Postimees: Valge Daami etenduse heliprobleemid on korraldajate “bläkk”

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Valge Daami etendus Südamega läbi müüri Foto Markus Sein36

Foto Markus Sein

Nädalavahetusel laineid löönud juhtumi, kus Valge Daami suvelavastus tuli peatada ragiseva heli tõttu, süü ei lasu asjatundjate hinnangul mitte külastajate taskus olevatel mobiiltelefonidel, vaid korraldajate soovil helitehnika pealt kokku hoida, kirjutab Postimees.

Jaanus Ling professionaalset heli- ja videotehnikat müüvast ettevõttest ProMedia oli konkreetne: „Puhtalt helivõimendusfirma „bläkk”! Ei viitsinud endale töötavat raadiomikrofonide süsteemi hankida.”

Euroopa Liidus on tema sõnul jäetud 4G mobiilisageduste vahel kaks vaba auku – 823-832 MHz ja 863-865 MHz – sagedusteks, mis on just ette nähtud laiatarbe raadiomikrofonide saatjatega ja koduste kõrvaklappidega kasutamiseks. Nendesse vahemikesse mahub 6–8 kanalit ning suuremate ürituste puhul, kus kanaleid on vaja 20 ja enam, tuleb hankida tänapäevased süsteemid, mis on laias diapasoonis ringihäälestatavad. Sel viisil saab näiteks digiTV kanalite vahel konkreetses sündmuskohas testimiste käigus vabu auke leida.

Kui kasutada aga vananenud või odavat tehnikat, siis sattutakse kindlasti 4G-levialasse ja kvaliteedi langus on loomulik. „Nagu 4G-saatja tööle hakkas, see ka raadiomikrofonid maha surus,” sõnas ta.

Loe täispikkuses siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aitäh
7 aastat tagasi

etenduse eest. jätke see mobiilide üle arutelu, Rääkige parem sellest, mis emotsioonid või muljed teis etendus tekitas. Vedas nii suveõhtuse-öise ilmaga kui ka sellega, et pärast kohe toomkirikusse soodsa piletihinnaga kontserti kuulama sai minna, Kui etendusest jäigi nagu pisut kahtlev-mõtisklev sisemine tunnetus ,siis noorte lauljate igati tasemel esinemine tegi kõik HEAKS;

MahTur
7 aastat tagasi
Reply to  aitäh

Käisime ka vaatamas. Eelmine etendus oli parem aga kuna midagi õhtul teha polnud siis käis kah.

Eesti mobiilside
7 aastat tagasi

Mina oleks tahtnud, et neil oleksid mikrofonid käes olnud…noh need juhtmega. Poleks mingit probleemi olnud. Eksole.

ausalt
7 aastat tagasi

Võiks selle teema lõpetada juba. Etendus oli ju hea juhtus nii siis juhtus. Korraldajad nüüd targemad ja teevad järgmine aasta paremini. Hea, et keegi viitsib üldse tegeleda sellega 🙂

Velirand
7 aastat tagasi

Läksin lingi kaudu Postimehe lehele ja lugesin terve artikli läbi – soovitan seda teistel siin irisejatel ka teha. Lugesin läbi ka kommentaaris, esimene on Tiit Maiveli oma: Kasutusel olid Sennheiser EW550 seeria raadiomikrofonide komplektid (mida vist Eestis toob maale Promedia) koos suund antennidaga. Sagedusvahemikud, mis olid kasutuses 830-832 mhz ja 862-866 mhz, nendesse vahemikesse mahtus 7 kanalit mis olid eelnevalt mõõdistatud ja kontrollitud raadio skanner iga. Prooviperioodil toimis kõik ok ja ka eelneval etendusel. Tegelikult peaks probleem olema telefonide suures massis 200 telefoni ei tee eriti midagi aga 2000 juba küll. Seda eriti siis kui see jääb antennida ja saatjate… Loe rohkem »

Velirand
7 aastat tagasi
Reply to  Velirand

Mitte osavaks, vaid muidugi odavaks saastaks.
Minu bläkk.

bla
7 aastat tagasi

üliraske laup õhtu poolteist tundi telo välja lülitada, niikuinii keegi ei helistanud ju… täitsa katkised tegelased:)

Juuli
7 aastat tagasi

Juulil on veel see küsimus, et kui kasutati vana ja odavat süsteemi, mis ei toiminud, et kas siis keset etendust leiti kuskilt ruttu uus ja toimiv süsteem, mis toimima hakkas, et kõik toimiks, et leiti kohe “tänapäevased süsteemid, mis on laias diapasoonis ringihäälestatavad”? peale pausi Juuli vanad kõrvad kuulsid, mis laval toimus….

Juuli
7 aastat tagasi

Juulile tundub, et NO ei oska lugeda! “Üldse” vajadusest polnud jutt vaid elementaarset viisakusest üritustel, kus palutakse telefon välja lülitada. Juuli oli ka antud etendusel ja kirjeldas ehedat olukorda. Ok, Heino oli väljamõeldud karakter aga mõte jääb samaks. Hea meel et NO ei sattunud sinna kohta.

no
7 aastat tagasi

Juuli loogika järgi pole telefone üldse vaja, loogiline, et inimesel on telefon taskus see ei tähenda kohe seda, et seda ka kasutatakse. Viibisin ka ise antud etendusel ja ei näinud küll et inimesed oleks telefonides vahtinud. Pigem kaldun ka ise arvama, et probleem oli ikkagi korraldajate poolses tehnikas. Aga noh eks selle teema üle võibki vaidlema jääda.

Nipitiri
7 aastat tagasi

Õige jutt Jaanus Lingilt

Juuli
7 aastat tagasi

Korraldaja “must” või mitte, kui öeldakse selge sõnaga, et palun lülitage telefonid välja või pange lennureziimile, siis oleks viisakas nii korraldajate kui näitlejate suhtes seda ka teha. Kui elu telefonita on nii võimatu, et isegi etendusel/kontsertil jne ei suudeta ilma olla, siis pole mõtet neid üritusi külastada.
(loe:) “Tsau Heino, kle ma siin mingil üritusel, maaa ei tea, mingi äktšion käib seal laval, ma midagi aru ei saa aga äge on telefoniga rääkida ja kõrvalolijaid segada, kle seal laval läks ka kõik pekki, mingi jama, kõik jäi vait ää…..täiega nõme nohh, mille eest ma maksan rsk…”

Maavana
7 aastat tagasi
Reply to  Juuli

Keegi ei tule mulle ütlema kuidas ja millal oma telefoni kasutan, täitsa absurd.
Samahästi oleks võinud öelda et hoidke terve etenduse aja hinge kinni.
Telefoni kasutamine on sama loomulik kui hingamine.

naljatilk
7 aastat tagasi
Reply to  Maavana

elementaarne viiskus– on selle nimi. või siis juba– “kõrgem pilotaaž”– loomulik inteligents, kulla Maavana.

...
7 aastat tagasi
Reply to  naljatilk

inteLLigentsiga on tõesti kitsavõitu jah, naljatilk…