Endel Susi: keda valida presidendiks?

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Endel Susi, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhatuse liige. Foto: Arvo Tarmula

Kõik kandidaadid on väärikad ja saaksid presidendi ülesandega suurepäraselt hakkama, kuid mina nende hulgast kedagi ei valiks. Miks?

Väärikaim oleks Siim Kallas, aga tema puhul räägitakse palju kolisevatest ämbritest. Täpset tõde teavad vähesed. Mart Helme on otsekohese ütlemisega rahvamees. Teda on meedia siiski liialt negatiivses valguses harjunud näitama.

Marina Kaljurand? Mul oli merekoolis sõber Genka, Peipsiäärsete vanausuliste järeltulija. Kuigi nad olid saanud sajandeid tagasi meilt varjupaiga, suhtuvad nad endiselt meisse mitte kõige sõbralikumalt. Genka ütles, et löömingud eesti poistega olid neil sagedased. Meil on vanasõna, et toida hunti palju tahad, ikka vaatab metsa poole. Võtame jalgpalluridki, Eesti koondislased räägivad kõik puhast eesti keelt. Pange teinekord tähele, kui on võistluse algul hümni laulmine, kes neist laulab! Nii võib olla ka nende Komarovka küla järeltulijatega, hing kisub ikka omade poole.

Allar Jõks. Tubli ja aus jurist. Aga poliitiline kogemuspagas kesine. Juristidest oleks parim valik Aivar Pilv. Rahvusvahelise kogemusega asju sirgeks rääkimise oskusega. Kindlasti oleks musta hobusena tulnud kõne alla nii Indek Neivelt kui Alar Karis, kuid nemad ei võtnud pakkumist vastu. Akadeemilisest ringkonnas on kindlastui teisigi võimekaid kandidaate nagu Tartu ülikooli rektor Volli Kalm, kelle juhtimisel ülikool näitab maailma ülikoolide pingereas pidevat edasiminekut. Ülikooli rektorid on teisteski riikides edukalt riiki juhtinud.

Mõni sõna ka valijamestest, neist keda paremini tunnen. Raimond Danilov on selline tuntud inimestele külje alla pugev jutumees. Olin juhtinud maakonna Rahvaliitu 8 aastast, kui valiti EKRE maakonna juhiks. Martnas oli valitud osakonna juhiks Danilov. Kohtusime Aafrika pubis. Mees võttis taskuplokki ja pastaka välja ja palus mul dikteerida edasised ülesanded. Algul mõtlesin, milline uus tase noorte hulgas, varem polnud keegi mult palunud midagi dikteerida. Edasise asjaajamise käigus selgus, tühikargaja, isegi liikmemaksu ei suutnud tasuda, muust tegevusest rääkimata. Kuluaarides soovitasin  ta erakonnast välja arvata. Aga Martna mehed olid vastu, noor mees ehk saab veel asja. Saigi, nagu ka pidev töökohtade vahetus. Usun, et tulevikus Kaljurand tabab ära kellega tegemist Mis puutub tõrvikutega rongkäikkudesse. See on olnud Eesti vabadust sümboliseeriv Jüriöö ülestõusu algatus. Selle ettevõtmise eiramine kellegi poolt oleks ohtlik meie iseseisvusele.

Endel Susi

treener

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
...
7 aastat tagasi

Ei saa me valida eestlast,kui ise eestlased oleme.

!
7 aastat tagasi

Eesti Vabariigi presidendiks peaks ennekõike valima eestlase!

Susile
7 aastat tagasi

Keda siis valida, Susi? Mis su jutu mõte oli?

?
7 aastat tagasi

??

milleks
7 aastat tagasi

lahmida sõnadega. On ju selge, et ega president majandust ei korralda . Mingis riigikorraldamises ta muidugi saab otsuseid mitte läbi lasta ja riigikaitse osas on kõva sõna, kuid põhiline on valitsus kellest palju oleneb. Igati kiiduväärt oleks Kallas peaministrina.

aga
7 aastat tagasi

tõelise eestlase toidulauale kuulub teine eestlane?,seega arvestage,kel pole lootustki…

Ääremaalt
7 aastat tagasi

Eilses teledebatis meeldisid mulle hr.Jõksi, pr.Repsi ja hr.Helme asjalikud ja konstruktiivsed vastused. Pr.Kaljurand mainis sageli , et mõtleb sama, aga lisas ikka midagi ümmargust Euroopa vaatevinklist. Eesti ise peab saama tugevaks riigiks ja siis on ta ka mujal arvestatav. Hr. Kallast midagi minu arvates häiris liiga palju. Kas ei lastud rääkida või ise närveeris . Mina pooldan tarka juttu ja olen eluaeg välistanud igasuguseid loosungeid ja mõttetuid kampaaniaid,mis enamjaolt on kellegi rahastatud pettused. Toetan oma valla valijamehe otsust, kuigi ma ei tea tema valikut. Tean, et ta on tark ja austatud inimene ja loodan, et soovib ,et riigil ja rahval… Loe rohkem »

qw
7 aastat tagasi

A kuidas Reps on?

üleskutse valijameestele
7 aastat tagasi

Eesti on väärt presidenti, kes täidab Eesti Vabariigi põhiseadust, pidades kõrgeimaks imperatiiviks eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimist läbi aegade. Eesti on väärt presidenti, kes kuulab rahva häält ja seisab tõemeeli demokraatia eest. Eesti on väärt presidenti, kes orienteerub nii välis- kui sisepoliitikas. Eesti on väärt aatelist, julget, ausat, tarka ja elukogenud presidenti. Me leiame, et suursaadik Mart Helme oleks just selline president, ja kutsume valimiskogu liikmeid toetama tema kandidatuuri.” Pöördumisele on alla kirjutanud Rait Erikson, Indrek Hargla, Markus Järvi, Brad Jurjens, Tajo Kadajas, Indrek Kalda, Helle Karis, Harri Kingo, Raimondo Laikre, Risto Laur, Tiiu Laur, Piia Paemurru, Jüri Pino,… Loe rohkem »

...
7 aastat tagasi

kuule, ära enam peale võta

mh
7 aastat tagasi

Niipalju Kallase tõest ikka teame,et ta polnud kaugeltki ainus,ja mitte üksi— seal tookord.