Juhtkiri: haldusreformi umbsõlm

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Riigikohus hakkab tuleval kuul arutama viie valla ühist kaebust, mis nõuab haldusreformi seaduse põhiseadusvastaseks tunnistamist. Kuigi riigikohtul oleks aega mitu kuud, tahab kõrgeim kohus kuuldavasti otsusele jõuda juba septembris.

Haldusreformi vastaste advokaat Paul Varul on kirjutanud, et valdade sundliitmine on lubatud, kuid küsitav on, kas seda saab teha ainult elanike arvu kriteeriumi järgi. Äsja jõustunud seadus ütleb, et tuleval aastal peab omavalitsuses elama vähemalt 5000 inimest. Endine justiitsminister Varul leiab oma analüüsis, et selline arvuline kvoot on põhiseadusvastane, sest ei taga seaduses seatud eesmärkide saavutamist. Varul märgib, et nõue hästi hakkama saav näiteks 3000 elanikuga vald sundliita ei ole mitte ainult põhiseaduse, vaid ka terve mõistuse vastane.

Valitsusliidu seadustatud 5000 elaniku normi võib mõista. Tegutseda tuli kiiresti, mistõttu pidid seaduse normid olema lihtsad ja arusaadavad. Üleskutsed vabatahtlikule ühinemisele pole aastatega tulemusi andnud, mistõttu tuli omavalitsusjuhte sundida liituma. Kes vabatahtlikult ei liitu, selle liidab valitsus. Vastaline vald jääb aga karistuseks ilma liitumistoetusest.

Läänemaal on sundliitmise hirm, aga ka vallajuhtidele lubatud aastapalga suurune preemia pannud liitumisläbirääkimised käima. Praegu on nii Ridala–Haapsalu kui ka Lääne-Nigula suurvalla liitumislepingud valmis. Kui nüüd riigikohus otsustab, et osa haldusreformi seadusest on põhiseadusvastane, tõmbab see piduri liitumisläbirääkimistele üle Eesti, sest kui omavalitsusjuhtide pea kohal ei ripu enam hirmutav sundliitmise oht, on tõenäoline, et nii mõnigi omavalitsus loobub naabritega ühinemisest.

Kui riigikohus otsustab, et seadus rikub põhiseadust, ei tule haldusreformi soovitud kujul. Umbsõlm jääb lahti harutamata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Volli,+saarlane
7 aastat tagasi

Fraasis “…sest kui omavalitsusjuhtide pea kohal ei ripu enam hirmutav sundliitmise oht, …” on suur sisuline viga. Omavalitsusjuhte ei liideta!!! Just vastupidi – Lihtsalt ühinemise korral tulevad koheselt uued volikogu valimised ja see HRSi värk on ajastatud korralisete valimistega ning liidetud või ühendatud omavalitsuse volikogu on tunduvalt väiksem, kui eelnevate omavalitsuste volikogude summa. Saaremaa suuruse valla puhul, kui ühinevad kõik Saaremaa (kui saare, mitte maakonna) 12 omavalitsust, on plaanis volikokku 31 liiget. Ühinevad aga omavalitsused, kus inimeste arv on paarisajast mitmetuhandeni ja sellisel juhul ei ole lootustki, et väikese valla rahvas, kes hetkel toimetab kohaliku elu korraldamisel iseseisva vallana, saaks… Loe rohkem »

jj
7 aastat tagasi

Muidugi Riigikohus otsustab, aga liiga väikesed omavalitsused on koormaks riigile.