Juhtkiri: Valge Daam on varjust väljas

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Mitte kordagi sel suvel ei ole Haapsalus promenaadil ja Väikese viigi ääres jalutanud nii palju puhkajaid kui sel nädalavahetusel. Sellele aitasid muidugi kaasa ilus ilm, vabad päevad ja Haapsalu kaubamärk Valge Daami aeg, kuid mitte alati ei too see kombinatsioon kaasa nõnda palju rahvast.

Kümmekond aastat tagasi olid Valge Daami päevad väheke vaiksemad. Augustibluus ja Ameerika autode sõu olid Haapsalu senise firmaürituse troonilt tõuganud ja jätnud kuidagi ebalevasse olekusse. Linnale tõid tuntust ilutulestikufestival, Robert Plant ja bluus, aga haapsallaste ja läänlaste suvepidude tippsündmuse paistsid kõik ülejäänud olevat unustanud. Isegi Eesti bändide tuurikontserdid suutsid rohkem tallinlasi siia meelitada.

Lääne Elu kirjutas siis, et ehk ongi nii parem. Et siis saab oma rahvas suve lõpus korra külalistest puhata ja oma pidu pidada. Aga miks Valge Daami aeg võõrast ei tõmmanud?

1980. aastatel oli Haapsalu Valge Daam üle Eesti imeasi. Tuldi vaatama etendust, laadamüügil müüdi Ladade pakiruumist kassette ja pulgakomme, vehklejad võistlesid vabas õhus rahva ees. Ja publikupuudust ei saanud kurta.

Uueks aastatuhandeks ei olnud suvekummituse vabaõhulavastuses enam midagi erilist. Külad, alevid ja isegi talud pakkusid üksteise võidu suvist teatrielamust, tihti suurejoonelisemat ja eksootilisemas toimumispaigas.

Randlane katsetas ühe, teise ja kolmanda lavastusega, kuid päris täistabamust ei tulnud. Kuni eelmiseni, mis esietendus kolm aastat tagasi. Ja järsku oli Valge Daami aeg jälle kuum. Linn oli külalisi täis reedest pühapäevani.

Mis tõestab, et Valge Daami aja õnnestumiseks on vaja head Valge Daami legendi lavastust. Tänavusele „Valgele Daamile” annab hinde see, kui palju rahvast tuleval suvel Haapsallu Valge Daami ajale tuleb. Praegu on Valge Daam varjust väljas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kus suitsu, seal tuld
7 aastat tagasi

Miks nii tobe pilt selle artikli juures? Kus suitsu, seal tuld? No anna abi, Lääne Elu.