Ridala vallas tuleb kõik kassid ja koerad kiibistada

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Alliklepa kassid Martnas Foto Arvo Tarmula22

Ridala valla kulud hulkuvaile loomadele aina kasvavad. Foto: Arvo Tarmula

 

Ridala vallas hakkab uuest aastast kehtima kord, et kõik loomaomanikud peavad oma koerad ja kassid kiibistama.

Et uuele korrale üleminek oleks valutum, korraldab vald oktoobris ja novembris kaks sooduskiibistamist. Kahel päeval saavad loomaomanikud võimalikult kodu lähedal oma loomi kiibistada. Kiibistada saab Herjavas, Uuemõisas, Paralepas, Parilas ja Panga külas. Täpsed kuupäevad pole veel teada. Loomaomanikule maksab kiibistamine 2 eurot 95 senti. Vallale läheb kaks kiibistamise päeva maksma 580 eurot. Edaspidi vald enam kiibistamist ei korralda.

„Uuest aastast, kui kiibistamine kohustuslikuks muutub, tuleb loomaomanikel endil kõik kulud maksta ja ise loomaarst otsida,” ütles Ridala vallavalitsuse registripidaja-referent Kaire Viiluste.

Ridala volikogu otsustas kiibistamise lemmikloomaomanikele kohustuslikuks muuta, sest kulud hulkuvaile ja sihitult paljunevaile loomadele läksid väga suureks. Kui varem oli lemmikloomadele eelarves paar tuhat eurot, siis tänavu tuli varasemale 4000 eurole juurde panna veel 3000 eurot.
Kui loomaomanik ikkagi oma kassi või koera ei kiibista, siis trahvima teda esialgu ei hakata. Küll aga loodab vald kiibistamise kohustuslikuks muutmisega lemmikloomakulud kontrolli alla saada.
    

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
7 aastat tagasi

siin on üks oluline koht. Kiibistamine üksi võib jääda puudulikuks kui ei tehta korrektselt registrikannet. Meil on sadade viisi lemmikloomi, kes leitakse hulkumast ja kes ON kiibistatud. Ainult vet arstil jääb üle tuvastada, et jah, kiip on, kes on aga omanikuna registreeritud see info on puudu.

irwq
7 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Jama on selles et sellist ühtset registrit ei eksisteerigi !!!!
Mõned kodanikud võiksid vallaviletsust hageda selle l.lluse vastu

järjekordne
7 aastat tagasi

näide sellest, et volikogu on vallavalitsuse kummitempel

Agu
7 aastat tagasi

rumalus, vaadake statistikat, et kiibid ei võta omanike välja!!!!!! Kui palju on kiipidega kasse, kelle omanike pole teada, krdi tsirkus, see pole tehnikaime vaid uus rahateenimise viis krdi

järgmisena
7 aastat tagasi

tuleb prügi kiibistama hakata, aga millal hakkab vald kruusateede tolmu kiibistama