Haapsalu linn ja Ridala vald andsid välja ühinemislehe

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

ühinemisleht

Ühinemisleht. Foto: Kristjan Kosk

Tänaseks on jõudnud iga Haapsalu linna ja Ridala valla elaniku postkasti ühinemisleht.

Ühinemislehes saavad sõna Haapsalu linnapea Urmas Sukles ja Ridala vallavolikogu esimees Olev Peetris. Sukles räägib ühinemislehes, et nüüd on õige aeg lõpetada segadus Haapsalu ja tema äärealade Uuemõisa, Paralepa või Valgevälja territoriaalse kuuluvuse üle. „Haapsalu inimesed peavad omaks neid Ridala asulaid ja nende alulate inimesed peavad omaks Haapsalut,” märgib Sukles.

Peale selle küsib Sukles, kellele ja kas on Haapsalu ja Ridala ühemine kasulik. „Praegu oleme nagu kaks leibkonda, kes elavad küll ühes korteris, kuid püüavad selles ühises eluruumis tõmmata tekki enda poole niipalju kui võimalik,” vastab Sukles.

Peetris kirjutab ühinemislehes, et Ridala ühinemiskomisjon on pidanud seitse koosolekut ja jõudnud arusaamisele, et ühinemine on kasulik mõlemale poolele. „Meie inimesed ei kaota midagi. On see siis haridus, huviharidus või sotsiaalhoolekanne,” ütleb Peetris.

Ühinemisläbirääkimiste konsultant ja Tallinna ülikooli avaliku halduse lektor Kerstin Kattai sõnab ühinemislehes, et ühinemist tuleks käsitleda võimalusena siduda tänaste omavalitsuste tugevused. „Ridala valla tugevad külad ja kogukonnad võiksid anda tõuke linnalistele kogukondade aktiviseerumisele Haapsalus,” kirjutab Kattai ühinemislehes.

Lehes on ka täies mahus avaldatud Haapsalu linna ja Ridala valla ühinemisleping.

Ühinemislehe tiraaž on 8500 eksemplari. 7000 lehte jõudis postkastidesse. Ülejäänud 1500 lehte lähevad Haapsalu linnavalitsusse, Ridala vallamajja ja raamatukogudesse, kus lehti samuti jagatakse. Osa lehti jagatakse laiali ka avalikel ühinemiskoosolekutel.

Haapsalu linnavalitsuse pressiesindaja ja ühinemislehe toimetaja Tõnu Parbus rääkis, et ühinemisleht ilmub uuesti novembri esimesel nädalal. Kuni 24. oktoobrini on rahval võimalik teha ühinemislepingusse muudatusettepanekuid. „Uus leht ilmub vahetult enne rahvahääletust ja lehes on kõik muudatused valdkondade kaupa lahti kirjutatud,” selgitas Parbus.

Ühinemislehe väljaandmine läks Haapsalu linnale maksma umbes 2000 eurot. „Me pole Ridalaga arutanud, kas ja millises mahus nemad lehe ilmumist rahastavad,” ütles Parbus.

Lehe küljendas Ivar Soopan.

Ühinemisleht on veebis loetav siin.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Peetrisele
7 aastat tagasi

Mida sa lollitad oma inimesi? Ütled, et inimesed ei kaota midagi. Kuidas ei kaota? Haridustöötajate palgad külmutatakse teil ju vähemalt neljaks aastaks, seniks kuni linna haridustöötajate palgad jõuavad valla haridustöötajate palkadele järele 2020. aastal. Vaat nii ja kui hakkaks veel tuhnima, siis leiab selliseid Suure Peetri kavalusi küll ja küll.

linn
7 aastat tagasi

üksi annab välja, teise osapoolega polegi veel arutatud, eriti nali, näha kohe, kes siin kibeleb millegi järgi, nali kuubis kogu see üritus

to Kalju
7 aastat tagasi

Kõik okupatsiooni mälestusmärgid(kirikud,palvemajad jne) lammutatakse ja Tubri mäele rajatakse tänapäevane Hiis

kalju janson
7 aastat tagasi

Kahjuks ei leidnud Ridala ja Haapsalu ühinemislepingust sõnagi sakraalhoonete kohta. On ju kõigil sõltumata usundist õigus oma palvekojale. Ühinemislepingus võiks ju ette näha ka selle, et kuhu tuleb mošee. Praeguses Haapsalus on usuhooneid juba mitu. Seepärast oleks õiglane edaspidi rajatavad plaanida äärelinna – näiteks võiks mošee püstitada lagunenud õigeusu kiriku krundile Sinalepas. Aga küllap leidub teisigi väärikaid kohti, kui hoolega otsida.