Silma lasketiiru kuulid vihisevad taluõues

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Vihisevad kuulid foto urmas lauri

Avo Ratasel ja Urve Pärnapuul on mõlemal kogemusi õues vilisevate kuulidega. Urve Pärnapuu läheb tuppa varjule, kui kuuleb tiirus püsse paukumas. Foto: Urmas Lauri

 

Silma lasketiiru kuulid vihisevad taluõuedel, ohutsoonis on ka külatee. Ridala vallavalitsus nõuab tiiru sulgemist.

Seaduse järgi peab lahtise lasketiiru märklaudade taga olema vähemalt kahekilomeetrine elumajadeta ala, kuid Silmal asuvast tiirust 700 meetri kaugusel on kaks talu.

Herjavas Haapsalu maantee ääres Käbi pansionaadi maal asub Lutaku lasketiir, kus 1992. aastast harjutavad laskmist jahimehed ja peavad võistlusi jahilaskurid. Lastakse Herjava–Üsse tee poole, mis asub tiirust vähem kui kilomeetri kaugusel, veel lähemal on kaks elumaja. 

Ülemöödunud laupäeva hommikul, kui tiirus peeti jahilaskevõistlust Metspahr 2016, läks ühes neist majadest elav Avo Ratas postkastist lehti võtma.

Järsku kuulis ta pea kohal imelikku heli. „Viiuu, midagi visises õhus. Olin kohe kummargil, silmanurgast nägin, kuidas miski tiirles õhus,” rääkis ta. „Ju oli kuul rikošeti saanud. Niisama lendab kuul ülehelikiirusega ja midagi ei kuule. Seda pirinat, mida see kuul tegi, kuuleb küll. Kuramuse ebameeldiv pirin, ei oska kuhugi eest ära minna.”

Laskevõistlus jätkus

Ratas helistas päästeametisse ja kurtis, et kuulid tulevad õue. „Neiu soovitas: minge kohapeale, vaadake, mis relvast lastakse, ja kirjutage üles,” ütles ta.

Mees võttis kaasa naabri, kelle perel on samuti kogemusi tiirust õue lastud kuulidega, ja läks võistluspaika. „Peakohtunik oli Arles Taal, üks korraldajaid mu vana tuttav Aarne Taal. Nemad üritasid selgeks teha, et kuulid ei saa meie juurde tulla. Aarne Taal küsis, kas me oleme nii pahatahtlikud, et meie pärast peab võistluse katki jätma,” kirjeldas Ratas.

„Pakkusid: paneme summuti püssidele peale. Mina vastu: nalja teete või! Ega meid need paugud sega, kuulid lendavad õue! Samuti pakkusid, et saadavad meiega kaasa ühe mehe. Mis kasu sellest oleks?”

Eelmise nädala esmaspäeval tegi Avo Ratas politseile avalduse, kui sealt aga lahendust ei tulnud, läks ta neljapäeval Ridala vallavalitsusse. „Vald võttis seda nii tõsiselt, et arutas järgmisel päeval vallavalitsuse istungil,” tunnustas mees.

Vallavanem nõuab tiiru sulgemist

Ridala vallaametnikud uurisid seadust ja mõõtsid vahemaid ning leidsid, et tiir tuleks kohe sulgeda.

„Ohutustsooni suurus ei ole piisav,” ütles Ridala vallavanem Helen Koppa. „Ohutustsoon peab lahtises tiirus olema relvast olenevalt kas 2 või 5 km, aga majad on vaid 700 m kaugusel. See on täiesti ohtlik. Peale majahoovide võivad kuulid lennata ka üle Herjava–Võnnu tee. See on isegi üliohtlik.”

Koppa sõnul võttis vallaametnik reedel ühendust Taalidega. „Mina kirjutasin politseile, et nad peataks tiiru kasutamise. Tahtsin seda kiiresti teha, et nädalavahetusel enam lasta ei saaks. Politsei pole vastanud,” ütles vallavanem.

