Eestirootslaste rahvusnimekiri võib minna puhastusse

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

eestirootslased_foto_Arvo_Tarmula
Kultuuriministeeriumi asekantsler Anne-Ly Reimaa ja Rootsi suursaadik Eestis Anders Ljunggren Noarootsis Rootsi päeval. Foto: Arvo Tarmula

Rootslaste rahvusnimekiri Eestis võib kaotada kuuendiku oma liikmeist, sest kultuuriministeerium soovib järgmise aasta alguses Eestis mitteelavad eestirootslased nimekirjast välja arvata. Väljaarvamine tekitab aga seisu, kus tagasi peaks astuma ka ligi kolmandik vastvalitud Rootsi vähemusrahvuse kultuurinõukogu liikmeid.

Sellest, kuidas neile asendusliikmeid valida, aga seadus ei räägi, seda enam et viimastel valimistel kandideeris kultuurinõukogu 21 kohale vaid 22 inimest. Eestis elavate vähemusrahvustega tegelev kultuuriministeerium teatas kevadel eestirootslaste kultuurinõukogule, et rootsi vähemuse rahvusnimekiri tuleb üle vaadata ning sealt Eesti rahvastikuregistrisse kandmata rootslased eemaldada. Rahvusnimekirja mittekuuluvad rootslased ei saa osaleda ka kultuurinõukogu valimistel ei valijana ega ka kandidaadina.

Pärast rootslaste proteste lubas kultuuriministeerium kevadel, et tänavu novembris võib valimised pidada veel vana korra järgi, kuid järgmisteks valimisteks kolme aasta pärast tuleb asi korda ajada. Külma dušina mõjus aga eestirootslastele suve lõpul tulnud info, et tänavused valimised võib küll vanal moel pidada, kuid rahvusnimekiri tuleb korrastada järgmise aasta esimese kvartali jooksul.

See tähendab ligi kolmandiku novembris juba valituks osutunud rootslaste eemaldamist kultuurinõukogust.

Loe pikemalt neljapäevasest Lääne Elu paberlehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments