Päästeameti operatiivkorrapidaja Risto Roomet sai kodanikupäeva aumärgi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Täna andis siseminister Hanno Pevkur Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones toimunud pidulikul tunnustusüritusel viieteistkümnele silmapaistvale inimesele üle kodanikupäeva aumärgid.

„Tänu teie hoolivale ja vastutustundlikule suhtumisele on ellu viidud palju olulisi algatusi alates vabatahtlike päästekomandode asutamisest ja kogukondlike ühisürituste korraldamisest kuni vähiravifondi asutamiseni. Te olete andnud hindamatu panuse oma kodukandi arendamisse ja ka laiemalt,“ märkis siseminister Hanno Pevkur tunnustamisel. Üks kodanikupäeva aumärgi saajatest, Annika Laats, ütles oma tänukõnes, et kõik kodanikupäeva aumärgi saajad annavad oma tegevusega julgust ja jõudu teistele. „Headuse eestkõnelejad annavad inimestele julgust astuda välja ja teha head,“ rääkis Laats.

Kodanikupäeva aumärki antakse välja alates 1998. aastast ning tänavu esitati aumärgi komisjonile 85 ettepanekut aumärgi andmiseks.

Kodanikupäeva aumärgi saavad:

  • Kirsika Ilmjärv – Koeru keskkooli huvijuht ja Naiskodukaitse Järva ringkonna esinaine.
  • Toivo Tänavsuu – vähiravifondi "Kingitud elu" looja ja tegevjuht.
  • Annika Laats – EELK Risti koguduse õpetaja, hingehoidja Tallinna Lastehaiglas, kaplan Tallinna Diakooniahaiglas, MTÜ Vaikuse Lapsed liige.
  • Aune Valk on lisaks oma põhitööle haridus- ja teadusministeeriumis panustanud vabatahtlikuna erinevatesse ettevõtmistesse.
  • Risto RoometPäästeameti Läänemaa päästepiirkonna operatiivkorrapidaja, kes on ka vabatahtlikuna andnud olulise panuse oma kodukandi ja maakonna turvalisuse tõstmisesse. Tema algatusel on Paliveres ja Kirnas käima lükatud vabatahtlikud päästekomandod. Ta pöörab suurt tähelepanu õnnetuste ennetamisele – nii on kohalik ujumiskoht tema eestvedamisel saanud veeohutuspüstakud ning suurendatud on tuleohutust paljudes kodudes. Lisaks viib ta läbi päästeala noorteringi ja edendab tuletõrjesporti.
  • Linda Raunet – tegutses pikka aega eesti keele ja kirjanduse õpetajana ning oma õpilastes oskas ta tollasest tugevast ideoloogilisest survest hoolimata äratada huvi eesti keele, kirjanduse ja kultuuri vastu.
  • Imbi-Sirje Torm – pikaaegne ajalooõpetaja, kellel on oluline roll paljude noorte kodanikuks kasvamisel.
  • Sandra Mägi – Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud ja Raplamaal asuva Röa külavanem.
  • Kristi Aria – 15 aastat tagasi asutas ta Tartusse kooli rahvusvahelise taustaga laste jaoks.
  • Indrek Luberg – oma pere ja tööelu kõrvalt jõuab ta alati olla abivalmis kogukonnaliige ja seista kohaliku kandi turvalisuse ning huvide eest.
  • Airi Hallik-Konnula Urvaste Külade Seltsist on oma kogukonna heaks palju ära teinud.
  • Kuldar Adel – Eesti Noorteühenduste Liidu liige ja osaluskogude koordinaator, kes on andnud tugeva panuse Eesti noorte aktiivsuse arendamiseks.
  • Kaisa Lõhmus – Eesti Noorteühenduste Liidu noortepoliitika nõunik, kes on Eesti noortele selgitanud valla- ja linnavolikogude tööd.
  • Hans Soll – kodanikualgatuse „Sindi pais“ eestvedaja, kes seadis eesmärgiks Pärnu jõe alamjooksul asuva Sindi paisu avamise rändkaladele.
  • Urmas Tulvik – Raikküla valla aktiivne koduloouurija ja koolitaja, kes korraldab oma kogukonnas ka piirkondlikke ajaloolisi rännakuid.

Kodanikupäev on 26. novembril. See on pühendatud kõigile Eesti kodanikele ja kodanikuks pürgijatele. Uued Eesti kodanikud saavad oma kodakondsustunnistused kätte alanud nädalal toimuvatel pidulikel tseremooniatel Tartus ja Narvas. Kolmapäeval antakse siseministeeriumis üle Eesti Külaliikumise Kodukant poolt väljaantavad vabatahtliku sõbra märgised, millega tunnustatakse vabatahtlike kaasamise head taset ja professionaalsust Eesti vabaühendustes. Taas toimub maakondlike arenduskeskuste korraldatav Ühisnädal, mil tutvustatakse vabakonna tegemisi.

Fotod: Annika Haas

Kodanikupäeva tänuüritus1

Kõik aumärgi saajad, aasta kodanik Kristi Liiva ning ministrid Hanno Pevkur ja Indrek Saar.

Kodanikupäeva tänuüritus2

Aumärgi saaja Linda Raunet koos siseministriga. sündis samal aastal, mil Eesti Vabariik esmakordselt välja kuulutati. Ka pensionipõlves on ta olnud jätkuvalt aktiivne kodanik, osaledes Keila kultuurimaja ja sotsiaalkeskuse huviringide tegevustes ning korraldades neid ise.
 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jaak
7 aastat tagasi

Eelmine kommentaar võeti maha. Ütlen veelkord-mõtetu mees.

Mittekohalik Jaagule
7 aastat tagasi
Reply to  Jaak

mõtetu? 🙂

Kohalik
7 aastat tagasi

Risto suguseid mehi võiks meie kandis rohkem olla… Tubli!