EKRE fraktsioon ei toeta Kaljulaidi presidendiks valimist

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Mart Helme Arvo Tarmula

Mart Helme. Foto: Arvo Tarmula / ARHIIV

 

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) riigikogu fraktsioon ei toeta Kersti Kaljulaidi presidendina ega hääleta esmaspäeval riigikogus tema poolt.

"Kuidas me täpselt käitume, otsustame esmaspäeval – kas jätame sedelid välja võtmata või võtame need välja, aga laseme kasti täitmata sedelid," ütles fraktsiooni esimees Martin Helme reedel BNS-ile. Ta lisas, et tõenäoliselt läheb käiku tühjade sedelite variant.

EKRE fraktsioon võtab arvesse erakonna juhatuse, volikogu, lihtliikmete ning paljude toetajate arvamust, mille kohaselt ei peaks fraktsioon presidendi kiirkorras valimisega kaasa minema ega Kersti Kaljulaidi toetama, teatas pressiesindaja reedel BNSile.

Helme sõnul küsis fraktsioon erakonna esindusorganite liikmete arvamust Kaljulaidi võimaliku toetamise kohta ning tagasiside nii neilt kui ka lihtliikmetelt ja toetajatelt oli Kaljulaidi kandidatuuri suhtes "väga kriitiline".

„Eelkõige teeb rahvuskonservatiividele muret Kaljulaiu globalistlik maailmavaade. Meie erakonna ja toetajate jaoks on oluline tema suhtumine immigratsiooni, Eesti-Vene piirilepingusse ja kooseluseadusesse,“ ütles Helme.

„Olime alguses Kaljulaidi toetamise suhtes optimistlikumad, sest ka tema näeb Euroopa Liitu ideaalis rahvusriikide liiduna. Samuti olid teised võimuerakondade pakutud presidendikandidaadid meile erinevatel põhjustel vastuvõetamatud. Ent hilisemal kohtumisel Kaljulaidi ja fraktsiooni liikmete vahel sai selgeks, et meil on siiski märkimisväärseid maailmavaatelisi lahknevusi, millele me ei saa läbi sõrmede vaadata,“ rääkis Helme.

Helme märkis, et paljudele erakonnaliikmetele ei sobi ka praegune presidendi kiirkorras valimine. „Presidendi amet on tava kohaselt poliitilise karjääri tipp, milleni peab kasvama läbi pikaajaliste kogemuste ja rahva usalduse ärateenimise. Praegu jääb riigikogus Kaljulaidile toetusallkirjade korjamisest mulje, et presidendi ametikoht on erakondadevahelise kiirsobingu objekt, mille eesmärk on päästa Reformierakonna maine. Meie erakond ei pea õigeks selles sobingus osaleda," sõnas ta.

BNSi küsimusele, kas presidendiks kandideerinud EKRE esimees Mart Helme vastab tema kirjeldatud presidendi ameti kriteeriumitele, vastas Martin Helme, et "jah, ma arvan küll".

Helme sõnul ei ole fraktsioon huvitatud, et Eesti lõputult presidenti valib. „Küll aga poleks mingi katastroof, kui Kaljulaid esmaspäeval piisavalt toetust ei leia ja valimine läheb valimiskokku. Valimiskogu kandepind on laiem ning lisaks on siis nii Kaljulaidil või mõnel uuel kandidaadil piisavalt aega oma isikut ja maailmavaadet kogu rahvale tutvustada. Tõsi, rahvas võib olla kampaaniast väsinud, aga niinimetatud tagavarapresidenti ei taha meist järgmiseks viieks aastaks ilmselt mitte keegi," ütles Helme.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hmm
7 aastat tagasi

Naljakas, et 16-häält-330st-ekre ikka veel nii palju meediakajastust saab.

Eedik
7 aastat tagasi

Ma olen ekrega nõus. Karilaid ei sobi presidendiks, kord ajas mu naisele linnas kõrtsus joogise peaga ligi.

Anne
7 aastat tagasi

Markole teadmiseks , et see elu jääbki sul arusaamatuks oma harimatuse tõttu. Aga parandada on vist siin juba hilja…,

Marko
7 aastat tagasi

EKRE,tulen teie poole üle kui
esmaspäeval töepoolest surutakse
presidendiks Kaljulaid.Miks ei
räägita mitte midagi Kristiina
Ojulandist,ta viis ju ka avalduse
riigikokku kandideerimiseks eesti
presidendiks.Kui topitakse vägisi
Kaljulaid,siis mitte ainult mina
vaid ka paljud teistest erakondadest lähevad üle EKREsse ja
Ojulandi parteisse,kuna rahvas
tunneb end reededult,no ei vöta me
omaks Merkel Kahte.Mis te arvate
ta ütlustest,et meie rahvas on
Soomes tööl,sest piirid lahti,nagu
löbu pärast vöi?Ja see on suureks
plussiks meie majandusele kuna
meil ei teki siis tööpuudust.Kas
öige ja normaalne jutt? Eluvööras
ametnikukene,aga eks sellist ongi
reformikatele vAja,käpiknukku.Aga
miks köik teised sellega kaasa
lähevad?Möistetamatu!!!

Kübe
7 aastat tagasi

Kurat meedib küll ju Helme&Helme

ja
7 aastat tagasi
Reply to  Kübe

ärge Edgarit unustage!
Elagu EKRE ja Keskerakonna murdamtu liit!

Kübe
7 aastat tagasi

Kas neile üldse midagi meeldib???

Tublid
7 aastat tagasi

Julgelt edasi!

õieti teevad
7 aastat tagasi

vägisi armsaks ei saa, ehk oravate(koalisatsiooni)pilli järgi tantsimine pole vastuvõetav

...
7 aastat tagasi
Reply to  õieti teevad

Vähemalt ausalt ja avameelselt,kuigi kõik erakonnad võivad ette võtta tähelepanu võitmiseks asju.

vaataja
7 aastat tagasi

EKRE võrdub lasteaed.

Mõelda vaid
7 aastat tagasi

kui targaks, tähtsaks ja asendamatuks võib üks EKRE end pidada. Ei kõlba üks ega teine kandidaat. Jätke juba järele. Olid olemas igati 4 sobivat , kellest 2 olid veel sobivamad. Nüüd, kui on igati enam-vähem ideaalne leitud, hakkab jälle üks jant ja targutamine-vaja uuesti valimiskogu, kus laiem kandepind. Tark ja tegus kandidaat on välja pakutud ja kui nüüd ka asja ei saa, siis ilmselt meie ja ka teie EKRE ei olegi väärt presidenti üldsegi saama.

juss
7 aastat tagasi
Reply to  Mõelda vaid

polnud seal keegi sobiv. üks on varas, teine venelane, kolmas poolnats, neljas õnnetu kesik ja viies juristist kloun.