Mart Helme: Eesti surve Indias vangistatud laevakaitsjate vabastamiseks on olnud pigem sääsepirin

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Indian personnel stand on the deck of the Seaman Guard Ohio at a dock in Tuticorin on October 18, 2013. Indian police arrested and questioned 33 people aboard a ship operated by a US anti-piracy firm for carrying guns and ammunition in Indian waters without proper permits, reports said. India's coastguard stopped and detained the ship off the Indian coast on October 12 after discovering the cache of weapons and ammunition, before escorting it to the southern port of Tuticorin. AFP PHOTO/ STR

Laevakaitsjate alus India sadamas. ARHIIV

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme leiab, et Eesti poliitikute ja ametnike tegevus Indias kolm aastat tagasi vahistatud laevakaitsjate vabastamisel on olnud ebapiisav.

Laevakaitsjate olukorda puudutavale konservatiivide arupärimisele riigikogu ees vastanud välisminister Sven Mikser ütles, et laevakaitsjad on esitanud süüdimõistmise kohta edasikaebuse ning Eesti riik ei saavat ega tohtivat kohtupidamisse Indias sekkuda. „Kindlasti mingisuguseid kuupäevalisi lubadusi ma ei saa ega tohi teile anda, sest hetkel on laevakaitsjate advokaadid esitanud edasikaebuse, mida menetletakse,“ ütles Mikser.

Mart Helme meenutas, et eelmine välisminister Marina Kaljurand oli laevakaitsjate küsimuses äärmiselt optimistlik ning arvas, et mehed õnnestub lähiajal koju tuua. Kaljurand lubas koostööd ja abi nii omastele kui ka laevakaitsjatele, ent nüüdseks on vahistamisest möödunud juba kolm aastat.

„Mul on jäänud kõrvaltvaatajana mulje, et need olid suhteliselt katteta lubadused. Me kõik teame, et oma kodanike kaitsmine, ükskõik mis olukorda need kodanikud on sattunud, on iga riigi mitte ainult juriidiline, vaid ka moraalne kohustus. Mind hämmastab see, et me ei ole leidnud ressurssi, et olla diplomaatiliselt kohal ja jälgida, et meie meeste inim- ja kodanikuõigused oleksid sajaprotsendiliselt tagatud. Et oleks kindel, et nende õiguskulud oleksid garanteeritud; et me anname neile sihtotstarbelist rahalist toetust,“ kõneles Helme.

„Mulle tundub kummaline hoiak, et me ei saa sekkuda kohtupidamisse ja seetõttu me ei saa midagi teha. Jah, põhimõtteliselt on see õigusriigi põhimõtetele tuginedes õige, aga me teame väga hästi, et on olemas nii poliitilise kui ka diplomaatilise surve eri variandid. Mulle tundub, et meie diplomaatiline ja poliitiline surve on olnud pigem selline sääsepirin. Me ei ole väga jõuliselt kasutanud ei neid instrumente, mis oleksid põhimõtteliselt võimalikud Euroopa Liidu raames, ega ka neid instrumente, mis oleksid võimalikud koordineeritud tegevuseks, eelkõige Suurbritannia ja Ukraina riigi kaasabil.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Ahah, nüüd järsku leiab euroskeptik môisavalitseja Helme, et “Euroopa Liidu raames” on vôimalik nii môndagi ette vôtta. Tore ju, et see EL polegi nii paha ja kopitanud! Helmel vôiks ola veidigi selgroogu oma pôhimôtetes, aga näib, et see Euroopa-vastalisus on tal tegelikult ainult moepärast, sest siis on kôik mullassonkijad môisavalitseja selja taga oma häältega.

Agu
7 aastat tagasi
Reply to  Unesnôiduja

karta ongi, kui pukki saaks see erakond, siis muutuks paljud nende põhimõtted igaveseks, sama tundub ka praeguse keskerakonna valitsusega olevat, läksid suurte ideedega maailma vallutama, aga paari nädalaga tõmbas keegi kes seda asja juhib kuskilt neile vee peale.

uskmatu+toomas
7 aastat tagasi

Banaanias pinisevadki ainult sääsed !Kaljurand tõmbas salli õlgadele ja kohe Türki milleks ?Oleks teinud täpi otsaette ja Indiasse aga suured permehed pole Indiast huvitatud.

arvaja
7 aastat tagasi

Helmel on lihtsalt vaja pildil olla,muidu nägu unub ära.

Arusaamatu
7 aastat tagasi

Mart Helme demonstreerib kujukalt sääse pirinat. Kui sellised mehed, kes varemalt töötasid välisministeeriumis, ja ei tea siiamaani mismoodi asjad toimivad, siis andke andeks, kas sellised tühikargajad ongi meie poliitikud?

Triibik
7 aastat tagasi

Olen algusest peale lugenud iga kildu meedias selle asja kohta. Ja olen vastu riigi sekkumisse asjasse. Kusjuures enamus minu tuttavaid. Kui mehed võtsid vastu mingi raske raha teenimise otsa,siis nad ka peavad ise enda eest seisma. Riik ei tohi era-äri ebaõnnestumise korral diplomaatilisi survevahendeid kasutada. Ja nende naised võiks moslemi illegaalidega abielluda. Kaua sa kuival ikka oled..

nii
7 aastat tagasi
Reply to  Triibik

kuidas riigil kõlbas sekkuda erajalgratturite jamasse eesotsas Hansoga? ja narkokulleritest piigadega? kuidagi valikuline see sekkumine

no nii
7 aastat tagasi

Nüüd kui keegi,keda ei teata,on põhitöö teinud ja asjad hakkavad laabuma,on sobiv aeg sõna võtta?Kus te aastaid olite????

Hr Helmele
7 aastat tagasi

Andke siis omalt poolt hoogu ometi! Sõnadest siinkohal ei piisa.