Läänemaa koolijalgpalli valitseb Lihula gümnaasium

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

lihula

Lihula gümnaasiumi tüdrukud. Foto: Enn Kerge

Haapsalus peetud Läänemaa Koolispordi Liidu meistrivõistlustel jalgpallis selgusid parimad 7.-9. klasside arvestuses.

Turniir oli ajalooline, sest ühel ja samal päeval toimusid turniirid tütarlastele ja poeglastele korraga. Kokku mängisid Haapsalu staadionitel jalgpalli üheksa poiste ja neli tüdrukute võistkonda – kokku 13 võistkonda, 26 mängu ja 120 jalgpallurit.

Palju häid emotsioone, ilusaid väravaid ja nauditavaid mänge – just nii tähistasid Läänemaa koolid jalgpalliga sügise algust.

Õppeaasta esimesi jalgpalliturniire alustas hiilgavalt kolme viimase aasta Läänemaa parim jalgpallikool Lihula gümnaasium. Sellel turniiril võttis Lõuna-Läänemaa kool mõlemad esikohad.

Tütarlaste turniiril osales neli kooli. Peeti maha korralik võistlus, kus medalite pärast käis väga põnev heitlus. Turniirisüsteemis toimunud turniiril, kus kõik koolid mängisid üksteisega läbi, selgus võitja alles päeva viimases kohtumises.

Valitsev meister Lihula gümnaasium ja sel aastal Eesti naiste rahvaliigas juba kaheksa parema hulka jõudnud Taebla gümnaasium pidasid maha tõeliselt huvitava jalgpallikohtumise. Mäng oli kõrgetasemeline ja kõik väga pärisjalgpalli moodi. Korralikud puuted-söödud, hea tehnika, kvaliteetsed löögid.

Turniiritabel lubas tiitlivõiduks Lihulale ka viiki, sest sel koolil oli väravatevahe parem. Taebla aga asus Kätlin Luuri väravast mängu keskel juhtima ja võiduvõti oli nüüd nende käes. Lihula kool pidi rohkem riskima. See õigustas – kaks minutit hiljem viigistas kauni löögiga mänguseisu Eesti U15 koondise mängija Marjana Kuldsaar.

Taebla pidi nüüd rohkem ründama ja nii tekkis Lihulal ees rohkem ruumi ning Vaike Reinmaa lõigi oma kodukooli 2:1 võiduvärava. Kolmas oli Haapsalu põhikool, neljas Oru kool.

Lihula gümnaasium: Marjana Kuldsaar, Gertu Küttmann, Siret Põldäär, Maria Reks, Vaike Reinmaa, Kristel Oosim, Anna-Maria Laev, Amy-Christina Mölder, Karita Üksvärav. Treener Jaanus Getreu.

Teise koha saanud Taebla gümnaasiumi treener on Ulrika Tülp, Haapsalu põhikooli tiimi juhendab Triin Vellemäe ja õpetaja Helen Nelis-Naukas ning Oru kool jalgpallureid Renno Silde.

Tütarlaste turniiri kaks parimat kooli osalevad 12. oktoobril Valtus peetaval Eesti Koolispordi Liidu meistrivõistluste finaalturniiril. Eelmisel aastal saavutas Taebla gümnaasium finaalturniiril viienda ja Lihula gümnaasium kuuenda koha. Aastal 2014 aga tulid Lihula gümnaasiumi jalgpallitüdrukud Eesti Koolispordi Liidu meistriks.

Poeglaste turniiril osales kaheksa Läänemaa kooli kokku üheksa võistkonnaga. Peakohtunik Aavo Tomingas jagas võistkonnad kahte alagruppi. Turniiri reglement oli aga väga karm. Turniiril puudus play-off-ring. See tähendas, et kui soovisid kuldmedalitele mängida, pidid alagrupi võitma.

Alagrupi teine koht sai mängida alles pronksmedalitele. Alagrupimängud olid ülihuvitavad. Näiteks A-alagrupis muutus tabel pärast igat mängu. Lohakused karistati ära ja väiksemgi peataolek võis tähendada tabelis suurt langust.

Selle alagrupi üks veesegajaid oli kindlasti Virtsu kool, kes suutis võtta nii mõnegi tähtsa võidu, aga samas ka ise vääratada. Kindel peremees oli aga veidi ootamatult Risti kool, kes alagrupi võitis, jättes teiseks Haapsalu põhikooli I võistkonna.

B-alagrupis olid jõujooned selgemalt paigas. Lihula gümnaasium ei andnud kellelegi suurt sõnaõigust, kuigi mäng Taebla gümnaasiumiga oli huvitav ja saavutatud võit napp. Just need kaks kooli edasi saidki.

Kuid ka need koolid, kes medalimängudele ei pääsenud, said veel ühe mängu, sest kõik kohad mängiti kenasti välja. Ja tulised mängud peeti sealgi.

Seitsmes koht selgus pärast 1:1 normaalaega penaltiseerias. Haapsalu põhikooli II võistkond oli 3:1 parem Ridalast. Virtsu kool tegi ka kohamängus hea etteaste, alistades 3:2 Oru kooli.

Pronksmedalid said kaela Haapsalu põhikooli I võistkonna jalgpallurid. Nemad alistasid 2:0 Taebla gümnaasiumi. Finaal Lihula gümnaasiumi ja Risti kooli vahel oli huvitav mängu esimeses pooles. Siis võttis Lihula oma ja 4:1 võiduga tagas endale Läänemaa KSL meistrimedalid.

1. koht Lihula gümnaasium: Kardo Roosma, Virgo Vallik, Randy Põld, Marten Põld, Reno Mark, Kevin Kiviselg, Kauri Filippov, Juhan Johannes Raudsik, Markus Sõber. Õpetaja Mairo Kanter, Treener Jaanus Getreu.

2. koht Risti kool (õpetaja Ulrika Tülp)
3. koht Haapsalu põhikool I (õpetaja Erkki Lass)
4. koht Taebla gümnaasium (õpetaja Enn Kerge)
5. koht Virtsu kool (õpetaja Eduard Brock)
6. koht Oru kool (õpetaja Renno Silde)
7. koht Haapsalu põhikool II (õpetaja Erkki Lass)
8. koht Ridala põhikool (õpetaja Pille Raudsepp)
9. Nikolai kool (õpetaja Mihhail Jutkin)

Lihula gümnaasium osaleb võitjakoolina Eesti Koolispordi Liidu meistrivõistluste finaalturniiril 5. oktoobril Valtus. Risti kool aga mängib parimale Rahvaliiga kooli tiitlile.

Jaanus Getreu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments