Juhtkiri: illegaalid ehitusobjektil

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Kui politsei ja maksuamet seda ei kinnitaks, siis ei usukski, et see tõsi on. Kortermaja ehitusel töötas Haapsalus 11 illegaali, tööviisata ukrainlast. Kolmel neist polnud mingit luba ette näidata, kaheksal oli Poola tööluba.

Kogu selle juhtumi krooniks oli tõsiasi, et peale nende oli ehitusel veel neli töölist, kes said palka mustalt. Vähemalt töötamise registrisse polnud neid kantud. Ukrainlased, kes tulnud Eestisse Poola tööviisaga, on probleemiks ka teistel elualadel. Poola kaudu renditööjõuna tulles ei pea neile maksma Eesti alampalka. Nii et sellist tööjõudu tarvitades saab ehitusfirma mitmekordse võidu.
Kui tööjõud on odavam, annab see ettevõttele konkurentsieelise. Viimane omakorda annab suurema kasumi.

Sadama tänava kortermaja, mida Ukraina illegaalid ehitasid, on reklaamitud luksusliku elupaigana. Kui luksuslik see elupaik enam on, kui selle on määrinud tõsiasi, et ehitusmeestele maksti mustalt?

Esiteks tähendab mustalt maksmine, et riigikassal jääb tulu saamata. Selle tõttu on riigikassast pakutav haridus või arstiabi kehvem. Teiseks tähendab must palk, et meestel pole loota haigusraha ega vanaduses pensioni. Kolmandaks tähendab välismaalt tulnud võõrtööjõu kuritarvitamine, et Eesti tööandja suhtub neisse kui alamklassi. Kellessegi, kellesse võib suhtuda halvemini kui kaasmaalastesse.

Sadama tänava kortermaja arendavad lugupeetud ärimehed Veiko Tishler ja Aarto Eipre. Ehitajaks on hea mainega Restor, mille juhatuse esimees ja suuromanik on ettevõtja Arsi Kook. Nad võivad küll kinnitada, et ei teadnud toimunust midagi, aga nende maine on sellest hoolimata määritud. Teadmatus ei vabasta vastutusest. Kui tahta ehitada midagi kallist ja luksuslikku, ei saa seda teha töömeeste pensioniraha ja inimväärikuse arvel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
1 linnakodanik
7 aastat tagasi

Eks te siis pensionipõlves kirute, et oleks võinud ikka enne ametlikult töötada (s.t. tööandja sot.maksu maksta) :).

Agu
7 aastat tagasi

hetkel ei tasu riigile küll mingeid makse maksta, seda tuleb teha võimalikult minimaalselt. Meie riik toetab inimkaubandust ja sisserännet, kes teab mis maailmaotsast, siis meie maksude abil peetakse neid üleval, mitte et pension suureneks.

Vanamees
7 aastat tagasi

Kõik ehitus jäätmed täiteks,eterniitt vanast majast samuti vette! Kokkuhoid milline,ostke odavaid kortereid!

1 linnakodanik
7 aastat tagasi

Ma ei räägi erinevatest pensionifondidest, vaid kõige lihtlabasemast sotsiaalmaksust. Kui seda pole, pole ka pensioni.

Marko
7 aastat tagasi

kõik ehitavad mustalt oma kodus kaasaarvatud politsei ja maksuametnikud ja prokurörid…

sahiib
7 aastat tagasi

Haapsalus tehakse peaaegu kõik ehitustööd mustalt riigile makse maksmata.
Ka Andres Lipstok hüüdnimega MUDAKONN ei makasnud sentigi riigile makse, kui oma maja Kongo hotelli juures ümber ehitada lasi.

1 linnakodanik
7 aastat tagasi

Huvitav, kas need inimesed, kes praegu “mustalt” töötavad, panevad osa sellest rahast pensionieaks kõrvale? Ja kui nad seda teevadki, siis kõrvalepandud raha on selleks ajaks oma ostuvõime kaotanud. Tähtis on, et asutuse poolt isiku eest makstav sotsiaalmaks oleks normaalne (s.t. ametlikku töötamist), siis saab inimene ka tulevikus normaalset pensioni.

naiivik
7 aastat tagasi
Reply to  1 linnakodanik

tulevikus ei hakata enam mingit penssi inimesele maksma, lapsed peavad vanemaid ülal pidama ja vastupidi, nii et otsige lolle, kes panka nuumavad

linnakodanikule
7 aastat tagasi
Reply to  1 linnakodanik

Oled täiesti valel teel. Pensionifondid on kõige viimane koht, mille pärast tasuks muretseda. Raha ei panda kõrvale mitte padja alla, vaid investeeritakse. Näiteks ostetakse korter või maja, mis aastatega väärtust ei kaota.

Agu
7 aastat tagasi

maja on siiski kohustus(e. kulu), aga mitte investeering. Sellistel asjadel peab ikka vahet tegema.

nagu ikka
7 aastat tagasi

väiksed lähevad võlla, suured sõidavad tõllas, sellist jeestit me ju tahtsimegi

Anonüümne
7 aastat tagasi

Ajakirjanikud elavad vist mingis paralleelreaalsuses. Kas te nüüd usute, et Eestis võib tõesti olla 5400 kaasaegset orja nagu üks rahvusvaheline uuring eelmisel aastal väitis?
Täitsa vabalt võib olla. Ja muide need “hea mainega” firmad on sageli need kõige hullemad.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Norra on täis eesti ehitajaid, tea, kas nemadki seal kôik seadusele vastavalt. Prantsusmaa on üle ujutatud rumeenia ehitajatega, Inglismaal on poolakad jne. See on üleeuroopalik tendents. Ehitusäri on globaalselt üks suur skeemitamine, mingi ime siis, et väiksemagi maanihke tôttu pool linna alati kokku kukub. Eestis ônneks on maavärinad väga leebed, muidu vajuks kolmveerand Tallinna tolmuks, ainult vanalinn jääks püsima, sest tollal osati ehitada korralikult.