Haapsalu ja Ridala ühinemisleping jõudis Haapsalu volikokku

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

sukles yhinemisest tarmula

Urmas Sukles. Foto Arvo Tarmula

Täna tutvustasid linnajuhid Haapsalu volikogule ühinemisläbirääkimistel valminud Ridala valla ja Haapsalu linna ühinemise lepingut.

„Lepingus on osapoolte huvid realiseeritud ja heas tasakaalus. Isiklikult arvan, et hea tasakaal on küll natuke Ridala poole. Lisaks on leping realistlik, ei anna tulevasele volikogule üle mõistuse ülesandeid ja annab võimalused oma valimistel saadud mandaati realiseerida,” ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles, kelle sõnul ei olnud sisulistes küsimustes läbirääkimistel suuri erimeelsusi.

Suklese sõnul on ühineda vaja, sest Haapsalu linn ja Ridala vald on nagunii üks toimeruum. „Linna ja rõngasvalla ühinemine on loomulik ja loogiline. Me näeme kõik ulatuslikku töö- ja teenuserännet kahe omavalitsuse vahel," ütles ta.

Ühinemislepingus on kirjas, et tulevane omavalitsus hakkab kandma linna nime, mis on varem tekitanud vastuseisu Ridala volikogus. „Haapsalu poolt vaadates on linn ainuvõimalik variant, sest 85% elanikest elavad juba täna linna toimeruumis. Praegu elab umbes 50 protsenti Ridala valla elanikest Haapsalu eeslinnas,” sõnas linnapea.

Haapsalu finantsjuht Martin Schwindt tutvustas volikogule arvutusi, kui palju kasvab ühinemise korral palga- ja sotsiaaltoetuste kulu. Ühinemise põhimõte on, et mõlemad ühtlustatakse suurema järgi. Kokku oleks mõju 638 000 eurot aastas.

Loe pikemalt homsest Lääne Elust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
linna härra
7 aastat tagasi

kes on omasid reetnud, ei neid ka linna saksad ja linna kodanikud usalda. Reeturitele Ridalas,viimane aeg andestust paluda oma lolluste eest.

maakas
7 aastat tagasi

KUI Ridala volikogu sellele soperdisele jah sõna ütleb,siis meie rahvas nõuame kas või läbi kohtu nende volinike kõrvaldamist volikogu tööst. Millegi pärast polegi enam kuulda reeturite Õiglase ning Hepneri lolli juttu. Eriti vait on jäànud Nebokat,kas neil meestel sõeluvad püksid püüli.Ainuke, kes veel ikka pildil tahab olla on Peetris, poe linnaisade ees nii palju kui suudad,sooja kohta sa kohe kindlasti ei saa.

Markku Lehtonen
7 aastat tagasi

Peamine asi on, et ühendomavalitsus sünnib.
Fakt on ka see, et Ridala nimi on vanem. Vähemalt aastast 1211, sest Henriku Liivimaa kroonika räägib juba siis Ridalast (mis oli tol ajal palju praegusest Ridala vallast suurem ala).
Kuna Eesti praktika võimaldab seda, et oleks Ridala vald vallasise linnaga
Haapsalu, oleks se parim lahendus.
Aga tagasi algusesse: Peamine asi on, et ühendomavalitsus sünnib (sellest hoolimata, mida Riigikohus otsustab), olgu siis kasvõi Haapalu linn ta nimeks.

Küsimus
7 aastat tagasi

“Haapsalu finantsjuht Martin Schwindt tutvustas volikogule arvutusi, kui palju kasvab ühinemise korral palga- ja sotsiaaltoetuste kulu. Ühinemise põhimõte on, et mõlemad ühtlustatakse suurema järgi.”
Kuidas siis Haapsalu lasteaiaõpetajate palganumbriga jääb?

jätkuks
7 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

Kui keegi jälgis linnavolikogu istungit, siis võis veenduda, kui halvasti oli linnapea oma esitluse ette valmistanud. Ta ei olnud suuteline isegi küsimustele vastama. Samas toonitas mitu korda, kui selge ja arusaadav peaks ühinemisleping olema. Mis puutub aga Schwindti esitlusse, siis see oli sõna otseses mõttes prügi silma ajamine. Tema esitluse kohaselt viiakse linna palgad Ridala tasemele järgmiseks kümnendiks. Sellega jääb mulje, et näiteks praegused Ridala valla kooliõpetajate palgad külmutatakse vähemalt nendeks aastateks, kui linn neile järele jõuab. Kuidas Ridala valla ühinemis läbirääkijad saavad sellega leppida?

seda+et
7 aastat tagasi
Reply to  jätkuks

Schwindt saabki 1800 eurot palka selle eest,et ta jutumula piisavalt hästi jookseks. Või on tal peale tühja linna rahakoti veel mingeid tulemusi ette näidata? Ahjaa oma naise sai ka linna palgale tööle sokutatud.

tädi maali
7 aastat tagasi

mind ei koti see absoluutselt, sest erisus rikastab

Uuemõisa elanik
7 aastat tagasi

Ei saagi aru, et kas rahvahääletus tuleb või mitte?! Arvamuste küsimine iseenesest on tore küll, aga hea ja odav viis sõita elanikest üle.

kodanik
7 aastat tagasi

Ehk oskab keegi põhjendada, kuidas ühendvalla nimena Haapsalu LINN, on tark valik? Niisama järelekiitmine jätab silmaklappidega ja pugejaliku mulje. Mida võidavad inimesed sellest, kui hakatakse näiteks Puises elama kui Haapsalu LINNAelanik. Rahapakk antakse kätte või? Vastupidi- identiteet hägustub, sellest ei maksa üldse rääkida kui kulukaks lähevad igasugused siltide-nimede muutmised, registriandmete updeitimised jne jne. Igati loogiline (mis loomulikult ei vasta ametniku loogikale, sest tema räägib seda, mida käsk ette ütleb) oleks see kui meil oleks suur Ridala vald, mille keskel keskus, mille nimi on Haapsalu Linn. Kõik oleks loogiline ja õige. Nii maa (vald) kui linn säilitaksid endale vajalikud ja adekvaatsed… Loe rohkem »

Elviira
7 aastat tagasi

Hapsalu linn on tark valik, vald ka võidab sellest nimest.

........
7 aastat tagasi

Tore leping, aga kehtivate seaduste mõttes mingit tähtsust ei oma. Nimelt seadused ei kohusta, vaatamata allkirjadele lepingu all, seda täitma.

põllumees
7 aastat tagasi

Ridala volinikud palun võtke mõistus pähe ja näidake,et teil on ikka mingi armastus oma valla ja rahva vastu .Loodan koos teiste valla põllumeestega,et te ei ole äraostetavad. Hiljem näete, et kui hääletate ühinemise vastu ,oleks see õige samm! Teie kätes on meie tulevik.