Müüriääre kohviku omanik: paremail päevadel oli kassa 6000 eurot

Rauno Pukk

raunopukk@gmail.com

IMG_4941

Müüriääre kohviku üheks müügihitiks on maitsvad koogid. Foto: Arvo Tarmula 

September on käes ja suvehooaeg lõppenud. Kohvikupidajad löövad arve kokku ja murravad pead, kuidas talveaeg üle elada.

Marget Vatku, tänavu kümneaastaseks saanud Müüriääre kohviku omanik ütles, et äri õitseb aastaajast hoolimata. „Suvel külastavad meid peamiselt turistid, talvel aga kohalikud,” selgitas Vatku. Eriti kiire aeg on kohvikuperel suurürituste ajal, mil päevakassa ulatub 6000 euroni. Juuli käive oli 112 000 eurot. „Sellist käivet suudavad näidata üksikud Tallinna tipprestoranid,” täpsustas Vatku.

Suviti pakub Müüriääre kohvik tööd kuni kümnele inimesele. „Köögis on kaks kokka ja abikokk, saalis teenindab kohvikulisi kuus töölist,” ütles Vatku.

Ta lisas, et kohviku personal on koos hästi töötanud ja ooteajad ei ole veninud pikemaks kui kolmveerand tundi. Vatku ütles, et kuigi käive on mullusega võrreldes kasvanud, ei kajastu see kasumis. „Tööjõumaksud ja tooraine ostuhind on kerkinud,” selgitas ta.

Omanik toonitas, et kõik nende töötajad on tööl ametlikult ja ümbrikupalka ei saa neist keegi.

Ebaausad konkurendid

Konkreetseid näiteid, et mõni konkurent oleks vastupidi käitunud, ei olnud Vatku nõus tooma. Küll aga lisas ta, et kui vaadata teiste ettevõtete majandusaasta aruannate tööjõumaksude ridu ja võrrelda seda sellega, et kohvikud on rahvast täis, ei klapi see kohe mitte. Mullu juuli lõpus tegi maksu- ja tolliameti Haapsalu söögikohtades pistelise kontrolli, aga ei tuvastanud ühtegi töötajate registrisse kandmata töölist.

Vatku lisas, et peale kohviku läks hooaeg hästi ka pagariäril. „Kuu käive oli keskmiselt 20 000 eurot,” ütles Vatku.

Töökoda pakub tööd kahele kondiitrile ja kahele pagarile. Pagaritoodete hinda iseloomustavad kliendid erinevalt. „Kohalik ütleb, et oi, kui kallis, tallinlane leiab, et oi, kui odav,” ütles ta.

Sellest hoolimata ei saa hinda kergitada, sest siis hakkaks see kohalikule kliendile üle jõu käima.

Tagasilöök tabas Vatkude pereäri aga endise Saue õllebaari ruumide kasutuselevõtuga. Vatku selgitas, et kooskõlastus päästeametiga venis ja ehitusluba ei antud. Saue õlleka ruumid loodab Vatku kasutele võtta pagariäri laiendusena. Teisele korrusele tuleb kolm külaliskorterit. Hooajal loodab omanik öö eest küsida 60–80 eurot, talvel poole vähem. „Hea asukoht määrab hinna,” möönis ta.

Promenaadi kohvikud kinni

Vatkude lähinaabritest jätkavad talveajal klientide teenindamist Kärme Küülik, Talumehe kõrts, Dietrich ning vinoteek Mulliga ja Mullita. Hermani bistroo jääb avatuks vaid nädalavahetustel.

Haapsalu promenaadil tegutsev kuursaal sulges aga esmaspäevast tavaklientidele uksed.

Kuursaali perenaine Margit Välja ütles, et septembriks on veel mõned broneeringud. Uuesti loodab Välja uksed avada tuleva aasta mais. Talvel ei toimu kuursaalis midagi, sest hoones pole kütet ja maja on külm.

Välja rääkis, et tänavune hooaeg oli mullusest edukam. „Tibusid pole veel kokku loetud, kuid paistab, et oleme kasumis,” ütles Välja. Ta selgitas, et tänavu oli palgatud personal, kes sai oma ülesannetega mullusega võrreldes paremini hakkama. 

Kliendid eeldavad Välja sõnul kuursaalilt head kultuuriprogrammi ja rikkalikku koogivalikut. „Eks ta selline korraks istumise ja magusa koogi nautimise koht ole,” ütles Välja.

Seda, kas uuel aastal võiks kuursaalis mõni suurem muudatus aset leida, ei osanud Välja veel öelda.

Merevaatega kohvikuist on nii nagu kuursaalgi talvepuhkusele läinud ka Wiigi ja Hugo kohvik. Keha saab kinnitada ja samal ajal merevaadet nautida nüüd ainult Promenaadi hotelli restoranis. Karja tänaval on uksed lukku löönud Hiina restoran Pagood, kohvik Aed, Haapsalu Raamatu asemele loodud kohvik Ingver ja kohvik Micio.

