Neeme Suur: Läänemaast – elust, olust ja asjadest

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Neeme Suur (4)

Neeme Suur. Foto: Arvo Tarmula

Siin natuke aega tagasi küsis Ärileht minult kolm küsimust maakonna kohta.  Tegin siis neile ühe jutu, midagi sellest ka ilmus. Panen nüüd vastuse tervikuna blogisse, täiendasin ka pisut, kirjutab Lääne maavanem Neeme Suur oma blogis.

– millised on täna maakonna rõõmud ja mured?

– mida võiks tuua haldus- ja riigireform?

– millist tulevikku Läänemaale näete? Millised on tänased visioonid?

Minu vastus oli siis selline:

Mingil moel on iseloomulik, et ajal, mil Euroopa seisab muudatuste lävel, on ka Eesti valdadel ja maakondadel ees muudatuste aeg. Haldusreform ja riigireform on ukse ees. Mõlemad protsessid on põhjustatud demograafilistest ja majandusgeograafilistest muudatustest ja sellisena loomulikud. Kuidas aga inimesed muudatuste perioodi läbivad, kuidas aja ja elu poolt püstitatud ülesandega hakkama saavad – see on juba igaühe enda ilmavaate piiratuse või avaruse küsimus. Ambitsioonid ja hirmud, üksteisemõistmine ja ka egoism, kaug – ja lühinägelikkus, kõik  on siin ja praegu rohkearvuliselt esindatud ja mõjutavad meie elu veel pika aja jooksul.

Läänemaa rõõmud ja mured on ühest küljest sarnased kõigile teistele väiksematele piirkondadele. Elanikkonna vähenemine on jätkuvalt  tõsiasi. Endile tuleb vaid esitada küsimus  – kas ka püsiv ja pidurdumatu?  Iga maavanem ja omavalitsusjuht loeb hoolikalt sisse – ja väljarännanud inimesi, sündide ja surmade arvu ja rõõmustab, kui mingis osas rahvastiku näitajad eelmistest aastatest positiivsemad on. Koolides ja lasteaedades on ette näha lasterohkemat perioodi ja tundub, et madalpunkt on läbitud.

Haldusreformi protsess ennustab suuremate ja tugevamate omavalitsuste tekkimist. Ka Läänemaal toimuvad aktiivsed läbirääkimised Haapsalu ja Ridala vahel, Põhja-Läänemaa piirkonnas ja Lõuna-Läänemaa piirkonnas. Haldusreformi protsessiga koos käib ka lootus, et elanikele osutatavad teenused tulevikus paremini korraldatud on. Läänemaal on äsjane positiivne liitumiskogemus olemas –  eelmiste valimiste ajal liitusid Risti, Oru ja Taebla vald üheks Lääne-Nigula vallaks.

See näide annab meile aimu, kuivõrd võib tegelikult kasvada omavalituste investeerimise ja teenuste osutamise võimekus liitumise tagajärjel. Liitumisega kaasneb aga üks nõudmine kohalikele kogukondadele –  see on suurem vajadus kohaliku aktiivsuse järele. Selleks, et uues ja suuremas omavalitsuses kogukonna häält kuulda oleks, et suurema omavalitsuse pilk ja käsi ulatuks iga kandini , selleks tuleb ise aktiivselt osaleda omavalitsuse juhtimises. Selleks loob häid võimalusi ka äsja vastuvõetud haldusreformi seadus.

Teisest küljest on Läänemaa pisut erandlik. Maakond on rannaäärne ja mitmete teiste suuremate keskuste tõmbejõud ulatub ka meie territooriumile. Haldusreformi käigus tekib Lõuna-Läänemaa puhul maakondliku kuuluvuse küsimus. Ehk siis  – kuivõrd liitumist kavandavad omavalitsused kuuluvad osalt Pärnumaa, osalt Läänemaa koosseisu, siis on Vabariigi Valitsusel vaja langetada otsus, kuhu maakonda uus tekkiv omavalitsus kuuluma hakkab. Juhul, kui otsus langeb Pärnumaa kasuks, siis võib juhtuda, et Läänemaa jääb territooriumilt 25% ja elanike aru poolet 15% väiksemaks. Lihula ja Hanila vallad on põline Läänemaa osa ja selline võimalus tekitab kohalikul tasemel parasjagu peamurdmist. Arvan siiski, et kõige olulisem praegusel hetkel on tugeva ja toimiva omavalitsuse moodustamine Lõuna-Läänemaal. Selle tõttu on praegu toimuvad konstruktiivsed läbirääkimised omavalitsuste vahel vägagi tervitatavad. Maakonna piiride ja maakondade arvu küsimus kuuluvad aga otseselt valitsuse ja riigikogu pädevusse. Ka Kullamaa ja Nõva vallad on ühe võimalusena kaalumas ka maakonnast väljapoole liitumiseks, Rehemäe küla Harjumaalt on aga liitumas Läänemaaga. Lähikuud tulevad seega pingelised ja huvitavad.

Haldusreformile lisaks on kõne all ka riigireform, mille tulemusena maavalitsused reorganiseeritakse, omavalitsused aga ülesandeid juurde saavad. Suur osa ülesandeid, mis omavalitsustele juurde antakse, nõuavad ka suurematelt omavalitsustelt omavahelist koostööd. Läänemaa on kindlasti heaks ja üksteise vajadusi mõistvaks koostööpiirkonnaks nii omavalitsustele,  kodanikeühendustele kui ettevõtetele. Kanname hoolt ka maakonna kaugemate kantide eest. Omavalitsused saavad peale liitumist olema praktiliselt ühesuurused, nii et koostöö saab olema võrdsete vahel.

Mis puudutab ettevõtluse käekäiku maakonnas, siis Läänemaa on suures osas orienteeritud teenusmajandusele ja külastatavusele. See on ühekorraga meie nõrkus ja meie tugevus. Looduslikud tingimused, sügav ja mitmekesine kultuurilugu ja lähedus Tallinnale võimaldavad oluliselt rohkem pakkuda nii külastuskeskkonnana, kui  traditsioonilise toitlustuse – majutuse valdkonnas. Ka heaoluteenused laiemas mõistes on kindlasti valdkond, kus Läänemaal on pakkuda juba praegu ja kus Läänemaa peaks olema võimeline rohkemateks arenguteks. Spetsiifilist külastuspõhjust pakub kindlasti Matsalu piirkond ja linnuvaatlus.

Kui tervise taastamine veel hiljuti võis Läänemaa mõistes kuuluda heaoluteenustega ühte valdkonda, toetudes eelkõige ravimuda kasutamisele ja passiivsetele protseduuridele, siis viimase kümne aasta arengu tulemusena on liikumisvõime taastamisest Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses saanud Põhja-Euroopa tipptasemel pakutav teenus, kus on parim meeskond, ravimeetodid  ja varustus.  Just arengud tervise taastamise valdkonnas ja arendatav SPA-turism võivad meid vabastada teeninduse hooajalisuse needusest ja annavad meile võimaluse tõestada, et teenusmajandus ei ole see keskmisest madalamat lisandväärtust loov, madalamat ja hooajalist töötasu võimaldav majandusharu.

Ülalpool toodust lähtudes on väga oluline, et maakonna majandus oleks mitmekesine.  Ilma töötleva tööstuseta ja tööstusettevõtete poolt loodavate töökohtadeta ei suuda me hoida sedagi elanike arvu, mis meil praegu on. Ilma töötleva tööstuseta ei suuda me pöörata maakonna elanikkonna arvu taas tõusule. Sellepärast on hea meel, et Haapsalus, Uuemõisas, Lihulas, Kõmsil, Taeblas ja mujalgi on Läänemaal mitmeid edukaid ja jätkusuutlikke tööstusettevõtteid. Sellepärast on  väga hea meel, et PKC tehase lahkumise järgselt tühjaks jäänud tootmisruumid Haapsalus on jällegi täitunud uute ettevõtetega. Sellepärast on väga hea meel, et ettevõtete ja kohaliku omavalitsuste koostöös on välja arendamisel Virtsu Ettevõtluskeskus.  Kiltsi tööstusala arengu piduriks olnud maaküsimused on hakanud lahenema. Just selle pärast on hea meel, et ka kohalikud omavalitsused aina rohkem ja rohkem näevad võimalusi tegutsevate ja alustavate ettevõtete toetamiseks.

Alustasin oma artiklit rahvastiku vähenemist ja väljarändest. Ettevõtjad ja nende poolt pakutavad ja loodavad töökohad on üks kolmest kohalejäämise põhjusest. Läänemaa tunnuslause on – Läänemaa – turvaline pesapaik. Meie ülesanne on lisaks  turvalisusele pakkuda veel kahte asja – soodsat majanduskeskkonda ettevõtluse arenemiseks ja parimat võimalikku kasvukeskkonda meie lastele. Pean siinkohal silmas mitmekesist ja kvaliteetset haridust. Kui nendele kolmele asjale lisada kiire ja turvaline ühendus Tallinnaga, ehk siis Haapsalu raudtee taastamine, lisada veel looduskeskkond, siis olemegi saanud loodusliku, turvalise, avatud ja areneva Läänemaa. Jõudu tööle selle eesmärgi poole liikumisel kõigile läänlastele, mis muud.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ardi
7 aastat tagasi

Oled endine ja tundub, et ka arusaam on endine…..

