Valimiskogul ei õnnestunud täna presidenti ära valida

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Einar Pärnpuu (2)

Kullamaa valijamees Einar Pärnpuu sai nii esimeses kui ka teises voorus hääletada Allar Jõksi poolt. Foto: Urmas Lauri

Täna ei õnnestunud valimiskogul presidenti ära valida, sest teises voorus jätsid osa valijameestest hääletamata ning võiduks vajaminevat valimiskogus hääletanute enamust ei õnnestunud teises voorus enim hääli (138) kogunud
Siim Kallas saavutada. Allar Jõksi poolt oli 134 valijameest.

Täna keskpäeval alanud presidendivalimise esimeses voorus ei õnnestunud presidenti ära valida, kell 16 algas II hääletusvoor, kus kandideerisid kaks esimeses voorus enim hääli kogunud kandidaati Siim Kallas ja Allar Jõks.

Esimeses hääletusvoorus sai Mart Helme 16 häält, Allar Jõks 83 häält, Marina Kaljurand 75 häält, Siim Kallas 81 häält ja Mailis Reps 79 häält.

Nõva valijamees Peeter Kallas sai teises voorus taas Siim Kallase poolt hääletada. Kaks korda sai valimiskogus ühe ja sama mehe eest hääle anda ka Kullamaa valijamees Einar Pärnpuu. Tema toetas Allar Jõksi. Jõksile läks mõlemas voorus ka Lihula valijamehe Jaak Kastepõllu hääl.

Valimiskogus Haapsalut esindanud Helle Saarsoo, kes esimeses voorus toetas Mailis Repsi, ei soostunud avalikustama, kelle poolt ta teises voorus hääletas. Samas kahtles Saarsoo, kas valimiskogul õnnestub president ära valida. Kümmekond häält läinud Repsil esimeses voorus kaduma, sest keskerakondlased polnud oma kandidaati kõik nõus toetama, teises voorus pidavat aga Keskerakonna venelastest saadikud hääletama tühja.

Enne valimiskogu lubasid ekrelased teises voorus tühjalt hääletada, kui teise vooru pääsevad nii Siim Kallas kui ka Marina Kaljurand. Kaljurand küll teises voorus ei kandideerinud, kuid valimiskogu kuluaarides kuuldus, et kõik neist polnud nõus ka Jõksi taha koonduma.

Ühtseim Kallast toetanud maakond oli Hiiumaa, kus kõik neli valijameest hääletasid tema poolt. Pühalepa valijamees Anti Leiger oli küll Marft Helme ülesseadjate hulgas, kuid Leiger ütles enne esimest hääletusvooru, et Helme poolt ta kindlasti ei jääleta. Ülesseadjate hulgas oli ta seetõttu, et Mart Helme kandideerimiseks vajalikud hääled kokku saaks.

Kell 17.28 alustati häälte avalikku lugemist.

Allar Jõks – 134

Siim Kallas – 138

Märgistamata sedelid – 57

Kehtetud sedelid – 3 (rist mõlemas lahtris)

Tühi ümbrik – 1

Valituks osutunuks kandidaat, kelle poolt oleks hääletanud hääletamisest osa võtnud valimiskogu liikmete enamus ehk 168 valijameest.

Valimistel tekkis kriitiline seis seetõttu, et osa valijameestest otsustasid valimisurni lasta tühja sedeli. Kuna Kallase ja Jõksi hääled jagunesid peaaegu võrdselt, piisas vaid kümmekonnast tühjast sedelist, et valimised taas riigikokku läheksid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Meil
7 aastat tagasi

oli ju teises voorus eile 2 täiesti tõsiseltvõetavat kandidaati. Ei kujuta küll ette kust/ maailmajaost / võiks tulla see üks ja ainus järgmine õige.

oota
7 aastat tagasi

jah Repsi tagasi. Mina ei oota, sest isegi kui ma temast kui poliitikust hästi arvan ei arva ma temast enam õieti midagi, kui veel uuele katsele läheb.

2. kodanik
7 aastat tagasi

Miks ei presenteeri Raimond Danilov oma eelistusi ja valikuid? Huvitav oleks teada, millise valiku tegi noormees teises voorus.

kuidas
7 aastat tagasi

tuleb aru saada hüüdlausest,, Eesti on naispresidendiks valmis. Pole ju kui oli valida 2naist ja kumbki ei kõlvanud. Jääb mulje,et need keda valima oli usaldatud on poliitilistest mängudest ja kokkulepetest nii läbi imbunud ,et nad ise on kõlbmatud selliseks ülesandeks.

Kahh.
7 aastat tagasi

Miks teda siis ei valitud.

fred
7 aastat tagasi

Kaljurand on eestimaalaste lemmik!

Vale
7 aastat tagasi
Reply to  fred

Ei ole .

Kahh.
7 aastat tagasi

Tänu Kaljurannale,kes toppis oma nina sinna,kus ei saanud olla milleski kindel,talle oli vähe välisministri kohast,tahaks olla lausa president ja selge see,kes Marinat ei saanud,lasid kasti tühja lehe,mõtetud inimesed. Küll eestlane on ikka õel inimene.

....
7 aastat tagasi

Väga lihtne–tehku valijad õige otsuse kasuks hääletus,vaid siis saab president valitud.Ja et see otsus ühtiks rahva enamuse poolehoiuga!Kes sobiks presidendiks….?

väsitav
7 aastat tagasi

ja labane jant on kogu see presidendi valimiste lugu. NO tahaks teada kas tõesti keegi veel neist, kes täna kandideerisid ja n.ö. kõrvale praagiti on nõus uueks katseks. Kallas ja Jõks on oma arvamuse avaldanud ja rohkem end ei alanda. Uskumatu ,kui nadi riik me oleme-ei leidu 1-te ainsat inimest , kes presidendiks sobiks. Küsige siis lihtrahvalt.

....
7 aastat tagasi

Eesti o n naispresidendiks valmis!