Indias oli laevakaitsjate kohtuistung

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Indian personnel stand on the deck of the Seaman Guard Ohio at a dock in Tuticorin on October 18, 2013. Indian police arrested and questioned 33 people aboard a ship operated by a US anti-piracy firm for carrying guns and ammunition in Indian waters without proper permits, reports said. India's coastguard stopped and detained the ship off the Indian coast on October 12 after discovering the cache of weapons and ammunition, before escorting it to the southern port of Tuticorin. AFP PHOTO/ STR

Laevakaitsjate alus India sadamas. ARHIIV

India kohtus toimus kolmapäeval istung Eesti laevakaitsjate edasikaebuse arutamiseks.

"Saame kinnitada, et täna toimus laevakaitsjate kohtuistung," ütles välisministeeriumi pressiesindaja Sandra Kamilova kolmapäeval BNS-ile.

Järgmine kohtuistung on tõenäoliselt planeeritud 25. oktoobrile, lisas Kamilova, kuid täpsemaid detaile kolmapäevase istungi tulemuste kohta ta veel öelda ei osanud.

Laevakaitsjate kaebuse  arutamine on varasemalt kolm korda edasi lükkunud, viimati lükati istung edasi juuli algul.

Eesti ja Briti laevakaitsjad kaebasid edasi neile relvadega riiki sisenemise eest mõistetud viieaastase vanglakaristuse jaanuari lõpus. Algselt pidi istung toimuma Tamil Nadu Ülemkohtu Madurai harus 1. juunil, kuid siis lükkus see kahe nädala võrra edasi ning 15. juunil lükati see uuesti edasi 5. juulile, mil kohtuistungit samuti ei toimunud.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste, brittide ja ukrainlaste kõrval ka 14 Eesti kodanikku. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Jaanuari lõpus otsustasid laevakaitsjad kohtuotsuse edasi kaevata ning samas taotlesid ka kautsjoni vastu vabastamist. Kohus lükkas kautsjonitaotluse 29. veebruaril tagasi, kuid otsustas jätkata laevakaitsjate edasikaebuse menetlemist 1. juunil peetaval istungil.

Eesti valitsus kiitis Indiaga sõlmitava vangidevahetuslepingu heaks juuli algul ning nüüd ootab leping India poole heakskiitu. Samas ei saa laevakaitsjaid lepingu alusel Eestisse tuua nii kaua, kuni nad endale määratud kohtuotsust vaidlustavad.

Eesti välisministeeriumi poliitikaküsimuste asekantsler Kyllike Sillaste-Elling avaldas augusti lõpus Tallinnas peetud välisministeeriumide poliitilistel konsultatsioonidel India esindajatele Eesti poole kahetsust laevakaitsjate kohtuprotsessi venimise pärast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments