Veterinaaramet kahtlustab,et Saaremaa farmis on seakatk

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Saaremaa on seni olnud taudivaba. Foto: arhiiv

Sigade suurenenud suremuse tõttu kontrollib veterinaar- ja toiduamet (VTA) muude põhjuste kõrval ka sigade Aafrika katku esinemist Saaremaal asuvas üle 2000 seaga farmis.

„Saime info sigade suurenenud suremusest farmis eile õhtul ja kuigi Saaremaal pole varem seakatku esinenud, võtsime võimaliku haiguse tuvastamiseks seafarmist proovid, mis on saadetud laborisse,” ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Uurimise tulemusel selgitatakse välja, kas sigade Aafrika katku kahtlus seafarmis leiab kinnitust või mitte.

„Proovide tulemused selguvad homse päeva jooksul, millest anname esimesel võimalusel teada,” ütles Kalda.

Tänase hommiku seisuga on farmis alates reedest surnud üle 30 sea.

„Tuletan veelkord kõigile loomapidajatele meelde, et katkupuhangute oht seafarmides on väga suur ja VTA-le tuleb igast kahtlasest haigusnähust või looma hukkumisest teada anda,” rõhutas Kalda.

Saaremaal ei ole varem seakatku diagnoositud metssigadel ega kodusigadel. Saaremaa ja Hiiumaa on siiani ainsad Eesti maakonnad, kus Euroopa komisjon pole kehtestanud piirangutsoone.

  • 2016. aastal on sigade Aafrika katku diagnoositud kokku viies farmis:  kolmes Jõgevamaa, ühes Järvamaa ja ühes Lääne-Virumaa seafarmis.
  • Sigade Aafrika katk on väga nakkav ja ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooks, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni sada protsenti loomi). Ravi puudub ja taudi edasise leviku tõkestamiseks tuleb sead hukata.
  • Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.
  • Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hm+:((
7 aastat tagasi

Nõus eelmisega. Riik tapab meid igaltpoolt. Ja varsti on ainukesed sead eestis Eestlased ise. Kui muidugi sisseveetavate pagulaste vahelt välja paistame.

..
7 aastat tagasi

Kas sead ujusid saaremaale et haigus sinna jõudis ? ei . inimesed ise veavad seda haigust ringi . kas siis ei peaks inimesi ka nottima .??miks ainult eestis aetakse mingit grippi taga ja tappetakse massiliselt sigu .. €$£ Praegu käib lihtsalt eestis massiline oma toidu tootmise hävitamine . et veel rohkem teistest sõltuda .