Iraagi sõjapõgenikud jõudsid Haapsallu

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Sel nädalal saabusid Kreekast Eestisse Euroopa rändekava alusel vastu võetud kolm sõjapõgenike perekonda. Peredele tulid vastu tugiisikud ja nad liikusid edasi oma uutesse kodudesse Tartus, Haapsalus ja Põlvas, teatasid siseministeeriumi ja sotsiaalministeeriumi pressiesindajad.

Haapsallu tulnud viieliikmelises Iraagi perekonnas on lisaks emale ja isale kolm last. Naisel on kõrgharidus bioloogias ja ta räägib lisaks emakeelele algtasemel ka inglise keelt. Mees on töötanud teenindussektoris.

Viieliikmelises Süüria peres on kolm kooliealist last. Nii naine kui mees on hariduselt ehitusinsenerid ja selles valdkonnas töötanud. Mõlemad räägivad lisaks oma emakeelele algtasemel ka inglise keelt.

Kolmeliikmelises Süüria perekonnas on lisaks emale ja isale üks laps. Mees on arst, naine on töötanud apteegis ning mõlemad on vabatahtlikena aidanud teisi sõjapõgenikke. Lisaks oma emakeelele valdab mees inglise keelt, naine räägib algtasemel inglise ja prantsuse keelt.

Kõikide Eestisse vastuvõetavate inimeste puhul selgitatakse enne nende siia saabumist välja nende taust. Kreekas kohapeal tegid sõjapõgenikega intervjuu Eesti eksperdid politsei- ja piirivalveametist, kaitsepolitseiametist ja sotsiaalministeeriumist. Muu hulgas tutvustati intervjuu jooksul Eestit, rahvusvahelise kaitse saanud inimeste õigusi ja kohustusi Eestis ning kohalikke tavasid.

Eesti on tänaseks Euroopa rändekavaga vastu võtnud 60 sõjapõgenikku.

11. septembri seisuga on Euroopa Liidu riigid ümber paigutanud 4741 sõjapõgenikku, neist 3677 Kreekast ja 1064 Itaaliast. Türgist on pärast Euroopa Liidu ja Türgi lepet Euroopa Liidu riikidesse ümber asustatud 1583 inimest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lahendus
7 aastat tagasi

Vajame just bioloogilise lõhkekeha spetsi!

To anonyma
7 aastat tagasi

Iraagis on sõda lõppenud. See maa vajab ise oma inimesi, et seda ůles ehitada.
Sinna on viidud demokraatiat ja abi.
Abi tuleb anda eneseabiks ja seda kohapeal Iraagis. Tööd mitte tegevatele migrantidele raha jagamine Eestis annab väga vale signaali. Kui õige hoolitseks Eesti omaenda puudustkannatavate inimeste eest?

Anonüümne
7 aastat tagasi

Raha, raha, raha. Miski muu ei oma tähtsust! Masendav!

Uncle Sam
7 aastat tagasi

Pensioniiga 70+ peale. Raha pole. Haigekassal – raha pole. Naise opp tuli endal kinni maksta. Majandusmigrandid maksumaksja kulul mugavustega korteritesse, isiklikud saatjad juures, tasuta arstabi, täislobi peale tööd tegemata hüvesid nautima – nüüd raha on.
Ja lõpetage see Haapsalusse sisse tassimine!

.........
7 aastat tagasi
Reply to  Uncle Sam

Ja kus nad tööle hakkavad kui üldse viitsivad? Kas peame seda karja, mis veel paljuneb, nende elu lõpuni või kuni jalga lasevad, üleval pidama oma väikestest sissetulekutest!? Neil ju kõik tasuta! Mis nii, muredeta, viga elada!

IRWQ
7 aastat tagasi
Reply to  .........

Tööle – selliste soodustuste pealt tööle – nalja teed . Suurem osa eesti inimestest läheks kohe pugelaseks kui selliseid tingimusi pakutaks .
poliitikud sülitasid järjekordselt maksumaksjatele näkku – pugelane oleks pidanud paigutama lihtsasse korterisse ;
voodi ,laud, sööginõud ,riidekapp – kõik . Saad väikese toetuse , millest pead maksma maksud ja kui tahad rohkem , siis kobid tööle ( ja kindlasti ei mingit tasuta hambaravi !)

Kentuky poiss
7 aastat tagasi

Roobid ahju sooja!

Paavo
7 aastat tagasi

Ex see sõltu ikka teist endist kulla haapsalukad palju neid sinna tuleb. Kui ikka igal sammul välja näidata et nad pole teretulnud küll lasevad jalga nagu lätistki. Andke valu punanahkadele!!!

no
7 aastat tagasi
Reply to  Paavo

absoluutselt seda meelt,et tuleb hakata vastasseisu näitama.

Võrust
7 aastat tagasi

Iga inimene saab aru, et see on Haapsalu jaoks palju…

“Võru endine abilinnapea Innar Mäesalu asutas MTÜ Pagula, mis on mõeldud pagulaste maaletoomisele kaasa aitamiseks.”

http://maaleht.delfi.ee/news/maamajandus/uudised/reformierakondlane-innar-maesalu-ja-ettevotja-koit-uus-asutasid-pagulaste-maaletoomiseks-mittetulundusuhingu?id=72190117

Mina ei tea, mis te peaksite tegema, aga võidelge oma ilusa linna eest!

sorts
7 aastat tagasi

IRWQ
SINA töötad selleks,et see kari saaks kenasti eestimaal lebotada..

peab ikke eeskuju võtma lätlastest–neil 62st pagulasest 62 juba jalga lasknud parematele saagimaadele.

vanaeit
7 aastat tagasi

See kari ei suvatsegi tööle minna siin makstakse neile igasuguseid toetust peale???

IRWQ
7 aastat tagasi

Kuna see kari siis tööle läheb ja riigile makse hakkab maksma ?

no
7 aastat tagasi
Reply to  IRWQ

nad ei suuda end üles ajada isegi selleks ajaks,et keeleõppesse minna, mis siin veel hommikusest tööle minekust rääkida.