Vormsi Agar ostis koos Kristjan Rahuga Saaremaa agaritootja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tiit Sarapuu ja Mart Mere
Tiit Sarapuu (vasakul) ja Mart Mere lõid käed. Vormsi asemel hakkab Vormsi Agar Investeeringute OÜ furtsellaraani tootma Saaremaal. Foto: erakogu

Vormsi Agar Investeeringute OÜ ostis Saare Kalurilt tütarfirma Est-Agar. „Tehingu eesmärgiks on tootmismahtude kasvatamine ja uute eksporditurgude leidmine,” ütles Vormsi Agar OÜ osanik ja juhatuse liige Mart Mere.

Vormsi Agar on mitu aastat pidanud plaani, et hakata vetikaid kasvatama ja agarikust furtsellaraani tootma Hiiuma ja Vormis vahel. Mere märkis, et ettevõte pole sellest plaanist loobunud, praegu on neil meres katseksvandus. Saaremaal hakkavad nad kasutama looduslikult meres kasvavat vetikat. Vormis Agar arendab ka karbikasvandust. Mere ütles, et karbikasvatus on samuti katsestaadiumis.

Est-Agar AS-i nõukogu esimees Tiit Sarapuu nentis, et Saare Kaluri omanduses on ettevõte teinud 1997. aastast head tööd. Välja on töötatud uus tehnoloogia furtsellaraani tootmiseks ja laiendatud müügigeograafiat.

„Meil on varemgi käinud kosilasi, aga Vormsi Agar OÜ viimaste aastate kogemus kombineerituna Est-Agari pikaajalise oskusteabega on kõige tõsiseltvõetavam ja läbimõeldum lähenemine,” ," ütles Sarapuu.

Ettevõttes Vormsi Agar Investeeringute OÜ on võrdse osalusega Vormsi Agar OÜ ning OÜ Utilitas Grupp.

Utilitas Grupp kuulub ettevõtja Kristjan Rahule, kes tegeleb sooja- ja elektritootmisega peamiselt Tallinnas, aga ka mitmes Eesti väikelinnas, sh Haapsalus.

Agarikust saadav furtsellaraan on geelistuv polüsahhariid, mida kasutatakse stabiliseeriva, paksendava ja geelistava ainena toidu-, põllumajandus-, kosmeetika- ja farmaatsiatööstuses. Est-Agar AS 2015. aasta äritulu moodustas 745 080 eurot, 72% müügitulust saadi
eksporditurgudelt, keskmine töötajate arv majandusaastal oli 33.

Tehingu hinda osapooled ei avalda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
to Enn
7 aastat tagasi

See mõte ei mahtunud vallavanema puslesse ja nii on. Elagu võitlus ääremaastumise vastu – märgiga.

Enn
7 aastat tagasi

Mitte ainult memmed vaid vallavanem on oma püha missiooni täitnud, et mitte ühtegi töökohta ei tekiks ja mittemingisugust äritegevust saarel ei sünniks. Paistab, et seekord oli vallavanema saak eriti edukas, 33 võimalikku töökohta prügikasti. Edu Viks!

G.
7 aastat tagasi

Oi kuis Vormsi memmed rõõmustavad, et tehast saarele ei tule. Saab rahus majakeses vaikust nautida ja üksinda metsas seeni noppida. Saaks veel kajakatest ka lahti..