Ärileht: President Ilvese mitte kunagi ühtegi turisti näinud Ärma „turismitalu” sai 170 000 eurot toetust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Toomas Hendrik Ilves 2007-08-08 Ilves ja Tüür Kassaris

President Toomas Hendrik Ilves sai endale Eesti ja Euroopa maksumaksja toel toretseva talukoha. Foto: arhiiv

Ilvesed said enne Kadriorgu asumist 17 kuuga talu valmis ehitada, kuid päris turiste pole tallu turvakaalutlustel kunagi lubatud, kirjutab Ärileht.

President hakkas hoopis ise talus üürnikuks ja maksis esmalt Evelin Ilvesele ja hiljem juba talle endale kuuluvale Ermamaale selle eest üüri.

Nüüd otsustas ametist vabanenud Ilves, et ei soovi ka tulevikus oma kodus turiste näha, ja tegi selleks eile 19 039-eurose ülekande EAS-ile. Sel moel sai Ilves endale Viljandimaal asuva toretseva talukoha, mille eest Eesti ja Euroopa maksumaksja tasus 170 000 eurot, ning endisel riigipeal ei kaasne sellega grammigi kohustusi.

EAS-i eilne teade põhineb 2012. aastal tehtud otsusel, mis tekitab aga imestust. Nimelt väidab toonane juhatuse otsus Maria Alajõe allkirjaga, et president siiski täitis osaliselt toetuse saamise tingimusi, sest ta võõrustas seal oma külalisi.
„Toetuse saaja on täitnud projekti eesmärgi osaliselt, s.o tutvustanud Eestit kui turismisihtkohta ning olnud avatud presidendi külalistele, kellele on pakutud projekti äriplaanis lubatud teenuseid,” seisab nelja aasta taguses dokumendis.

Küsitav on aga asjaolu, et kui presidendi ametiajal oli peatatud isegi toetuse saamise tingimuste täitmine, siis miks arvestas EAS seda ikkagi tingimuste täitmiseks. Samuti väidab otsus, et enne presidendiks saamist õnnestus Ilvestel „17 kuud pärast toetuse otsuse tegemist saadud vara turismi eesmärgil kasutada”.

Tõlkes tähendab see, et tegelikult ei saanud ka tol ajal ükski turist nautida plaanides ette nähtud „unikaalset Erma Parki, mis oleks välja kujundatud avalikuks kasutamiseks kultuuri- ja puhkeobjektina inimestele, kes väärtustavad intellektuaalseid harrastusi”, vaid sel ajal tegeleti talu ehitamise ja renoveerimisega.

Loe pikemalt Ärilehest.
Täispikka intervjuud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juhi Hanno Tombergiga saab lugeda siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ei saa
7 aastat tagasi

aru, kes siis neid ülitarku ja seaduseteadlikke teenendaks kui ühtegi elusat hinge selveris ja maximas orjamas poleks. Või on lootust ,et saabub varsti kommunismus ja igaüks võtab mis tahab ja palju tahab.

juss
7 aastat tagasi

Kui inimesed viitsiks õppida ja tunneks seadusi, ei käiks keegi selveris, ega maximas tööl!

Hardi
7 aastat tagasi

Enne,kui lahmima hakkate, tehke endale selgeks kogu asjassepuutuv ajalugu.

mats
7 aastat tagasi
Reply to  Hardi

Ole hea,selgita siis.

Külamees
7 aastat tagasi
Reply to  Hardi

Õige muidugi,aga kas ka näiteks FEB-fondi ,rublade vahetamise tehingu jt osas on saanud mingi kogu asjassepuutuva ajaloo välja selgitatada?Pigem on nii,et mida rohkem uurida seda segasemaks läheb.Skeemitamise kunst areneb kiiresti ja kui ka juristid neid uurima panna saavad nad sageli tulemusi mis risti vastupidised…ehk sõltuvad uurimist rahastanute huvidest.
Kujunenud olukorras on muidugi omajagu õigust neil kes ei huvitu eriti poliitikast ega tegele arvamuse avaldamisega puuduliku informatsiooni olukorras-“lahmimisega”.Aga kui sina ei tegele poliitikaga,siis poliitika sinuga tegeleb niikuinii.Valikud on keerulised.

Külamees
7 aastat tagasi

Põhimõtteliselt tõestab kommentaator …,et tegelikult oli kogu lugu meile suurepärane rehepapi skeem-saime odavalt ja suuresti EL-rahadega endale presidendi suveresidentsi.Exeli järgi oligi ehk tegemist puhta võiduga meie maksumaksjale,aga mis märki(aga märgilisus ongi ju meie presidendi põhiroll)jääb ühiskonnale andma selline era ja riigivara kombineerimine?
Topeltmoraal on veel omaette teema-paljud väikesed skeemitajad kes ka püüdnud õilsa eesmärgi nimel toetusi optimeerida on pidanud kõik tagasi maksma.Paljudele on see tähendanud tootmise käivitamise või piirkonna edendamise plaanide mahamatmist,kodu panti panemist,et saada laenu tagasimakseks jne.
Muidugi tuleb mõista,et lihtne rahvas peab olema suuremeelne,
ennastohverdav ja andestav.Üha sagedamini kostab küll hääli,et miks meie peame olema kui…

jah
7 aastat tagasi

alustas karjääri Toompea korteri ärastamisega…ja lõpetas karjääri Ärma ärastamisega.
Uus eesti sõna: ärmatama – karistamatult “sikku tegema”

ehk
7 aastat tagasi
Reply to  jah

rahva tagant varastama

...
7 aastat tagasi
Reply to  ehk

Lõpetage ära ükskord see ilkumine. Loomulik on, et igal riigil, kus president, on presidendil ka suveresidents. Esimese vabariigi aegu oli selleks Toila Oru loss, teise vabariigi alguses sai selleks Paslepa residents, mille riik maha müüs, et välja ehitada uue residentsi Rocca al Maresse ja esialgse maksumusega üle 4 miljoni euro. Ärma talu oli Ilvese presidendiks oleku ajal ka presidendi suveresidents ja Ilves võttis seal aeg-ajalt vastu mitmeid riigipäid. Kui veidi arvutada, siis selgub, et Ilves sai Ärma talu kõikide ruumide rendist ainult alla 50 eurot ööpäevas. Selge, et Ilves tegeles heategevusega. Nüüd paneme hakkama 4 miljonit ja millele lisanduvad hiljem… Loe rohkem »

xerxes
7 aastat tagasi

Palju õnne Eesti, tublid olete!!

Magu
7 aastat tagasi

Üks tahk on tõesti see, et Eesti js Euroopa msksumaksjad kinkisid jänkile uhke talu. Teine tahk on seni kajastamata – kes selle sobingu tõttu investeeringust ilma jäid? Kui meede oli piirkondade konkurentsivõime meede, siis oli konkurents tihe ja isegi mitu olulist objekti võisid Ilvese tõttu rahast ilma jääda. Kogu see juhtum on häbematu. Väita, et diplomaate ju võeti vastu,on õige. Aga jäetakse mainimata, et selle on maksumaksja juba kinni maksnud topelt. Ilves põlgab nõukogude Eestis kasvanud eestlasi, aga raha võtab vastu ilma piinlikuseta. Jänki – raha ju ei haise.

juss
7 aastat tagasi

No vot! Aga räägite, et rumal ja ülbe!

paluks
7 aastat tagasi

mulle ka pool milli toetust, ma olen rääkinud naabrimehele kui kena eestimaa on ja üks somm on ka külas käinud, niiet palun mulle pool milli