Seakasvatajad soovivad metssigade arvu vähendamisele kaasata kaitseväe

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Katkuohvriks langenud seafarm. SCANPIX

Möödunud nädalal aset leidnud seakasvatajate ja veterinaaride kohtumisel nõudsid seakasvatajad seoses seakatku laastamistööga riigilt metssigade arvukuse kiiremaks vähendamiseks vajadusel kaitseväe kaasamist, kirjutab Saarte Hääl.

"Kui jahimehed ei saa küttimisega hakkama, siis tuleb kaitseministeerium appi kutsuda, sest neil on ju ka relvad," kõlas üks kohtumisel kõlanud seisukoht. Kaitseväe kasutamist sigade küttimisel pooldab ka Saaremaa seakasvatusettevõtteid ühendava Valjala Söödatehase juht Raul Maripuu.

"Kui Eesti on seadnud metssigade arvukuse vähendamise 1,5 isendini 1000 hektari jahimaa kohta, siis tuleks see nõue jõulisemalt paika panna ja seda jäigalt järgida," leidis seakasvataja, kelle sõnul tuleks jahinduspoliitika küündimatuse korral tuua appi kaitsevägi. "Kogu Saaremaa on üles tuhnitud – kas ikka kütitakse metssigu nii palju kui vaja?" küsis seakasvataja.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Indrek Halliste ütles kohtumisel seakasvatajatega, et võitlust seakatkuga saab nimetada sõjaks ja niinimetatud sõja ajal ei saa lõpmatult kaalutleda iga otsuse juures, vaid tuleb olla jõulisem ja otsustuskindlam.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
x
7 aastat tagasi

Ei tea, misjaoks kaitsevägi peaks seakasvatajate ärihuve kaitsma asuma?

rk
7 aastat tagasi
Reply to  x

See on siiski eestlaste üldine huvi, sest sealiha on siinmail põhitoitudest number 1. Mõtle mis tähendaks, kui me kõik peekonid, singid, viinerid ja igasugu lihad kuskilt Saksast sisse peaks ostma.

kodanik
7 aastat tagasi

Hea mõte-irw. Sügisel eriti, kui metsad on vanamemmesid ja naisi-lapsi täis, kes seenel-marjul käivad. Üleüldse- laseme maha kõik metssead, siis selgub, et seakatk levib edasi, siis kõik kodusead (ahaa, õige, need on juba erinevate regulatsioonidega niikuinii hävitatud) ja kõige lõpuks inimesed ka, sest nad kannavad ju katku edasi- oma autode ja jalanõudega? Kas tõepoolest väheke teaduspõhisemaid lahendusi ei suudeta leida?

Kübe
7 aastat tagasi

Meie kamp on ka valmis siga tapma. Ühel vennal on vanaisa roostes toru ka lakapeal. Hommikul enne kella 10-t võiks täitsa paugutada.

RAMBO
7 aastat tagasi
Reply to  Kübe

Ihusin pussi teravaks – olen käpp !

Krokodill Dundee
7 aastat tagasi
Reply to  RAMBO

Tulen kaa…..

paluge
7 aastat tagasi

tiblad appi,andke kordinaadid ja nad saadavad aasovi merelt paar tiibraketti ning probleem lahendatud

Et siis.....
7 aastat tagasi

Ei ole ju 1.aprill… kamp kaitseväelasi relvad käes metsi läbikammima ja luba lasta iga sahina peale? Iive on eestlastel liiga positiivse lähedal juba või mis probleem on?

IRWQ
7 aastat tagasi
Reply to  Et siis.....

Laseks siis juba lennukid peale – a 10 ed tuleks esimese lainena , f 16 ed teise lainena