Keskerakonna edu Reformierakonna ees kahanes novembris ühe punktini

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Andres Herkel 2016-11-21
Kõige rohkem on langnud Andres Herkeli juhitava Vabaerakonna toetus. Foto: riigikogu istungi ülekande ekraanitõmmis

Keskerakonna reitingu edumaa Reformierakonna ees on kahanenud ühe protsendipunktini, selgub uuringufirma Kantar Emor poolt BNS-i tellimusel novembri lõpus läbi viidud erakondade toetuse uuringust.

Keskerakonda toetas novembris 24 protsenti ja Reformierakonda 23 protsenti küsitletutest, kolmas oli Sotsiaaldemokraatlik Erakond 19 protsendiga. Kui Keskerakonna toetus oli ühe protsendipunkti võrra langenud, siis Reformierakonna toetus sama võrra kasvanud.

“Keskerakonna reiting tõusis eestlaste ja langes muu rahvuse hulgas, keskmises tulemuses need muudatused tasandasid üksteist,” ütles uuringufirma Kantar Emor uuringujuht Aivar Voog.

Sotsiaaldemokraatide toetus oli kasvanud oktoobri 17 protsendilt kahe protsendipunkti võrra.

Vabaerakonna toetus oli langenud kõige järsemalt, kui oktoobris toetas seda 15 protsenti, siis nüüd 11 protsenti küsitletutest. Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) toetas novembris nii nagu ka kuu varem 10 protsenti küsitletutest. Isamaa ja Res Publica Liitu toetas novembri lõpus 9 protsenti, millega tema reiting oli ühe protsendipunkti võrra tõusnud.

Parlamendivälistest erakondadest toetas Erakonda Eestimaa Rohelised novembris nagu ka oktoobris 3 protsenti küsitletutest. Eesti Iseseisvuspartei ja Rahva Ühtsuspartei reiting oli 1 protsent.

Valitsuskoalitsiooni toetus oli novembris 51 protsenti ehk nelja protsendipunkti võrra suurem kui oktoobris.

Oma eelistust ei osanud öelda 15 protsenti küsitletutest.

Kokku küsitles Kantar Emor 25. novembrist kuni 1. detsembrini vastajate kodudes ja veebiintervjuude teel 931 valimisealist kodanikku vanuses 18-74 aastat.

Erakondade reitinguprotsendid näidatud nendest vastanutest, kellel on erakondlik eelistus, seega “ei oska öelda” vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Seega võimaldab antud andmete esitamine näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleks toimunud uuringu küsitlusperioodil ja antud kandidaatide valikuga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Meil
7 aastat tagasi

ka siin talus rotid pisut liiga aktiivsed, õunu ja porgandeid degusteerinud. Lõksud üles ,siis liha omastkäest ja kui Repinskil mõni kits ka veidi piima eraldab on elu OK.

ah siis
7 aastat tagasi

on küll kahju ,kui Tiia nii lühikese mõttevahetuse peale paanikahoo sai.

Tiia
7 aastat tagasi

Ole vAit,paanika tekitaja.Ei ütleks
et su rotid milleski paremad olid.

tekib
7 aastat tagasi

eelaimdus, et varsti kesk on omadega veel mitu kohta tagapool, sest praegu on kõik alles valitsuse kavasolevate muudatuste mõju rahvani jõudmata. Suurim **ämber** on muidugi Repinski ja seda mitte ainult oma minevikust välja imbunud info pärast. Kui jälgida millise rapsiva suunaga ja laia lubaduste kavaga ta alustanud on , siis ei tule sellest asjast head.Eesti kitsekasvatajate eestkõnelejaks oleks hästi sobiv, kuid minister EI ei.

irwq
7 aastat tagasi

Tore maine sel kesikukambal – nüüd pätist minister kah veel – tõeline keskkriminaalerakond !

Irwe
7 aastat tagasi

Varsti kesikla hakkab irlitsikutega võistlema!