Valimiskogu valib täna presidenti

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Preswidendi valimine 24 sept (urmas lauri) Presidendi valimiskogu kogunemas Estoniasse. Foto: Urmas Lauri

Täna keskpäeval algab Tallinnas Estonia kontserdisaalis vabariigi presidendi valimise esimene voor. Valimiskogu on 335liikmeline, koosneb 101 riigikoguliikmest ja 234 kohalike omavalitsuste valijamehest.

Valimiskogu esimeses voorus osaleb viis kandidaati: Siim Kallas, Mailis Reps, Allar Jõks, Marina Kaljurand ja Mart Helme.

Et riigikogu ei suutnud presidenti valida, pääsesid kolmandas valimisvoorus kandideerinud Siim Kallas ja Mailis Reps otse valimiskoguse. Kallasel oli 42, Repsil 26 riigikoguliikme toetus.

Valimiskogus kandideerimiseks seadsid 50 valijameest üles Allar Jõksi, 26 valijameest Marina Kaljuranna ja 21 valijameest Mart Helme.

Läänemaa valijameestest oli Allar Jõksi ülesseadjate hulgas Einar Pärnpuu (Kullamaa), Mart Helme ülesseadjate hulgas Toomas Vallimäe (Ridala) ja Marina Kaljuranna ülesseadjate hulgas Andres Kampmann (Lääne-Nigula) ja Raimond Danilov (Martna).

„Esimeses voorus hääletan kindlasti Allar Jõksi poolt,“ ütles Kullamaa valijamees Einar Pärnpuu. „Mis edasi juhtub, see selgub pärast esimest hääletusvooru.“ Kui Jõks pääseb teise vooru, toetab Pärnpuu teda ka siis. Kui Jõks edasi ei pääse, tuleb Pärnpuu sõnul teha valik. Ja valik on lai, sest volikogus toimunud arutelul soovitatud tal toetada nii Kaljuranda, Repsi, Helmet kui ka Kallast.

Täna kell 12 toimub valimiskogu I hääletusvoor. Valituks osutub kandidaat, kelle poolt hääletab hääletamisest osavõtnud valimiskogu liikmete enamus (168 valijameest).

Kui I voorus presidenti ei valitud, toimub kell 16 valimiskogu II hääletusvoor. Hääletamissedelile kantakse kahe eelmises voorus enim hääli saanud kandidaadi nimed. Valituks osutub kandidaat, kelle poolt hääletab hääletamisest osavõtnud valimiskogu liikmete enamus.

Kui ükski kandidaat ei saa nõutavat häälteenamust, toimub 14 päeva jooksul presidendi erakorraline valimine riigikogus (valimistoimingud algavad taas riigikogu I hääletusvoorust ning sellele eelnevast kandidaatide ülesseadmisest).

Lääne maakonna valijamehed

  • Haapsalu linn – Helle Saarsoo (Mailis Reps, teine eelistus Siim Kallas, kolmas eelistus Allar Jõks)
  • Hanila vald – Olavi Vainu (võimalik eelistus Siim Kallas, Marina Kaljurand)
  • Kullamaa vald – Einar Pärnpuu (Allar Jõks)
  • Lihula vald – Jaak Kastepõld (võimalik eelistus Allar Jõks)
  • Lääne-Nigula vald – Andres Kampmann (Marina Kaljurand)
  • Martna vald – Raimond Danilov (Marina Kaljurand)
  • Noarootsi vald – Vladimir Belovas (võimalik eelistus Mailis Reps)
  • Nõva vald – Peeter Kallas (Siim Kallas)
  • Ridala vald – Toomas Vallimäe (Mart Helme, teises voorus Marina Kaljurand)
  • Vormsi vald – Ivo Sarapuu (võimalik eelistus Marina Kaljurand)

Vabariigi Presidendi valimised

Aasta Nimi Hääli Protsent hääletamisest osavõtnute arvust

2011 Toomas Hendrik Ilves Riigikogus 73 – 72,3

2006 Toomas Hendrik Ilves Valimiskogus 174 – 50,4

2001 Arnold Rüütel Valimiskogus 186 – 50,8

1996 Lennart-Georg Meri Valimiskogus 196 – 52,7

1992 Lennart Meri Riigikogus 59 – 58,4

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments