Matsalu filmifestivali võitis “Elevandi hing”

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

elevandihing

Kaader võidufilmist.

Matsalu 14. loodusfilmide festivali peaauhinna said Austria dokumentaalfilmi  "Elevandi hing" režissöörid Beverly ja Derek Joubert.

"Kunstiliselt kaunis ja jõulise, kuid vaevuhoomatava loodushoiusõnumiga film ühest maailma suurimast loomast. Osav ajalooliste ja kaasaegsete kaadrite põiming kujutamas isiklikku uurimisretke elevandi hinge," iseloomustas võidufilmi žürii esimees Derek Kilkenny-Blake. "Žürii otsus oli üksmeelne."

I preemia võistluskategoorias "Loodus" pälvis "Jaanalind – elu joostes", mida žürii iseloomustas kui ootamatut filmipärli sageli märkamatuks jäävast loomast. Suurepärane loominguliste elementide ja Aafrika hõngu kombinatsioon.

Kategooria "Inimene ja loodus" võitis "Revolutsioon" – väga isiklik lähenemine liigile, mis on eluliselt oluline kogu maailma ökosüsteemile.

Parim režii (Loodus) – "Kaelkirjak. Kõrgelt ja isiklikult". Nutika montaaži ja võttenurkadega omapärane ja informatiivne film kaelkirjakust.

Parim režii (Inimene ja loodus) – "Järve tütar". Ilus ja meditatiivne sissevaade taibukate aktivistide tegevusse Peruu looduslike veeressursside kaitsel.

Parim operaatoritöö (Loodus) – "Chiemsee". Baieri meri Filmikunstiliselt võrratu film, milles kasutatakse erinevaid videotehnilisi lahendusi, et tuua vaatajani Lõuna-Saksamaa järvepiirkonda.

Parim operaatoritöö (Inimene ja loodus) – "Habras maailm". Unikaalne vaatenurk kahest paralleelmaailmast, mida esitletakse killukese huumori ja südamlikkusega. Täpne ja isikupärane kaadritunnetus nii pildiliselt kui ka mõtteliselt.

Žürii eriauhinnad

1. "Shangri-La nöbinina-ahvid". Tugeva ja dramaatilise narratiiviga, suure austusega filmitud ja filmitegijaid proovile panev film haruldastest ahvidest.

2. "Nende kirg – planeet". Film, mille peategelasteks on filmitegijad, kes on samas ka kirglikud looduskaitsjad.

Kiituskiri

Elumeri. Loodusaustust süvendav hariduslik film ookeanielustiku mitmekesisusest.

Looduse superisad. Humoorikas sissevaade isasloomade juhitud lõimetishoolde. Nauditav film.

Aafrika elupuud (filmisari). Taimedele keskendunud vaade Aafrika ellu.

Ameerika rahvuspargid – Yellowstone. Mõnusa tempoga emotsionaalne rännak läbi Ameerika esimese rahvuspargi.

Vamizi – korallihäll. Suurepärane loodushoiulugu.

Jää kutse. Huvitav isiklik otsirännak kogemaks metsikut loodust.

Kõnnumaa võlu: Oulanka ja Paanajärvi – looduse tervendav mõju. Film sellest, kuidas loodus ja selle asukad aitavad taastada inimese heaolu.

Safariturism – raha eest tapmine. Valgustav film.

Kunság – Ungari pusta salaelu. Haruldane sissevaade Ungari loodusellu.

Võitlus fjordide eest. Aktuaalne loodushoiulugu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments