Jüri Ratas: miks ma kandideerin Keskerakonna esimeheks?

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Jüri Ratase pilt

Eesti Keskerakond jõudis 12. oktoobril ajaloolise teetähiseni – Rahvarindest võrsunud erakond tähistas oma 25.sünnipäeva. Juubeliaastal on kohane mõelda seni tehtule ning vaadata ka tulevikku. Olen veendunud, et Eesti ühiskond vajab nii täna kui ka 5, 10 ja 25 aasta pärast tugevat Keskerakonda, mille alusväärtusteks on solidaarsus, iga inimese eest seismine ja erinevate kogukondadeühendamine.Ainult nii saame üles ehitada tugeva ja ühtehoidva riigi.  

Kahjuks on Keskerakond olnud ligi kümme aastat järjest riigitasandil opositsioonis. Seetõttu pole meil õnnestunud oma programmi vajalikul määralellu viia ning Eesti poliitika on kaldunud tugevalt paremale kreeni. KandideerinKeskerakonna esimehe kohale, ettuua põhimõttelisi muutusi Eesti ühiskonnas. Soovin anda oma panuse õiglasema ja laiapõhjalisema poliitika elluviimiseks riigitasandil ja kohalikes omavalitsustes.

Maailmavaate ja poliitiliste põhimõtete üle võib jäädagi vaidlema, mistõttu võtame mõõdupuuks Eesti tegeliku olukorra. Senisepoliitilise suuna ebaõnnestumist ilmestab kõige selgemalt meie rahvaarvu jätkuv langus. Avalikkust eksitavad vabandused „kestlikkust kahanemisest“ polejätkusuutlikud egapaku lahendusi. Vajame terviklikku perepoliitikat, et tõsta sündide arvu. Vajame uusi töökohti ka väiksemates omavalitsustes ja maapiirkondades.Vajame lasteaedu, koole ja kõiki teisi eluks vajalikke teenuseid kogu Eestis. Vajame riiki, kus mitte kedagi ei jäeta kõrvale.

Meie suurim probleem on alati inimeste toimetulek ning rahvaarvu tõus. Poliitilisel tasandil tuleb märksa enam keskendudaEesti elanike heaolu tõstmisele.Oleme kuulunud Euroopa Liitu üle 12 aasta, kuid vahe Euroopa jõukamate riikidega on jätkuvalt ülisuur. See väljendub nii madalates palkades ja pensionites kui ka tervelt elatud aastates. Euroopalik solidaarsus ning heaoluühiskond on saavutatavad ainult õiglasema maksu- ja sotsiaalpoliitika ning märksa tugevama regionaalpoliitika toel.

Koheselt peab lõppema meie inimeste vastandamine rahvuse, vanuse, soo ja teiste kriteeriumite alusel.Riigijuhtide kohustus on kõnetada ja ühendada kõiki Eesti kogukondi, mitte ühiskonna lõhestamise hinnagalühiajalist populaarsust taga ajada. Samamoodituleb erakondadel olla avatud uutele algatustele ning reaalselt kaasata inimesi otsustusprotsessidesse. Hämarad tagatubade kokkulepped jäägu minevikku. Riigijuhtimise läbipaistvamaks ja laiapõhjalisemaks muutmiseks tuleb esimeste sammudena seadustada presidendi otsevalimised ning rahvaalgatus.

Tõin lühidalt välja peamised põhimõtted, mille pärast kandideerin Keskerakonna esimeheks. Tean, etajakirjanduseleon omanekajastada demokraatlikke protsesse võimuvõitlusena ningjaotada erakonda erinevateks leerideks. Tegelikult ei ole Keskerakonnas„omasid“ ja „võõraid“, täpselt nagu pole Eestis üleliigseid inimesi. Minusoov ja eesmärk on minna edasi ühtse meeskonnananing seista kogu Eesti riigi ja rahva eest.

Jüri Ratas

Riigikogu aseesimees, Keskerakonna esimehe kandidaat

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
penskar
7 aastat tagasi

Kas Ratase mõistus on otsas. Juba palju aastaid huvitab teid ainult oma rahakott, mitteriigi ja rahva huvid. Näit. Tasub vaid valitsusel siduda vastuvõetav seadus usaldus hääletusega kohe on kõik seadusega nõus, olgu see või riigi häving. Kui Ratas tahab, tehku omale erakond. Kas mõistus ei võta? Seda erakonda hakkame jõuga kaitsma.

ratas
7 aastat tagasi

-Koheselt peab lõppema meie inimeste vastandamine rahvuse, vanuse, soo ja teiste kriteeriumite alusel.-

Loodame et saate ühtsemaks ja hääletate ka ühtsemalt, muidu on keskerakonna sildi all lihtsalt mingi arv erinevaid inimesi. Hea et Savisaare vari hakkab tuhmuma. Samuti lõpetage kohe igasugune korruptsioon omavalitsuste tasandil.