Eugen Veges: haldusreform on paratamatus

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Eugen Veges

Eugen Veges. Erakogu

Haldusreform ei paku üksnes võimalusi, tegemist on paratamatu sammuga. Omavalitsuste ametimeestel on palju võimu, kuid olematu vastutus. Omavalitsuste – oma äranägemisel, aga meie nimel valitsejate – võim vajaks kärpimist. Valitsuskantside arvu kärpimine oleks esimeseks sammuks, mis võimaldaks lõhkuda klannisidemeid ja võimaldaks leida uusi, tõeliselt kodanike huvisid teenivaid rahvateenreid.

Omavalitsuste halduskulude vähendamine ei tee meie elukeskkonda viletsamaks. Väide, et omavalitsused mängivad meie tegemises olulist rolli (korraldavad haridust, teede korrashoidu, sotsiaalhoolet, ehitustegevustja muudühiskonnaelu) on pooltõde. Teenused tellitakse. Omavalitsused vaid otsustavad kellelt neid tellida ja kelle arveid maksta. Lasteaedade rahastamised, vallale või linnale laenuvõtmised, mahukad investeeringud ja paljud teised tähtsad otsused sünnivad kinniste uste taga väikse seltskonna tahtel. Volikogud koosnevad neile lojaalsetest käetõstjatest.Sedasi ei tohiks jätkata.

Riigikontrolli aruanndeid sirvides tulevad külmavärinad seljale. Omavalitsused on inimestele esmaseks ja lähedasemaks kokkupuuteks avaliku sektoriga, kuid neis kogetakse isiklikule kasule orienteeritust. Olukord ei lähe paremaks.

Keskriminaalpolitsei juht kinnitab, et korruptsioonijuhused jätkavad kasvutedentsi. (Allikas: Korruptsioon kohalikes omavalitsustes kasvab, PM 9.06.2016). Omavalitsuste maksutulu kasvab, kasvavad ka hõlptulu ihaldajate read.

Turu-uuringute AS-i korraldatud ja rahandusministeeriumi tellitud küsitluste järgi toetab või pigem toetab haldusreformi läbiviimist 48 protsenti, vastaste rivi koosneb 28 protsendist elanikkonnast. Oma arvamust ei osanud öelda 24 protsenti vastanutest. Ühiskonnaliikmete enamus ootab omavalitsuste reformismist.

Omavalitsustes askeldajate ja poliitiliste ostsutajate vastuseis üldsuse tahtele on mõisteatav. Ütleb ju ka vanarahva tarkus, et enda särk pidavat ihule lähemal olema.

Eesti tuleks muuta aga ametnikeriigist kodanikeriigiks. Otsustajate ring laiendamine tagaks (enamuse seisukohalt vaadates) senisest tarmukamaid otsuseid, lisaks närbuma hakanud demokraatia võrsetele huumust.

Saime hakkama ühiskonnakorraldust muutva laulva revolutsiooniga, miks ei peaks me hakkama saama haldusreformiga. Bürokraatia võrsete ja klannisuhete kärpimine tagab meie lastele helgema tuleviku.

Eugen Veges, majandusarvestuse ja rahanduse magister

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sorts
7 aastat tagasi

mõistus(epuudus) ongi ainult talinas ja tartus.
maameestel on ajud veel alles.

hmm
7 aastat tagasi

Tartu ja Tallinna inimestel on Kullamaaga nii palju pistmist, et kõigi eestlaste ülesanne on aidata tagada jätkusuutlik elu Eestimaal. Ilma spetsialistideta on seda väga raske teha. Väiksel vallal aga ei jää nii palju raha muu kohustusliku korraldamiselt üpe, et spetse palgata. Simpel.

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  hmm

Millega need spetsialistid siis konkreetselt tegelema peaks Kullamaal? Milles avaldub selle valla jätkusuutmatus? Viimane, mida meedia vahendusel kuulda sai, oli Koluvere hooldekodu ära kaotamine ja töökohtade kadumine piirkonnast. Ja imelikul kombel on selle asja taga needsamad jätkusuutlikkust tagavad tallinlased ja tartlased….

3. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

töökohad koos hooldekoduga kolitakse Kullamaalt Lihulasse – ehk veel kaugemale Tallinnast

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  3. kodanik

Vahet ju pole, kuhu töökohad kolitakse. Oluline on see, et Koluverre neid enam ei jää.

Mõtetelugeja
7 aastat tagasi

Eugen, mida sa tarbid? Ükskõik, mis see ka pole, ära pärast kirjuta!

Tont
7 aastat tagasi

On pàris kindel,et pildil oleval moslemil on demokraatiast ja kohalikust otsustusòigusest kohalikest erinev arusaam. Praegu toimuv on refi ja sotside ràige vòimu ùlevotmine vahendeid valimata. Ja kui rahvas jàrgmistel valimistel ikka sama lammas on,siis on ka Haapsalu linnapea moslem. Nagu Londonis. Kui paljud naised sooviks olla oma mehe kolmandad?

2. kodanik
7 aastat tagasi

Kui 48 protsenti toetab haldusreformi läbiviimist, siis tahaks teada, mida on asja Tallinna ja Tartu inimestel sellega, kuidas Kullamaal asju aetakse?
Ja kui austatud magister äkki tõesti arvab, et praegusel piiride joonistamisel ja haldusreformil on tõesti midagi ühist, siis on asi ikka väga kurb….

juss
7 aastat tagasi

Turu-uuringute AS-i korraldatud ja rahandusministeeriumi tellitud küsitluste järgi toetab või pigem toetab haldusreformi läbiviimist 48 protsenti, vastaste rivi koosneb 28 protsendist elanikkonnast. Oma arvamust ei osanud öelda 24 protsenti vastanutest. Ühiskonnaliikmete enamus ootab omavalitsuste reformismist.

Ühiskonnaliikmete enamus ootab omavalitsuste reformismist?
Kust selline veendumus?