Haapsalu on nõus Ridala kasuks loobuma sajast tuhandest eurost

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ridala volikogu (urmas lauri) Ridala volikogu. Foto: Urmas Lauri

Ridala volikogu esimees Olev Peetris teatas tänasel Ridala volikogu istungil, et Haapsalu linn oleks juhul, kui Ridala vald ühinemislepingu heaks kiidaks, nõus loobuma ühinemisega kaasnevast toetusest Ridala kasuks sajast tuhandest eurost. Seega jääks Haapsalul investeerimiseks 772 000 eurot ning Ridala osa kasvaks 550 000 euroni.

"Linn käis välja veksli, nende huvi on nii suur, et nad on nõus loobuma sajast tuhandest," kirjeldas Peetris ühinemisläbirääkimiste hetkeseisu. "Linnavolinikud on linnapea sõnul sellest päri."

Olev Peetris soovis volikogult teada, milline on nende arvamus.

"Meid tahetakse ära osta!" protesteeris volikogu liige Valli Ender. "Kas me oleme prostituudid või!"

Ender selgitas: "Meid poleks keegi volikogusse valinud, kui oleksime öelnud, et läheme linna alla. Raivo [volikogu liige Raivo Õiglas] pakkus kakssada tuhat, et kui olete linnaga nõus, siis saate raha, muidu ei saa."

Linnaga ühimemise vastaste arvates ei saa Haapsalu linnapea Urmas Suklese juttu uskuda, sest keegi ju ei tea, kes saab ühinenud omavalitsuse juhiks.

"See on ühinemisraha, see läheb [ühinemis]lepingusse kirja," selgitas Peetris.

"Kui me nõus pole, pannakse meid sunniviisiliselt ikkagi linnaga kokku ja siis unistage Uuemõisa koolist ja muudest sellistest edasi," lisas Raivo Õiglas.

Häältega 5 poolt neli vastu otsustas Ridala volikogu soostuda liitumislepingut täiendama punktiga, kus on kirjas, et Ridala saab ühinemisel selisest kavandatavast summast Haapsalu arvel sada tuhat eurot rohkem.

Kui Haapsalu ja Ridala ühinemine teostub, saavad omavalitsused 1,6 miljonit eurot ühinemistoetust. Ühinemistoetusest läheb 1,322 miljonit eurot taristu ehituseks ja ülejäänud 311 000 eurot on mõeldud kuludeks, mis tekivad raamatupidamis-, arvuti- või muude registrisüsteemide liitmiseks. Investeeritavast 1,3 miljonist kulutab vastavalt Haapsalu 872 000 ja Ridala 450 000. Investeeringud on jaotatud aastaiks 2017–2020.

Ridala volikogu arutab ühinemislepingut taas 27. septembril.


Ühinemistoetuse kohta vt ka: "Muusikakool saab ühinemistoetusest suurima tüki"

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
penskar
7 aastat tagasi

Meie oleme ka inimesed,varsti oled ise penskar

Mine kooli
7 aastat tagasi

Ender selgitas: “Meid poleks keegi volikogusse valinud, kui oleksime öelnud, et läheme linna alla.”
Teid on valitud valla elu edendamiseks ja arenguks. Liitumisest ei pääse. Selliste “tarkadega” on võimalus pakutud vahenditest ilma jääda. Ärge siis ohkige kuidas oluliste tegemiste jaoks raha napib, kaasaarvatud penskarite moosimine

põllumees
7 aastat tagasi

Mis 100 000 te räägite,linn loovutab Ridalale? Ühinemis komisjon otsustas juba kõneluste alguses,et Ridala aitab Haapsalu kergliiklust teed ehitada ning annab 50 000 !!! Eriti huvitav on raha kasutamise suund ära märgitud,suunata see maa piirkonda. Pidime ikka ju kõik linn olema.Seega Haapsalu hindab oma linna nime ainult 50 000 eur.

Jaanus
7 aastat tagasi

Imelik on lugeda artiklit kus linn räägib, et loobub rahast, Minu arust tähendab ühinemine ikkagi sama nagu abielu ehk meil on kõik ühine. Muidugi leidub ka raha pärast abiellujaid kuid see on pigem seebiseriaalide pärusmaa.
Siinkohas tuleks vaadata ka erinevate omavalitsuste bilansse ja saada aru, et linna laenukoormus on ikka päris suur ehk 11 aastat praktiliselt ei saa teha suuremaid investeeringuid (n linna teedesse) ilma järgmist laenu võtmata.
Mina aga sooviks näha pigem arutelu, et kuidas ikkagi minnakse ühiselt edasi, et kasusaajaiks oleks hetkel veel mõlema poole (Ridala/Haapsalu) elanikud.

Ardi
7 aastat tagasi

Mida te kemplete? Uuemõisa ongi niigi Haapsaluga seotud: töösuhted, koolid jne,

to ...
7 aastat tagasi

Ma vist valesti aru saanud aga siiani on küll nõnda tundunud, Õiglas linna vastu pole, pigem ikka linna poolt ja soovib, et ka Ridalast saaks Haapsalu linn- suur ja ühtne omavalitsus.

...
7 aastat tagasi

Kas õiglas ei olnud see kes vallavanema aitas maha hääletada ja nüüd on liitumise vastu on ikka vastik vend.

Arvaja
7 aastat tagasi

Linn saab rohkem, maa vähem. Võimalus linna- ja maainimesed omavahel tülli ajada, siis on neid lihtne valitseda.

einoh
7 aastat tagasi

… aga saab olema

Aga...
7 aastat tagasi

Kõike võite Te osta-müüa-vahetada aga head nime mitte. Mõelge sellele, enne kui maapiirkonnast linna teete. Kuulsaks saate, sest sellist lollust kalli Eestimaa pinnal varem tehtud pole ma arvan. Või on?