Prins proovis, nüüd on Levkoi kord

Rauno Pukk

raunopukk@gmail.com

jaanus levkoi

Septembris tuli Läänemaale korvpalli õpetama kogenud treener Jaanus Levkoi. Foto: Arvo Tarmula

Spordialaliitude viimase aasta tegutsemine on selge märk, et eesmärgiks on võetud Läänemaa pallimängualade varjusurmast äratamine.

Nimelt pole viimasel kahekümnel aastal ükski Läänemaa pallimänguvõistkond kaasa löönud riigi kõrgeimas liigas. Viimati juhtus see kaheksakümnendail ja üheksakümnendate alguses, kui Haapsalu meeskond mängis meistriliigas korvpalli.

Kiita pole seis ka teiste pallimängualadega, sest nemadki pole viimasel kahel kümnendil meistriliigas esindatud. Selline tagasihoidlik pallimängude tase on tööle pannud alaliidud, kes on asunud Läänemaale tipptreenreid saatma.

Eelmisel sügisel pani Eesti jalgpalliliit Läänemaa U-17 meeskonna etteotsa kogenud treeneri Igor Prinsi. Treener tegi noortega kõva tööd, kuid jättis nad juba järgmise suve alguses maha. Pole midagi imestada, sest ambitsioonika treenerina eelistab ta töötada Euroliigas palliva FC Levadia  eesotsas, mitte U-17 sarja tugevuselt kolmanda liiga meeskonna juhendajana. Nüüd arendab Läänemaa jalgpalli Theimo Tülp.

Seis pole kiita

Juttu sellest, et Prins peaks mõne Läänemaa meeskonna meistriliigasse aitama, ei olnud, kuid jalgpallitreener Aavo Tomingas lootis kindlasti sealt täiendust oma juhendatavasse Läänemaa esindusmeeskonda. On ju Tomingas välja öelnud, et tänavune eesmärk on kerkida kolmandast liigast teise ning tulevikus ka kõrgemale. Tabeliseisu vaadates pole seis paljulubav. Liiga liidrist FC Nõmme Unitedi duublist on Läänemaa JK Haapsalu maas 11 punktiga. Läänemaa JK mängib kolmandas liigas ehk jalgpalli hierarhias alles tugevuselt viiendas liigas. Meistriliigast ollakse aga endiselt valgusaasta kaugusel.

Tomingas ei osanud ennustada, kas või millal üldse meistriliigasse pääsetakse. „Loomulikult jääb asi raha taha, kuid see pole vabandus, mille taha pugeda,” nentis Tomingas. Ta lisas, et kui meeskond saaks koos treeninguil harjutada, oleks palju lihtsam. „Ühed on ülikoolis, teised kuskil mujal – kokku saadakse vaid mängudel,” selgitas Tomingas.

Tomingas tõi näiteks Kuressaare jalgpallimeeskonna, kes esindas liigas Kuressaaret, kuid igapäevased treeningud peeti Tallinnas, sest mängumehed elasid seal. „Meil selliseid võimalusi ei ole.”

Jalgpalliliidust aasta hiljem ärkas Eesti korvpalliliit. Sellel sügisel saadeti Läänemaa spordikooli treener Jaanus Levkoi, kellel on kogemusi rohkemgi kui Prinsil. 12 aastat Eesti naiste korvpallikoondise eesotsas oldud aastat ja tosin Eesti meistritiitlit mitmesuguste võistkondadega peaksid rääkima enda eest, mis eesmärgil Levkoi Läänemaale läkitati.

Eesti korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi ei olnud eesmärkide väljaütlemisel tagasihoidlik. Ehkki alustatakse teisest liigast, võiks meeskond pikemas perspektiivis kerkida esiliigasse ja hiljem miks mitte ka meistriliigasse, ütles Kuhi.

Rohkem on vaja treenida

Korvpallitreener Erkki Lass toonitas, et kas või esiliigas mängimiseks peaks meeskond vähemalt kolm korda nädalas koos harjutama. Levkoi on öelnud, et tema treeningud hakkavad olema vähemalt viis korda nädalas. „Ega muud moodi kaugele jõua,” ütles Levkoi.

Teistest pallimängualadest on meistriliigale kõige lähemal Kullamaa spordiklubi võrkpallimeeskond, kes mängis Credit24 rahvaliigas kõige tugevamas grupis. Rahvaliiga tugevaimat gruppi loetakse võrkpalli hierarhias tugevuselt kolmandaks liigaks. Ettepoole jäävad vaid meistri- ja esiliiga.

Kullamaa spordiklubi võrkpallimeeskonna treener Madis Jõgisalu rääkis, et rahvaliiga on kõrgeim liiga, mida klubi endale lubada saab. „Aastaid tagasi plaanisime minna esiliigat mängima, kuid siis poleks klubi rahaliselt omadega välja tulnud,” nentis Jõgisalu.

Meistriliigasse pääsust ei julge Jõgisalu unistadagi. „Meistriliiga mehed treenivad kaks korda päevas, meie treenime kaks korda nädalas,” ütles Jõgisalu. Tema sõnul on kõik mängijad pereinimesed, kes teenivad oma igapäevast leiba palgatööga ja kel ei piisa aega, et pühenduda võrkpallile.

Saalihoki on küll üks populaarseimaid sportmänge, mida kehalise kasvatuse tunnis mängitakse, kuid klubi tasandil seda Läänemaal ei eksisteeri. Esimene samm saalihoki edendamise poole on siiski tehtud. Läänemaa spordikoolis hakati sügisel saalihokit mängima, treener on Andro Sõber.

Ühtegi käsipalliklubi või -treenerit Läänemaal Eesti olümpiakomitee registri andmeil ei ole.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
fänn
7 aastat tagasi

Kust otsast ka ei vaataks, Haapsalu ja kogu Läänemaa võistkonnaalade seis on ümmargune null. See teeb kurvaks. Loodame Levkoi peale! Prins oli muidgi supermees aga mis temast kasu, kui süsteem ei toimi. Jalkameeskondi ei suudetud mudaliigast välja upitada.

Marks
7 aastat tagasi

Enn võiks ka meesjalgpallurite kohta täiendada

täienduseks
7 aastat tagasi

Läänemaa on sellel kümnendil olnud esindatud Eesti naiste esiliigas ehk tugevuselt teisel liigatasandil. Võistkonna nimi oli EVL Läänemaa. Sellest naiskonnast mängib praegu Anett Vilipuu Inglismaal klubis West Ham United. Ulrika Tülp esindab Eesti meisternaiskonda Pärnu JK ja mõned nimed leiab veel Eesti meistriliiga klubidest. Võrkpalli naiskondadest on korra rahvaliiga finaalturniirile ehk kaheksa parema sekka jõudnud Oru.