Ornitoloog Tarvo Valker: linde ajendab rändama “rahutus”

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Linnuvaatlus (54) (1280x889)Tarvo Valker. Foto. Urmas Lauri

Linnusõpradel on taas aeg otsida üles oma binoklid ja pikksilmad ning seada sammud vaatluspaikadesse, sest käes on igasügisene lindude ränne.

Ornitoloog Tarvo Valkeri sõnul on oodata, et Eestist lendab läbi väga arvukas hulk värvulisi, aga Lääne-Eestis on näha ka palju hanesid ja sookurgi. Valker ütles, et parim aeg lindude vaatlemiseks on päikesetõusu ajal ja sellele järgnevatel tundidel, kirjutab ERR teadusuudiste portaal Novaator

Valkeri sõnul on tegureid, mis linde rändele ajavad, mitmeid, aga ta tõi välja neist kõige olulisema. "Kõige suurem tähtsus on ikkagi sellel evolutsiooni käigus välja kujunenud rändeajastusel, ja see ilmneb sellise nähtuse näol nagu ränderahutus. Mingil teatud ajahetkel igal aasta tekib lindudel ränderahutus ja kui tuleb sobiv ilm, kus linnud ei pea liigselt energiat kulutama, siis nad hakkavadki rändama oma harjumuspäraste talvitusalade suunas."

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments