Nestor: ei tahtnud sellist tulemust

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

eiki nestor

Eiki Nestor. Foto Arvo Tarmula

Riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul ei osanud ta oodata, et valimiskogu ei suuda riigipead valida. "Ei tahtnud, ei oodanud, ei soovinud," ütles Nestor usutluses ERR-ile. 

Ta tunnistas, et Siim Kallase ja Allar Jõksi jõudmine valimiskogu teise vooru tundus kõige loogilisem. "Olin veel häälte lugemise ajal kindel, et president saab valitud. On väga kahju, et riigipea jäi valimata," ütles Nestor, lisades, et ei usu, et sotsid jätsid hääletamata. 

"Kuhu need hääled kadusid, mina spekuleerima ei hakka – mul on niigi kurb meel, et president jäi valimata," rääkis Nestor. 

Tema sõnul kutsub ta esmaspäeval riigikogu fraktsioonide juhid parlamendi vanematekogusse, lisaks ootab ta presidendi ettepanekuid kuupäevade kohta. "Loogiline on anda nädal aega mõtlemiseks. See töö, mida ei suudetud teha poole aastaga, tuleb nüüd teha nädalaga," lisas Nestor. 

Laupäeval toimunud presidendivalimise esimeses hääletusvoorus valimiskogus ei saanud ükski kandidaat nõutavat häälteenamust ning teise vooru pääsesid Jõks, kes kogus 83, ja Siim Kallas, kes kogus 81 häält. Teises voorus kogus Kallas 138 ja Jõks 134 häält.

Välja jagatud 333 sedelist oli teises voorus ristiga märgistamata 57 ja kehtetuid kolm. Üks ümbrik oli tühi. Seega võttis hääletamisest osa 332 valimiskogu liiget.

President jäi valimata, kuna kumbki kandidaat ei saanud nõutavat häälteenamust, seega toimub 14 päeva jooksul erakorraline valimine riigikogus. Valimistoimingud algavad taas riigikogu esimesest hääletusvoorust ning sellele eelnevast kandidaatide ülesseadmisest.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ja teiseks
7 aastat tagasi

mujal oleks juba korraldatud uued riigikogu valimised, ainult eestis toimub tsirkus, riigikogu hakkab uuesti presidenti valima, kui nad ennem ära ei saanud valitud , miks nad arvavad et see neil nüüd õnnestub?

esiteks
7 aastat tagasi

kõik valijamehed peaksid olema parteitud

Vana nõdrameelne
7 aastat tagasi

mine nuta siis patja

......
7 aastat tagasi

Me kah sellist Eestit ei tahtnud.

Alfi
7 aastat tagasi

Eks ikka sotside ja keski pettumus saatuslikuks sai. Nüüd ehk tehakse lõpuks see valimisseadus ka ümber.
Rahva raha mõtetult kulutada pole nendel nn. poliitikutel mingi mure…