Raport: MH17 lennukihuku põhjustanud rakett oli pärit Venemaalt

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Buk-M1-2_9A310M1-2. By .:Ajvol:. (Own work) [Public domain], via Wikimedia CommonsBuk-M1-2_9A310M1-2Rakett, mis tõi 2014. aasta 17. juulil Ida-Ukraina kohal alla Malaysia Airlinesi lennuki, oli piirkonda toimetatud Venemaalt, teatas Hollandi juhitud rahvusvaheline uurimismeeskond kolmapäeval.

“Tuginedes kriminaaljuurdlusele jõudsime järelduseni, et lend MH17 huku põhjustas 9M83 seeria BUK rakett, mis toodi (Ida-Ukrainasse) Vene Föderatsiooni territooriumilt,” lausus Hollandi politsei juurdluse juht Wilbert Paulissen.

Hiljem toimetati raketisüsteem “tagasi Venemaale”, lisas ta.

Vaheltlõigatud sideandmetest selgub, et venemeelsed separatistid tahtsid piirkonda tuua maa-õhk-tüüpi relvasüsteemi ning hiljem teatasid selle saabumisest mässuliste kontrollitud Ida-Ukrainasse, ütles Paulissen.

Juurdlus 298 inimese surmaga lõppenud vahejuhtumi asjaolude väljaselgitamiseks kestis kaks aastat. Hollandi lennuturvalisuse ametnike eraldiseisev juurdlus järeldas möödunud aastal eraldiseisvas raportis, et Amsterdamist Kuala Lumpuri teel olnud lennuki tõi taevast alla venemeelsete separatistide kontrollitud alalt tulistatud BUK rakett.

Hollandi politsei pressiesindaja Thomas Alingi sõnul erineb nüüd lõppenud juurdlus varasemast selle poolest, et selles kajastatud andmeid saab kasutada kohtus. Kus ja millal kohtuprotsess toimub, on veel lahtine, lausus Aling.

Moskva eitab järjepidevalt süüdistust, et juhtunu eest vastutavad venemeelsed Ida-Ukraina separatistid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments