21 ühiskonnategelast kutsuvad üles presidenti valima riigikogus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

taal

Olari Taal on üks 21st ühiskonnategelasest, kes pöördumisele alla on kirjutanud. Foto arhiiv

21 ühiskonnategelast, kelle hulka kuulub ettevõtjaid, kultuuritegelasi, teadlasi ja endisi poliitikuid, tegid avalduse, milles kutsuvad üles presidenti valima riigikogus:

Valigem president, keda Eesti täna enim vajab, riigikogus!

Järgmisel nädalal koguneb riigikogu, et valida Eestile president. Põhiseaduse kohaselt on presidendi valimise kohustus esmalt ja eelkõige just riigikogul.

Presidendivalimised ei ole erakondadevaheline populaarsusvõistlus, vaid olulise Eesti põhiseadusliku institutsiooni usaldamine parimale kandidaadile, keda saavad võrdselt usaldada kõik erakonnad. Näeme, et seekordset presidendivalimiste kampaaniat iseloomustab küll kandidaatide rohkus, nende vooruste esiletoomine erakondade poolt, kuid tugeva ühiskandidaadi otsimine, kellel oleks piisavalt suur erakondadeülene toetus, on jäänud tagaplaanile.

Meie taasiseseisvumisjärgne ajalugu kinnitab, et riigikogus on selle ülesandega hakkama saadud vaid praeguse vabariigi presidendi valimisel teiseks ametiajaks. See oli riigikogu poolt tehtud väärikas otsus ning riigikogule usaldatud põhiseadusliku ülesande täitmine. Jätkakem seda head tava. 

Leiame, et presidendivalimiste ebaõnnestumine riigikogus suurendaks erakondadevahelist umbusku ja ebamäärasust ühiskonnas laiemalt ning see ei oleks Eesti huvides.

Seepärast kutsume üles kõiki erakondi pingutama Eesti ühise huvi nimel, et valida Eesti Vabariigile väärikas ja parim president riigikogus.

Ivi Arrak

Jüri Arrak

Olav Ehala

Jaan Elken

Hele Everaus

Väino Kaldoja

Harry Liivrand

Tiina Lokk

Toomas Luman

Eero Merilind

Arne Mikk

Tiit Pruuli

Aarne Saluveer

Karl Martin Sinijärv

Tarmo Soomere

Olari Taal

Kadri Tali

Hannes Tamjärv

Jaan Tammsalu

Heinz Valk

Enn Veskimägi

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
21 ajukääbikut
7 aastat tagasi

need kes ärmajunni pukki aitasid võuiksid nüüd võtta vastutuse,mis ajast kaljurannnad ja nestorid on parteideülesed?kas me valime president 10 % eesti elanikest? ülejäänutele jääb rõõm makse masta

praeguses
7 aastat tagasi

ametis on Nestor igati tasemel. Intervjuudes selgesti väljenduv ja arusaadav. Pika parlamendikogemusega. Tal on kindlasti palju pooldajaid.Kahju , et presidendiks tahab- teda oleks parlamendis väga vaja.

Ardi
7 aastat tagasi

Ja teie, 21 inimest selle pöördumise taga, leiate tõesti, et Eestile parim president on Nestor?” Kuhu küll on kadunud”…..teie mõistus?

seakatk
7 aastat tagasi

Ajad mööduvad, tuuled pöörduvad-tsirkus alati jääb. Need 21 nime salvestan tulevaste põlvede jaoks.

Mnjah:)
7 aastat tagasi

PR käib täiega, eriti lahe on see, et Siimukese kampaaniat juhib isik kelle peamine väärtus on raha. Samas need 21 on ikka suht ullikesed oma reaalsustajus ja poliitika tundmises.

süsimust iroonia
7 aastat tagasi

Vox populi vox dei ehk siis isegi kui rahvas peaks rumalalt valima, kannataks selle läbi esimesena seesama rahvas.
Kuidas siis Eestis lood demokraatiaga tegelikult on? 😀

see
7 aastat tagasi

nn. erakondade vaheline umbusk tulebki likvideerida sellega, et presidenti hakkab valima pöld, aga mitte tsinovnikud

presidendl
7 aastat tagasi

valimiste ümber on nüüd tänaseks selline sõna-mõtete-kauplemise-targutamise tohuva-pohu, läbi käidud, et jääb veel üle imestada ,miks endast lugupidavad kandidaadid veel üldse tahavad kandideerida ja presidendiks saada.
Olgu see viimane kord sellisel moel presidenti valida. Labaseks muutunud lugu.

Uskmatu+Toomas
7 aastat tagasi

Miks Te lugupeetud inimesed ei nõua,et presidenti valiks rahvas ? Kas olete ka arvamusel,et rahvas valib järsku vale ? Võib olla on Teil oma kitsad isiklikud huvid mängus ?

too Nestor
7 aastat tagasi
Reply to  Uskmatu+Toomas

väidab kaljukindlalt, et Eesti rahvas on loll valimaks presidenti. Need 21 inimest siis kinnitavad sama väidet?

Uskmatu+Toomas
7 aastat tagasi

Kas tõesti need 21 tahavad Nestorit presidendiks ?