Kersti Kaljulaiul on riigikogus ilmselt hääled koos

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

kaljulaid nestorRiigikogu vanematekogu, mis koosneb riigikogu juhatusest ja fraktsioonide juhtidest, tegi teisipäeval Euroopa Kontrollikoja liikmele Kersti Kaljulaiule ettepaneku kandideerida Eesti presidendiks. Täna pärastlõunaks oli selge, et Kersti Kaljulaiul on riigikogus piisav toetus, et ta saaks esmaspäeval presidendiks.

Riigikogu esimees Eiki Nestor kinnitas, et Kaljulaiul on kindlasti olemas 68 riigikogulase toetus, kuid kui suur see number täpselt on, selgub neljapäeva-reedel.

Oma toetusest Kaljulaiule on teatanud Reformierakond, IRL, SDE, Vabaerakond, osalist toetust lubas Keskerakond, EKRE seisukoht polnud kella 14.40 paiku veel teada.

Võimaliku presidendikandidaadi Kersti Kaljulaiuga kohtunud Vabaerakonna riigikogu fraktsioon jäi kohtumisega rahule ja toetab Kaljulaidu, ütles fraktsiooni esimees Andres Herkel.

„Vabaerakonna poolt toetus – kui esmaspäeval läheb hääletamiseks – on olemas nii nagu ma ka eile ütlesin,“ ütles Herkel kolmapäeval pärast kohtumist. Vabaerakonna fraktsioonis on 8 liiget.

Täna ennelõunal kogunenud Reformierakonna juhatus ja riigikogu fraktsioon toetavad konsensuslikult presidendikandidaadina Kersti Kaljulaidu.

„Kersti Kaljulaid on laia silmaringiga, pikaajalise rahvusvahelise suhtluse kogemusega väärikas presidendikandidaat ning vastab nendele ootustele, mis Reformierakonnal presidendi suhtes on,“ ütles Reformierakonna esimees ja peaminister Taavi Rõivas partei teatel.

„Kutsume kõiki parlamendierakondi leidma üksmeelt ja valima president ära riigikogus 3. oktoobril. See on kõigi kuue parlamendifraktsiooni ühine vastutus,“ sõnas Rõivas.

Reformierakonna fraktsioonis on 30 liiget.

Täna ennelõunal kohtus Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon Kersti Kaljulaiuga ning otsustas teda üksmeelselt toetada.

„Kohtumine presidendikandidaadiga kinnitas, et maailmavaateliselt on meil suur ühisosa. Kersti näol saab Eesti endale riigipea, kellel on vajalik kogemustepagas välispoliitikas, visioonikus Eesti ja Euroopa kontekstis ning hoolivus meie riigi tuleviku suhtes,“ tõi IRLi fraktsiooni esimees Priit Sibul esile Kersti Kaljulaiu tugevaid külgi.

IRLi fraktsioonis on 14 liiget.

„Sotsiaaldemokraatidena on meil hea meel, et Eesti Vabariik võib veel enne sajandat sünnipäeva saada oma esimese naispresidendi. Sotsiaaldemokraadid toetavad Kersti Kaljulaidi,“ teatati SDE fraktsiooni pressiteates. Sotsidel on riigikogus 15 liiget.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon kohtus täna lõunal presidendikandidaat Kersti Kaljulaiuga. Fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul toetab enamus keskfraktsiooni liikmeid kompromisskandidaadi esitamisena Kaljulaidi kandidatuuri presidendi ametipostile. Samas ei saa garanteerida, et Kaljulaid saab kõigi Keskerakonna fraktsiooni liikmete hääled.

„On selge, et meie esimene valik on endiselt Mailis Reps, kuid ka meie oleme valmis tegema kompromisse,“ ütles Simson. „Mailis on sõnanud, et kui me leiame erakondade ülese kandidaadi, siis ta on valmis ka ise sellise inimese esitamist allkirjaga toetama.“ Keskerakonna fraktsiooni kuulub 27 liiget.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) riigikogu saadikutel on presidendiks kandideeriva Kersti Kaljulaiuga maailmavaatelisi erimeelsusi ja fraktsioon vajab tema toetamise või mittetoetamise otsustamiseks lisaaega.

“Mitmes valdkonnas on meil maailmavaatelisi erimeelsusi, eelkõige kooseluseaduse, Eesti-Vene piirilepingu ja immigratsiooni küsimustes,” ütles EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme. “Me vajame lisaaega, et konsulteerida oma erakonna liikmete ja toetajatega, kas nad annavad meile moraalse õiguse Kaljulaidi toetada.”

Riigikogu EKRE fraktsioonis on 7 liiget.

Kell 14.30 Kaljulaid vanematekogus. Pärast seda on ilmselt otsus käes ja see öeldakse umbes kell 15.30 pressikonverentsil välja.

Riigikogu erakorraline istung presidendi valimiseks algab esmaspäeval kell 13.00.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu+Toomas
7 aastat tagasi

Miks Te kõik nii leilis olete?See president olgu Ta kes tahes ei ole Teie vaid eliidi jäoks ja eliit juba teab mis Teile Tohlakatele hea on.
Niikaua kui presidenti ei vali rahvas kes meie riigis pidavat olema kõrgema võimu kandja siis on meile kama kes kadriorus peesitab.
Rahvas peab presidenti valima jatähtsamad küsimused mis puudutavad otseselt meie kodanikke peab panema rahvahääletusele !!!

Alma
7 aastat tagasi

Presidendiks peaks saama inimene, kes on moslemitepagulaste vastu, kes ei hakka neid sisse tooma, rikkudes eesti rahu ja turvalisuse. Mõelgu enne hoolega üle, kas tasub nendega eesti inimeste rahu rikkuda, asendada see pommidega ja kõige muuga sellisega.

Hardi
7 aastat tagasi

Olge lahked,kommenteerijad, ja ütelge ausalt, kes siis teie arvates sobiks presidendiks…..

penskar
7 aastat tagasi

Eestil on vaja kuningat,oleks tunduvalt odavam ja ei pea korraldama nii tihti neid palaganne! ELAGU EESTI KUNINGRIIK,

Miku
7 aastat tagasi

Keegi ei toeta teda,lendab minema
rutem kui tuli.Ei ole Eestile
vaja oma Merkelit ja reformierakonna käpiknukku.

davai
7 aastat tagasi

Ekre ei toetagi jne.

kindel
7 aastat tagasi

Kui EKRE seda Kaljulaidi presidendiks trügimisel toetab, siis on Helmed poliitilised laibad ja EKREga praegusel kujul lõpp.

???????????
7 aastat tagasi

Vastab nendele ootustele, mis Reformierakonnal presidendi suhtes on,“ Just Just REFORMIL

maailmavaade
7 aastat tagasi

Samas hästi oleks võinud eesil presidendiks valida. Kõik oleks rahul olnud.

täpsustus
7 aastat tagasi
Reply to  maailmavaade

Mille poolest eesel oleks hea presidendi kandidaat? Et suudab kuidagi Eestit rahvusvahelisel areenil paremini esindada? Või mis mõttes? Kas tunnete Kersti Kaljulaidi kuidagi lähemalt ja teate tema nõrku omadusi, mille tõttu ta kuidagi tööga toime ei tuleks? Hea meelega tahaks teada. Oskaks ka paremini sel juhul oma ootusi korrigeerida. Aitäh!