Tänavu kevadel 20. sünnipäeva tähistanud Rondo kohvik pani aga uksed sootuks kinni ja jätkab tegutsemist külalistemajana.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Marget+Vatku
7 aastat tagasi

Saue õlleka puhul paraku ebatäpsus loo autoril. Projekteerimine ja kooskõlastamine võtab aega, kuid süüdistada saab siin vaid iseend, mitte kooskõlastavaid instantse.

juss
7 aastat tagasi

„Köögis on kaks kokka ja abikokk, saalis teenindab kohvikulisi kuus töölist,” ütles Vatku.

Ei teeks paha, kui kirjatsurad ka keelt veidi tudeeriks. http://www.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=tööline&F=M

Marget+Vatku
7 aastat tagasi
Reply to  juss

Nõus, töölised töötavad tehases. Kohvikus on päris palju ametinimetusi, kuid pole paraku ühtki töölist.

xerxes
7 aastat tagasi

Hinnad on õiged kuid on inimesi kes maksvad. Soomes hinnad veel kallimad.
Palgad töötajatele, kes selle käive firmale teevad, pead korralikud olema ka.

Ubakene
7 aastat tagasi

Miks peab sellist informatsiooni üldse jagama? Urmas-Karinee ja Maddi Dud tulevad nüsivad seinad maha ju.

Johannes
7 aastat tagasi

Alusetu jutt, siisetulekut pole. Vaata Haapsalu tänavatel ringivuravaid autosid: iga teine-kolmas auto kallid BMW, MB, Lexuse või Audi viimased mudelid. Opelid, Ford-Sierrad tänavapildist ammu kadunud. Söögi- ja joogikohti kerkib Haapsalus nagu seeni peale vihma koos lilleliste terrassidega.

Pook
7 aastat tagasi

Ei tasu tõmmelda. Kui Ekre võimule saab siis riigistatakse see kohvik ära. Võid kindlalt õuna struudlit selle peale süüa!

Ohoo
7 aastat tagasi

Ega kohalikul pole paljudesse kohtadesse asja enam. Ma mõtlen just vaesemat rahvast. Nii ka näiteks Iloni Imedemaale ei hakka enam hammas peale. Hea kui mõne ürituse raames saab külastada, muidu 4-liikmelise perena 24 eurot korra eest välja käia on liig mis liig. Haapsalus ongi paraku nii, et hinnad pannakse turiste silmas pidades, pole enam ammu mõelnud Müüriäärde minna. Hea, et kunagi sai ära käidud ja nähtud.

Inimene
7 aastat tagasi
Reply to  Ohoo

Lihtsalt vingumise asemel võiks uurida enne ka võimalusi. Iloni Imedemaa perepilet nimelt madalhooajal on 15€, mitte 24€ ning isegi kõrghooajal on see hind 18€. Ei ütleks, et midagi pöörast.

Ohoo
7 aastat tagasi
Reply to  Inimene

Sinu jaoks võib-olla mitte.

olemas
7 aastat tagasi

kiidan Valdo kommentaari. see,kes soovib saab oma piruka ja õlle Maximast tõesti soodsamalt. neid kahte asja ei anna omavahel võrrelda. nagu näed, siis kliente jätkub ja kõik ei virise ka. Helsingiga võrdlemine on päris nali ja Viinis vanalinnas olen kohvikus istunud ja hinnatase teada. edu tegijatele.

Valdo
7 aastat tagasi

Minul isiklikult hea meel,et kohvikul hästi läheb. Keegi on kunagi öelnud “Kohvik ei saagi olla selline paik kus kõht täis süüakse”. Tähtsam on see, et on kuhugi kodust välja minna. Nüüd muidugi virisejad palun kõik kooris, et raha ei ole!
Keegi siin mainis ka, et palka ei maksta. Küsimus, kas tead täpselt kui suur nende tasu on? Elu näitab, et suuresti rahast rääkides tuginevad inimesed müütidele.
Edu kohvikule ja päikest Teile.
PS. Ei ole kuidagi kohvikuga seotud ja omanikke ei tunne, lihtsalt hea meel on, et Haapsalus on koht kus talvelgi minna.

Marget+Vatku
7 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Aitäh heade soovide eest! Hoiamegi kohvikut lahti talvekuudel eelkõige austusest oma töötajate ja kundede vastu. Rahateenimisest pole mõtet rääkida.

jaaa
7 aastat tagasi

Viini kesklinna kohvikus ahjusoe õunastruudel 1.50.
Ei süüdiasa kohvikut,seal on tõesti maitsvad asjad,lihtsalt meie palgad on häbematult väiksed.Just käisid tuttvad Saksamaalt,vaatasid poodides toiduhindasid.Iga teine asi oli neil odavam.Miinimumpalk oli vist seal 1400….

Marget+Vatku
7 aastat tagasi
Reply to  jaaa

Saksamaal on paljudel toiduainetel km 0% versus meie 20% + muud hüved. Pole midagi võrrelda, vaid imestada, kuidas kohalik toitlustusettevõtja üldse elus on.