„Kui tahetakse tiiru kasutamist jätkata, tuleb 1995. aasta (millal vallaga lasketiiru asjus kokku lepiti – toim.) unustada ja tiir tänapäeva nõuetega vastavusse viia. Lahtine lasketiir tuleb ehitada poolkinniseks, siis pole ohutustsooni tiirust väljas vaja,” ütles Koppa.

Avo Ratase sõnul on õue varemgi kuule lennanud. „Kaks aastat tagasi rääkis naine, et oli õue peal, kui kuul vihises mööda. Oli tuppa varjule läinud. Siin ju ka väikesed lapsed. Pärast seda otsustas minia, et ta lapsi siia enam ei too,” rääkis Ratas.

Naabruses asuva Rätsepa talu perenaine Urve Pärnapuu kinnitas, et juhuslikud kuulid on lennanud ka nende õue. „Mu kadunud abikaasa rääkis sellest omal ajal tiirupidajatega,” ütles ta.

„Ma ise pole kunagi tahtnud kaebama minna, lähen majja peitu, kui paugutatakse,” lisas Pärnapuu. 

Sel nädalavahetusel lasti tiirus jälle. „Me ju ei tea plaksu järgi, millega lastakse. Mul ei ole midagi jahimeeste vastu. Las paugutavad, kui on kindel, et siia ei lenda kuulid,” ütles Ratas.

Ratas pakkus, et kuulid lendavad lasketiirust välja, kui satuvad kaitsevallis kivide pihta. „Oleks vallis liiv, aga seal olid ju kivid. Kividest saab kuul rikošeti ja lendab ette ennustamatusse suunda edasi. See võtab kuuli tiirlema. Lahendus oleks poolkinnine lasketiir kuulitõkkega,” ütles ta.

Taal: tiir ongi poolkinnine

Läänemaa jahindusklubi ja Silma laskurklubi juhatusse kuuluv Aarne Taal ütles, et Lutaku lasketiir ongi poolkinnine, nii et ükski kuul ei tohiks sealt välja saada. 

„Ümberringi on mullavallid, peal on kuulipüüdja, nii et ükski kuul ei tohiks välja lennata. Aga mullas on kive ja mõne kivi pealt on võimalik rikošett. Ilmselt on kuulid aja jooksul uuristanud valli ja mõned kivid on välja tulnud,” ütles Taal.

„Sel päeval, kui mehed tulid, käis võistlus. Tehti 1280 lasku ja ühe korra lendas kuul välja. Palusime luba edasi võistelda ja kui veel üks kuul peaks välja vihisema, katkestame kohe,” rääkis ta.

Politsei Lääne Elu küsimustele lasketiiru ohutuse kohta ei vastanud.

 

Lasketiiru ohutusnõuded
Lahtise lasketiiru märkide joone taga peab olema väikesekaliibrilisest tulirelvast laskmiseks vähemalt 2 kilomeetrit ja täiskaliibrilisest tulirelvast laskmiseks vähemalt 5 kilomeetrit. Ohutusalas ei tohi olla hooneid ega rajatisi. Ohutusala piir peab olema märgistatud hoiatussiltidega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lutaku lasketiir jääb esialgu suletuks | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] teemal: "Silma lasketiiru kuulid vihisevad taluõues" ja "Politsei peatas Lutaku lasketiiru kasutamise" […]

Triibik
7 aastat tagasi

Kuna politseinikel on kuupalk, on palju kergem mònele turvavöö eest trahvi teha.

Agu
7 aastat tagasi

pole seal mingid kuulide vilinat, ei taheta lasketiiru sinna lihtsalt, kuna püssipaugud kauguses kostuvad olenevalt tuulesuunast, mõnikord ei kuule midagi. Vaja mingit jama välja mõelda.

Rumalus
7 aastat tagasi
Reply to  Agu

Loe korralikult artikkel läbi. Elanikud lasketiiru lähedal ütlevad ju, et neil ei ole laskespordi vastu midagi. Paugutagu, palju tahavad, aga ohutus peab olema tagatud.

