Taavi Rõivas: mõistan Marina Kaljuranna pettumust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Taavi Rõivas Haapsalu Uksetehases 076 Taavi Rõivas

Taavi Rõivase sõnul ei jäänud Reformierakonnal muud üle, kui Marina Kaljurand mängust välja jätta. Foto: Arvo Tarmula

Reformierakonna liidri Taavi Rõivase sõnul poleks olnud mõeldav minna kahe kandidaadiga valimiskogu ette ning kuigi otsus toetada Siim Kallase kandidatuuri on Marina Kaljuranna jaoks valus, ei jäänud Reformierakonna juhatusel muud üle.

Rõivase sõnul selgitas ta kolmapäeva pärastlõunal Kaljurannale, millistel kaalutlustel Reformierakonna juhatus jõudis teisipäeva hilisõhtul otsuseni toetada valimiskogus Kallase kandidatuuri. "See polnud juhatuses kindlasti populaarsushääletus," ütles Rõivas, lisades, et Kallase toetamine oli praegu ainuõige valik ning Kaljurand ei peaks seda võtma isiklikult.

Rõivas tõdes, et loomulikult on sellised otsused emotsionaalselt rasked ja eriti nende jaoks, kes on nende otsuste objektiks. "Saan aru, et Marina jaoks polnud see hea otsus, kuid see tuli teha," märkis Rõivas.

Tema sõnul erakonna juhatus mõistis, et kui erakond läheb kahe kandidaadiga valimiskogusse, siis oleks see kõige kindlam viis aidata teise vooru Mailis Reps ja Allar Jõks. Rõivase sõnul tegi olukorra ehk Kallase toetamise mõnes mõttes lihtsamaks asjaolu, et riigikogu valimiste järgselt liikus just Kallas automaatselt valimiskogusse.

Küsimusele, kas Kaljurand võib siiski kandideerida valimiskogus, märkis Rõivas, et sellest tal kolmapäeva pärastlõunal Kaljurannaga juttu polnud. "Ma küll eeldan, et mingit muud võimalust kandideerima minna oleks keeruline ette kujutada," ütles Rõivas, tõdedes siiski, et Kaljurannal teoreetiliselt oleks siiski võimalus valimiskogus kandideerida "kõrvalt saadud häältega".

Samas märkis Rõivas, et sellisel juhul oleks kandidaadil siiski kaduvväike võimalus pääseda valimiskogus teise vooru. "Reformierakond ei saa toetada presidendivalimistel mitut kandidaati korraga," rõhutas Rõivas ja kinnitas, et tema ei näe, et Reformierakond oleks lõhenenud.

Rõivase sõnul usub ta, et Kaljurand mõistis inimlikult, miks Reformierakond sellisele otsusele jõudis, tunnistades samas ka, et ta mõistab Kaljuranna pettumust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ohjad!
7 aastat tagasi

See ju hea,kui Kaljurand praegu toetusest ilma jääb,kuna presidendiks saamise tõenäosus on tal suur,ning siis ta ei peaks reformierakonda astuma pärast.

ega
7 aastat tagasi

ikka ei ole küll. Kui Reps koolimajja jõudis oli Kaljurannal kool juba lõpetatud.

naine
7 aastat tagasi

Emotsioonid kõrvale jätta ,jah,selles mõttes,et Reps ja Kaljurand o n g i võrdsed kandidaadid iseenesest.

eks
7 aastat tagasi

üle poole meist olegi lollimad kui Kallas. Mina küll presidenti valitsejaka ei pea. Riiki valitseb ikka ju rahvas ühe targa ütluse järgi s.t. need ,keda rahvas on 101 hulka valinud. President on küll jah mõnel korral seda 101-te suunanud ,kui asi ikka puha rappa hakkab kiskuma.

tühi
7 aastat tagasi

Kallas võib tunda majandust väga hästi,aga inimestest ta ei hooli ja peab neid lollideks.Mis kasu on meie rahvale sellisest valitsejast ?

Valge Daam
7 aastat tagasi

“Jah, hr Peaminister…” seebikas jätkub…
M.Kaljurand vastas/vastab kõikidele küsimustele alati… JAH…!!!
On selline JAH-minister!!! 🙂 🙂 Oma arvamust pole…

juss
7 aastat tagasi
Reply to  Valge Daam

Eilne AK ainult kinnitas seda! Tavaline kohusetundlik tšinovnik (ametnik)!

ja veel
7 aastat tagasi
Reply to  Valge Daam

jubedam oleks kui iga vastus algaks, EI ga

emotsioonid
7 aastat tagasi

tuleks praegu kõrvale jätta, Reps on igati austustväärt, kuid Eesti vajab praegu maailmatasemel teadlikku-tuntud-tunnustatud presidenti. Repsi aeg võiks tulla 4või 8aasta pärast.
Inetu on lugeda arvamust,*mittesünnijärgne Eesti kodanik* Kaljuranna kohta.Me saame oma elus valida ja otsustada paljugi ise, kuid üksmis kindel on see,,me ei saa valida oma vanemaid.

Mnjah:)
7 aastat tagasi
Reply to  emotsioonid

Küsimus ei ole vanemates vaid faktis, et Eesti president peab olema sünnijärgne kodanik! Kahjuks ei ole Kaljurand ega Reformierakond faktiliselt suutnud tõendada olematud. Teiseks maha salata kasuisa, kes sinu üles kasvatas, mis siis et kgbešnik, on näide kandidaadi olematus suhtumisest vanemasse/perekonda. Kogu Küsimus taandub seaduse täitmisele.

peab
7 aastat tagasi

aru saama,et kaalukausil kõrvutiolevad mõeldavad presidendikandidaadid Kaljurand -Kallas on mõneski mõttes võrdsed, kuid olge ausad, mitmeski presidendile üliolulises töökogemuses ja kindlasti majandusteadlikkuses kaldub kaalukauss Kallase kasuks.

....
7 aastat tagasi

Presidendiks saab lõpuks ikkagi kas Kaljurand või Reps.

Mnjah:)
7 aastat tagasi

Kui on kaalukausil mittesünnijärgne Eesti kodanik ja “riigivaras” ning valitakse seesamunegi siis on loogiline, et miks antud valik tehti.
Normaalses ühiskonnas ei oleks mõlemad kõlbulikud ning see oleks ka kohe välja öeldud. Eestis kahjuks on nõukogude mentaliteet kandunud sügavalt ühiskonda, eriti avalikku sektorisse.