Haapsalu ja Ridala ühinemishääletus ei huvita inimesi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 9

Spetsiaalne buss, mis täna Ridala valla küladele tiiru peale tegi, et soovijad saaksid Ridala vallavalitsusse Haapsalu ja Ridala ühinemise üle hääletama tulla, tõi kohale vaid kaks prouat – ühe Sinalepast ja teise Liiva külast, ning bussijuhi enda, kes elab Sepa külas.

„Ega see meie hääl palju ei muuda midagi,“ nentis bussijuht, kellele on kõige enam vastukarva see, et Ridala vald, vähemalt nime järgi, ära kaob. Et ühinemine võiks Ridala valla kaugema kandi rahva jaoks elu ka paremaks teha, sellesse ta väga ei usu, aga ilmselt pole ka midagi väga hullu karta. „Ääremaastamisega tehti meil juba Nõukogude ajal algust. Ega nüüd polegi midagi muud, et venelased ei jõudnud seda ära teha, Eesti Vabariik viib protsessi lõpuni,“ muigas ta ja lisas, et tahtis oma „ei“ vallavalitsuses kirja panna, nagu kord ja kohus. „Ega mu „ei“ midagi muuda, aga süda on vähemalt rahul.“

Prouadki ei osanud ühinemisest midagi loota ega karta – eks aeg näitab. „Meie peame ikka sama moodi hakkama saama.“ Üks neist oli sõitnud vallamajja ütlema „jah“, teine „ei“.

Täna hommikuks oli Ridala valla registripidaja-referendi Kaire Viiluste sõnul oma häält andmas käinud 114 inimest, elektrooniliselt hääletajaid oli kokku 142.

„Väga vähe,“ nentis ta. „Panime bussigi käima – mitte midagi ei aita, inimesi ei huvita.“

Ridala vallavalitsuse raamatupidaja Tiiu Orro lisas, et kasutada oli ka võimalus kodus hääletada ja selleks vallaametnik selleks koju kohale kutsuda. Seda võimalust kasutas vaid üks inimene. Kohalike valimiste ajal on soovijaid tavaliselt aga kümmekond.

Nii Viiluste kui ka Orro leidsid, et viga ei olegi mitte vaid inimestes ja nende ükskõiksuses omavalitsuse tuleviku vastu, vaid ka süsteemis.

„Kui on öeldud, et tegelikult ei pea rahva arvamust arvestama, siis nad leiavadki, et kui minust midagi ei sõltu, mis ma siis hääletan!“ seletas Orro, viidates sellele, et inimesed ei taha osaleda aktsioonis, millel reaalselt mõju pole ja kuskil kabinetis pannakse lihtsalt „linnuke“ kirja – tehtud!

Haapsalu ja Ridala ühinemise rahvahääletusel antud hääli hakatakse kokku lugema täna õhtul kell kuus.

Tulemused selguvad esmaspäeval.

Ühinemise rahvahääletus Ridala vallavalitsuses Foto Arvo Tarmula11 Ühinemise rahvahääletus Ridala vallavalitsuses Foto Arvo Tarmula12 Ühinemise rahvahääletus Ridala vallavalitsuses Foto Arvo Tarmula13 Ühinemise rahvahääletus Ridala vallavalitsuses Foto Arvo Tarmula14 Ühinemise rahvahääletus Ridala vallavalitsuses Foto Arvo Tarmula15 Ühinemise rahvahääletus Ridala vallavalitsuses Foto Arvo Tarmula16 Ühinemise rahvahääletus Ridala vallavalitsuses Foto Arvo Tarmula17 Ühinemise rahvahääletus Ridala vallavalitsuses Foto Arvo Tarmula18 Ühinemise rahvahääletus Ridala vallavalitsuses Foto Arvo Tarmula19

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ikka+nii.
7 aastat tagasi

Polegi leidnud sellist kohta netis, kus saaks hääletada.

Aksel
7 aastat tagasi

Eks inimesed on ikka aktiivsed siis kui neid juhivad karismaatilised liidrid. Rahva leigus näitab seda, et rahval on juba ükskõik, sest ta tunneb et nendest need võimumängud absoluutselt ei hooli.

Hardi
7 aastat tagasi

Kont–netis hääletamine oli ju täiesti lihtne.Mis tasemel oled?

Suur mõttetus
7 aastat tagasi

Täna ongi esmaspäev.

sorts
7 aastat tagasi

uneleja
rahvas pole loll. lihtsalt igasugu tilulilu ei vääri rahva tähelepanu

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Loll rahvas, muud pole öelda. Ärge siis pärast jâlle halage. Rôôm siiski näha, et Haapsalu City vôtab tänu sellele kuju.

.
7 aastat tagasi
Reply to  Unesnôiduja

loll on see,kes selle ühinenud valla etteotsa lisak ka reformierakonna valib!

tegelikult
7 aastat tagasi

on omavaltsuse asukoht ja nimi tähtsusetu kodaniku tasandil. 10 aasta jooksul ei ole vaja olnud külastada omavalitsust kus hingekirjas olen. Kõik on võimalik toimetada internet teel. Küll aga on piirid tähtsad valitsemise tasandil.

maali
7 aastat tagasi

Ärge lollitage inimesi , te teate niigi et kõik on juba ammu ette ära otsustatud. Muide tean et üks inimene tegi päris palju ettepanekuid liitumislepingusse .Kas neid on arvesse võetud? kindlasti oli ka teisi inimesi kes neid parandusi tegid.

Minna
7 aastat tagasi

Kõik on juba otsustatud, mis te meist ikka enam lollitate ja meie raha raiskate.

mõtetu
7 aastat tagasi

ajaraiskamine, vallaametnikud ainult leilis