Vakra: Väikese väina õhuliinid on vaja asendada maa-aluse kaabliga

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Väikese väina elekrtriliin
Väikese väina elektriliin kulgeb Muhulaamt Saaremaale mööda tammi. Foto: Google maps

Riigikogu keskkonnakomisjoni esimehe Rainer Vakra hinnangul on Väikese väina avamisega seotud küsimuse arutamise käigus esile tulnud probleemid, mis on seotud sealset keskkonda mõjutavate teguritega, teatas riigikogu pressinõunik Gunnar Paal.

Vakra viitas keskkonnakomisjonis toimunud mitmele Väikese väina avamisega seotud probleemide arutelule. „Seoses sellega on tõusetunud probleem, et on vaja likvideerida kõrgepingeliinid, mis tapavad aastas sadu rändlinde ja risustavad visuaalselt Väikese väina hoiuala miljööd. Väikese väina tamm on oluline peatuspaik väikeluikedele, laululuikedele ja teistele lindudele. Eesti ornitoloogiaühingu hinnangul sureb Väikese väina tammil aastas 500-2500 lindu liini sisse lendamise tõttu,” selgitas Vakra. Tema hinnangul on tegemist lihtsalt lahendatava probleemiga, milleks on vaja õhuliin asendada maa-aluse kaabliga.

Keskkonnakomisjoni esimees pöörduski Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi ja keskkonnaameti peadirektori Andres Onemari poole ettepanekuga, et olukorra parandamiseks on vaja likvideerida nimetatud kõrgepingeliinid. Vakra loodab probleemi kiiret lahendamist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mnjah:)
7 aastat tagasi

Tase on see kui ebapädev räägib asjast, millest midagi ei mõika. Tark oskab õigel ajal vait olla.

?//
7 aastat tagasi

Aga miks peaks Sindi liin maaall olema?

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  ?//

Loomulikult mitte terve liin, aga mingid lõigud, kus seda trassi looduskaitselistel põhjustel uude koridori suunati.

2. kodanik
7 aastat tagasi

Kui palju maksab lihtsalt lahendatav probleem? Sindi kõrgepingeliini puhul ei tulnud millegipärast majanduslikel põhjustel kõne alla maakaabel ja nüüd äkki sotsidel kõik imelihtne….?

dfg
7 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Esiteks tundub antud 110kV liin olema juba piisavalt vana, et tuleb mingi aeg niikuinii asendada. Taoliste liinide kasutuseaks loetakse u. 60 aastat. Seega on mõistlik asendada see u. 3 km tammil olev lõik juba merekaablina. Minu teada antud lõigu ühe ahela kaablisse viimisest on räägitud juba varem. Nüüd siis tuleks kaablisse viia mõlemad ahelad, et saaks õhuliini tammilt likvideerida. Teatavasti eelmine aasta avati uus (ühe ahelaline) 110kV kaabelliin u. Virtsu ja Kuivastu vahel (laevateest veidi eemal). Teiseks Sindi teema – ma eeldan, et jutt on Tartu – Sindi ja tulevasest Sindi – Lihula – Harku 330/110kV liinist. Need on teatavasti… Loe rohkem »

nn
7 aastat tagasi

Kas siis merd seal vahel ei ole? Mere alla?

Volli͈,+saarlane.
7 aastat tagasi
Reply to  nn

Mere alla jah, teistele kaablitele lisaks. Maanteeamet ei luba tammi sissse paigaldada.

http://uudised.err.ee/v/majandus/7162d1b7-497f-4afe-82d9-355ca1733c21/uued-kaablid-parandavad-saare–muhu–ja-hiiumaa-elektrivarustuskindlust

Aga see, et Vakra loodab probleemi kiiret lahendamist. näitab seda, kui eluvööras on Riigikogu keskkonnakomisjoni esimees — kiire lahendus saab olla ainult ebaseaduslik lahendus.Tegemist on veel Natura alaga ja kõigi vajalike paberite ja protseduuride läbiviimine ei sa mitte kuidagi kiiresti toimuda — Riigikogu ise on aselle asja nii keruliseks ajanud!