Irene
7 aastat tagasi

Olen endine Haapsalu elanik ja ma armastan seda linna väga,Meelsasti tuleksin pojaga tagasi kui vaid oleks pojal tööd. Haapsalu on meie kodupaik ja seega soovin et siin oleks kõigil hea elada. Kõik on siin kodune ja tuttav- aitäh härra Suur sellle artikli eest! Edu ja jõudu!

rong
7 aastat tagasi
Reply to  Irene

ei tule ta, iial ei tule ta, rong ei tule iiial tagasi

Ardi
7 aastat tagasi

Kustase jutt on ju põhimõtteliselt täiesti õige. Kas rong, mis pidi kiirrongina tulema, sõidaks läbi ja peatuks iga 100 meetri tagant. Ehk mõni tark maalt võiks vastata, kuidas rong tema sõidud paremaks teeb.

Kodanik
7 aastat tagasi

Suure mure on kuidas maaelu kiiremini hävitada. Bussiliiklust korrigeeriti sel aastal nii et Herjava elanikud ei saagi Tallinnasse. Herjavast ei saa ka kohalike bussidega Haapsalusse et sealt Tallinna bussile minna. Miks hävitati möödunud aastane graafik?.Riigil raha laristamiseks küll. Milleks bussifirmadel reisijaid vaja kui riik raha muidu maksab.

Kustasele
7 aastat tagasi

Võta nüüd kenasti t-pilet lahti ja uuri järele, millises ajagraafikus bussid Haapsalust Tallinnasse sõidavad. Sinu ülejala pooltunnid annavad tunnistust faktist, et sa ise ei olegi bussikasutaja. Liiatigi sõidab buss Tallinnasse 1 tund ja 40 minutit.
Enda harimine tuleb ainult kasuks. Uuri järele, enne kui fakte kinnitad.

Kustas
7 aastat tagasi

Artiklist: Kui nendele kolmele asjale lisada kiire ja turvaline ühendus Tallinnaga, ehk siis Haapsalu raudtee taastamine…Vabandust väga, aga miks see jama siin peab olema? Kes seda turismimagnetit kasutama hakkab? Võib olla 1-3% läänemaalastest. Bussid lupsivad iga poole tunni tagant Tallinna, sõiduaeg 1 tund, peatused väga sobivates kohtades koos edasiliikumise võimalustega linnaliiniga. Mis osas on rong kiirem või parem kui tuleb veel linnas rongipeatusest kuhugi kaugemale bussipeatusse kõmpida? Ja inimene, kes on harjunud autoga Tallinnas käima, tagasiteel hunnik kompse ja kotte kaasa tassida, ei hakka kunagi rongi peale isegi mõtlema. Üks jaburamaid ideid, mis hetkel Läänemaal teemaks. Hea, et ulmeehitis Läänemaa… Loe rohkem »

ennem
7 aastat tagasi
Reply to  Kustas

ikkagi hiiumaa sild, siis pole rootsi laevadel vaja enam talinabanasse seilata, saab õkva tee sinna

Eedu
7 aastat tagasi
Reply to  Kustas

Kas on veel lollimat inimest olemas kui Kustas? Päevas liigub 12 bussi Tallinnasse ja need on peaaegu tühjad sest peatusi on nii harva et inimestel pole nendest kasu (vahemaad liiga pikad).See on maaelu hävitamise programm

külvivolinik
7 aastat tagasi

on otsustatud, maa tuleb täita pagulastega, sisse viia oblastid, asehaldur panna priileivale, sead ära hävitada, vabariik muuta rinderiigiks ja edaspidi kurgiseeme juba sügisel maha külvata

kodanik
7 aastat tagasi

Kõik on nii tore, eks ole. Miks siis Läänemaalt lahkutakse? Ja ettevõtlus püsib vaatamata “riiklikule mõttele”. Kuigi ka Läänemaal on juba aastaid räägitud nendest võimalustest, kuidas oleks omavalitsustel/riigl reaalselt võimalik ettevõtluse arengut toetada- on arenguid näha?

Mart
7 aastat tagasi

Minu arust pole Suurel muud huvi kui palga järel käimine. Sarkasm saamatusest haldusreformi korraldamisel on vägavi asjakohane.

Juku
7 aastat tagasi

Neeme Suur on multikulti toetajast sots, kes toetab oma erakonnaga Reformipoolset riigiäride/maa mahamüümist ja ka rahva röövimist rootsi pankade poolt.