Risti mesiniku mesi on Eesti kümne parema seas

Kaie Ilves

kaie@le.ee

orgmets. tarmula

Olev Orgmets. Arvo Tarmula foto

Eesti põllumajandus-kaubanduskoda tunnustas Risti mesiniku Olev Orgmetsa mett pääsukese märgiga ehk tunnustatud Eesti maitse kvaliteedimärgiga.

Pääsukese märk antakse tootele, mis on sada protsenti eestimaist päritolu, kvaliteetne ja maitseb hästi. Orgmetsa mesi sai hindamisel viis punkti viiest. Märgi oleks mesi saanud ka siis, kui ta oleks saanud neli punkti viiest.

Olev Orgmest on Ristil ja Taeblas mesilasi pidanud 1970. aastast. Üks põhjus, miks Orgmetsa mesi on kvaliteetne, on taara – Orgmets villib mett ainult uutesse, mitte kasutatud purkidesse, ja kasutab klaasi, mitte plastikut, sest plastik hakkab teatud tingimustes meega reageerima.

„Mee puhul on määrav ka taimede liigirikkus,” ütles Orgmets.

Läänemaal kannab pääsukese märki ka Liivi kandi mesiniku Andres Tamla mesi. Tamla mesi sai märgi mullu. Kogu Eestis on pääsukese märk alla kümnel meel. Kokku on Eestis 6000 mesinuku ringis.

Poest Orgmetsa mett osta ei saa. Ta müüb seda ise.

„Kliente on nii palju, et pole olnud põhjust poes müüa,” ütles Orgmets.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Purustaks müüte :)
7 aastat tagasi

Kui on toiduplastik ja õige tähisega, siis ei reageeri see plastik midagi. Kui kasutada 4 või 5 tähisega plastikut, ei reageeri seal midagi.