat kkagi vaja on? Kas tõesti mingile erakonnale, mille nimi on EKRE Eesti Vabariigis. No vennad EKRE-lased lõpetage ära… Loe rohkem »