Seakatk Saaremaal sai labori kinnituse, 2700 siga hukatakse

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Foto: Elmo Riig / Sakala

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) sai laborist kinnituse eilsele kahtlusele, et Saaremaal Valjala valla Sakla külas asuvas 2700 seaga farmis on sigade Aafrika katk. Nakkuse leviku tõkestamiseks kehtestati taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

„Loomulikult olime valmis ka selleks, et kahtlus leiab kinnituse,“ ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Taudipunkti ümber on kehtestatud ohustatud ja järelevalvetsoon, kuhu ei jää ühtegi seapidamiskohta.

AS Vireen alustab täna sigade hukkamist ning toimetab korjused loomsete jäätmete käitlemise tehasesse Väike-Maarjas. Esialgsete plaanide järgi kestavad tööd laupäevani.

Kalda sõnul algas juhtumi uurimine seoses sigade suurenenud suremusega farmis. Tänase hommiku seisuga on farmis alates reedest hukkunud 48 siga. Proove võeti nii hukkunud kui elusatelt sigadelt ning kokku tuvastati 21 seakatkule positiivset proovi.

Eesti Maaülikooli teadlased aitavad epidemioloogilise uuringu käigus välja selgitada, kuidas haigustekitaja võis farmi pääseda.

„Kuigi saartel pole varem sigade Aafrika katku leitud, tuleb nii metsas kui farmides täie tõsidusega järgida bioohutusnõudeid,“ sõnas Kalda.

„Saaremaa ja Hiiumaa on siiani ainsad Eesti maakonnad, kus Euroopa Komisjon pole kehtestanud piirangutsoone, kuid selle juhtumi tulemusel kehtestatakse asjakohased piirangud. Mis ulatuses piirangud tulevad, on vara spekuleerida ja seda otsustab Euroopa Komisjon,“ ütles Kalda.

Tegemist on selle aasta kuuenda sigade Aafrika katku puhanguga kodusigadel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
7 aastat tagasi

See on mòttetu massimòrv,eriti meie ajal,kus miljonid moslemid nàlgivad. Kas on tòesti raske liha konseviks keeta ja tihase pilt peale panna ??

Anu
7 aastat tagasi

suremus on 100 %’aga samal ajal kandub surevas koldes leviv katk mujale…
et tapmine ja deso igati õige tegevus…

IRWQ
7 aastat tagasi
Reply to  Anu

Arvan et hiidlased ja saarlased plaksutaksid ikka kõvasti kui see katk nende metsades puhta töö teeks – õuede silumine iga kevad , el karjused , aiad , ärasöödud tuhlipõllud – kõik see jääks unustusse

kodanik
7 aastat tagasi

kas poleks aeg teaduslikke uuringuid natuke teises suunas lükata. Mitte uurida, kuidas haigusetekitaja farmi pääses (ups- kärbes, uhuuu??) vaid kuidas ravida? Milline oleks vaktsiin? Kuidas on nii, et üks katk ühelegi ravimile ei allu (siberi katku vastu muuseas- ostke rahulikult apteegist antibiotse, täiesti olemas)? Kas lahenduseks on absoluutselt kõikide sigade tapmine- kui nõrka mõistust see lahendus näitab? Samas- kui niikuinii kõik sead tahetakse ära tappa, kas poleks mõistlik siiski sellest loobuda, sest haiged sead surevad siis niikuinii aga tekib teatud resistentsus, antikehad saavad arenenma hakata ja haigus sureb välja niiöelda loomulikul moel. Praegune asjade käik meenutab küll hüsteeriliste hullumeelsete tegutsemist.