To Agu
7 aastat tagasi
Reply to  Agu

Loe artikkel läbi…ja siis alles klõpsi siin

Madis
7 aastat tagasi

Igal juhul peab lasketiirus toimuv olema ümbritsevatele inimestele ohutu, aga kui laskemoon juba teise inimese õue lendab, siis on see ju ohtlik. Kas Taal julgeks oma lapselast saata sinna õue mängima, kui kuulid lendavad?
Aiman juba seda vastust- miks siis veel protsessida?

endine haapsallane
7 aastat tagasi

Äärmiselt õõvastav, milliste ülburite kätte on relvad antud! “Ärge segage meie võistlust! See üks kuul pole veel põhjus meie tähtsa võistluse katkestamiseks!”
Ka üks kuul võib tappa ja kaotatud elu enam tagasi ei saa.
Politsei esineb loos neile tavapärase osavõtmatusega. Lasti, kuulid lendasid ja mis siis!
Ainus helge tegelane selles mädases loos on vallavanem. Olgu tal julgust oma inimeste eest võidelda!

teadja
7 aastat tagasi

4446693 POLITSEI SISEKONTROLLI LÄÄNE OSAK NUMBER.nime ma ei ytle.Aga vòib ka Tallinnasse KALEVI KOMMIVABRIKU hoonesse kohale minna.

teadja
7 aastat tagasi

Teadmiseks kóigile kes hädaldavad-virisevad Haapsalu politsei tegevuse yle.Seda antud juhul muidugi ôigustatult.TULEB PÖÖRDUDA SISEKONTROLLI POOLE.Kas vallatóötaja ei tea seda vôi?Vôi on kaebuse esitajad nii arad.Politsei ylesanne on asjaolud välja selgitada.Aga tundub,et TARATUHHIN tahab probleeme endale.Aga kodanikud,see eest et ajakirjanduses sóna vòtta,tekitage HAAPSALU POLITSEILE PROBLEEMID.

kunn
7 aastat tagasi

Mulle meeldib politsei suhtumine. Ei vasta, ei huvita, ei tee väljagi.
Võib ette kujutada politseinike nurinat, et mida te kogu aeg õiendate, laske meil rahulikult elada ja las me teeme oma tööd, et palk ikka ka edaspidi tõuseks.
Muidu kuul kaotab kaugenedes oma jõu ja 700 meetri kauguselt pihta saades oleks tunne nagu keegi viskaks väikse kiviga sulle pihta.
Ei ole üldse tappev ja ei tungi enam nahast sisse. Sinika võib tekitada.
Aga snaipripüssist ja kuulipildujast võib surma saada isegi 1500 meetri pealt, aga seal ju ei lasta kuulipildujatest. Taalidel tavaliselt püssid, mis ei tapa.

karu
7 aastat tagasi
Reply to  kunn

Isegi kui su jutt peab paika siis ei tahaks hoovis sinikaid ikka saada või et kiviga keegi pilluks teades et tegelt kuul, kas ebameeldiv ei oleks? Või et mine tea järsku proovivad täna kangemat relva…lasketiirust ei tohi kuul välja pääseda niimoodi.

ken
7 aastat tagasi

Veel lisaks juurde et ka improviseeritud tiir ehk siis suva mulla v liivavalli püstolist lastes on isiklikult olnud juhtum kus kuul plaksti tagasi tuli ja mulda laskjast kõrval üles viskas. E tasu jamada.

ken
7 aastat tagasi

Soomest ehe juhtum aastaid tagasi kus mõne km pealt kuul tappis inimese. Oli lastud mingi jahi käigus ja objektist mööda. Kuul aga leidis suvalise marjulise… Kaliiber 5,6 ehk siis see väiksekaliibriline, kasutatakse siis laskesuusatamise ja sportlaskmisel ja vististi ka jahil, tappev sõltuvalt moona tüübist äkki oma 1,5 v 2 km oli? Kui juba siis veel mõtteainet ja lugu ise oma 15 aastat ehk lausa tagasi oli Soome tv-s, kus näidati soomusvesti testi. Igasugu relvi ja moona seal prooviti, täpselt ei mäleta…kuulid vesti muljusivad ehk ja mõned rohkem kahju tegivad. Lasti siis ammust terava otsikuga jõhker nool ja plaksti vestist läbi… Loe rohkem »