Buda munk kavandab Noarootsi meditatsioonikeskust

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Astasahasrika_Prajnaparamita_Victory_Over_Mara

Buddha. Vikipeedia

Eesti ainus buda munk Țhitañāṇo Bhikkhu, kodanikunimega Andrus Kahn tahab rajada Noarootsi meditatsioonikeskuse. „Tegin tõesti Noarootsi vallavalitsusse järelepärimise ja uurisin, millistel tingimustel on meil võimalik sinna meditatsioonikeskus ehitada,” ütles Kahn Lääne Elule.

Noarootsi vallavanem Triin Lepp ütles, et vallal on tõesti Ramsi külas üks maatükk, mis selliseks ettevõtmiseks sobiks. Kahni sõnul muudab ettevõtmise keerukaks, et nimetatud kinnistule tuleks vedada nii elekter kui ka kanalisatsioon, mida seal praegu pole. „Ma ei tea veel tööde maksumust, seetõttu pole ma veel päris lõplikku jah-sõna andnud,” selgitas Kahn. Ta lisas, et kuu aja jooksul peaks tal vajalik info koos olema.

Lõplikku jah-sõna pole veel öelnud ka Noarootsi vald, sest Lepp ütles, et Noarootsi vallavolikogu tuleb kokku 29. augustil, kus hakatakse MTÜ maasoovi arutama. See oleks teine omataoline keskus Eestis – esimese tarbeks osteti Aegna saarel kindral Laidoneri endine suvila ja ettevalmistused Wat Phra That Doi Suthepi mõtluskeskuse rajamiseks käivad. Noarootsi Ramsi külla tuleks Kahni selgitusel Aegna oma väiksem vend.

Kahn selgitas, et mõtluskeskus ei ole kindlasti mõeldud mitte ainult budistidele või budismi vastu huvi tundvaile inimestele. Tema nägemuses hakkaksid mõtluskeskust külastama nii Eesti ja muu Euroopa ning ka Aasia mediteerijad, nii huvilised-algajad kui ka pikaajalised meditatsiooni praktiseerijad. „Eestikeelseid gruppe juhendaksin ma ise, ja kindlasti hakkab seal kohapeal käima mõni õpetaja välismaalt, kas Taist, Sri Lankast või Birmast. Aga kindlasti mõni munk Aasiast,” rõhutas Kahn.

Eesti Theravaada Sangha (ETS) on budistlik organisatsioon, mis loodi Eestist, Taist ja Sri Lankast pärit Mahachulalongkornrajavidyalaya ülikooli üliõpilaste ja õppejõudude poolt aastal 2014. Andrus Kahn on Mahachulalongkornrajavidyalaya ülikooli õppejõud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Japs
7 aastat tagasi

Ärgem unustagem neid sadu jaapanlasi kes Kiltsi lennuvälja kõrval rõõmsalt elavad. Läänemaa on ikka üks tõeline (poolearuliste)tõmbekeskus.

sorts
7 aastat tagasi

elagu hispaanlaste serverikeskus haapsalus, golfirada ristil ja puhkekeskus vidrukal.
lisame nende edukate ettevõtmiste nimekirja ka mediteerimiskeskuse noarootsis.
palju häid mõtteid?

munga
7 aastat tagasi

sildi all kerjataja almustest elatuda on hea äriidee

Marju
7 aastat tagasi

Ootamatult värvikas lugemine. Olles ise budismist huvitatud, samas ka Aegnal aastaid käinud, on üsnagi kummastav siinseid kommentaare lugeda. Ühelt poolt lootsin leida siit pigem noarootslaste endi mõtteid. Vastuoksa leidsin siit kaks selgelt eristuvat leeri. Ühelt poolt eristuvad oma nimede alt kirjutavad, teisalt anonüümsed, kes ei pea paljuks kogu saare eest rääkida ning peavad kohalikke koguni psüühiliselt haigeteks. Nendel kommentaaridel pole minu nägemust mööda budismi huviga vähimatki pistmist. Kui selline on budismi evitajate tegelikkus, siis on tõesti midagi viltu. Aegnal on silmnähtavalt palju püsielanike tekkega ära tehtud ning üksnes positiivses suunas. Vaevalt, et see on võimalik olnud väärastunud maailmapildiga inimestega, nende… Loe rohkem »

Marjule
7 aastat tagasi
Reply to  Marju

Marju. Kirjutad et ühed on anonüümsed kommenteerijad ja teised pole. Marju igal juhul pole anonüümne? Nagu pole ja Juhan ja Peeter ja Juss. Tõesti? Psüühiliselt kergelt kallutatuks peavad kahte saare ainuomanikke enamik saarlastest olen seda oma kõrvaga vähemalt kolmelt kinnistu omanikult kuulnud. Samas, kes meist päris 100% terve on? 🙂 Sa kirjutad, et “ei pea paljuks rääkida kogu saare eest” ja lisad: kui selline on budismi evijate tegelikkus, siis on tõesti midagi viltu. Mis sa arvad, kus on sinu loogikas viga? Mida sa ise teed, kui ei üldista, siinkohal vastukaaluks saare 20 inimese seisukoha üldistusele teed sa ise üldistuse terve… Loe rohkem »

Kuidas õpetada lapsi mediteerima
7 aastat tagasi
Meditatsioonist
7 aastat tagasi

Sellel lehel tutvustan meditatsioone, mida on võimalik iseseisvalt, igapäevaselt praktiseerida. Juhitud meditatsioonide kohta siit informatsiooni ei leia. Meditatsioon ei ole midagi müstilist ega kättesaamatut, vastupidi see on igaühele jõukohane vaimne tehnika, mille positiivsed mõjud on teaduslikult tõestatud. Meditatsiooni positiivsed mõjud hakkavad ilmnema kohe, kuid nende täies mahus avaldumiseks tuleb mediteerida regulaarselt. Meditatsioon sobib neile, kes ise soovivad midagi ära teha oma elujärje parandamiseks ning ei põlga ära sellega tegelemiseks võtta veidi aega oma päevatoimetuste arvelt. Meditatsioon on üks tõhusamaid vahendeid muutuste tegemiseks oma elus, sest see mõjutab kõige olulisemat… mie teadvust. Meditatsioon ei ole elust eemaldunud inimeste veidrus, vaid praktiline… Loe rohkem »

Kübe+1
7 aastat tagasi

Parem kartul maha nendele hektaritele kui 1 buda munk…
Paldiski mnt.52a.ja Jämejalgas asuvad juba mediteerimisspetsialistidele mõeldud asutused…kas ruumipuudus juba et Noarootsi trügivad

Endine majaomanik
7 aastat tagasi

Ei ole õige kõigi eest Aegna püsielanikke mustata. Igaüks meist saarel aastaringse eluga hakkama ei saaks. Facebookis on püsielanike haldaval lehel üle 2300 toetaja.
Kes ei mõista ega toeta püsielanike panust saarde, ei austa ka saart.

Mustamisest
7 aastat tagasi

Kui me räägime püsielanikest, siis tõesti, on nad teinud paljugi olulist, koristanud prügi jms. Kuid see ei õigusta teiste laimamist ja lausvaletamist.

FB leht
7 aastat tagasi

FB leht on saart esindav leht ja kõik kes seal *meeldib* klikivad, ei ole automaatselt Hugo-Hillari toetajad.

Laim on karistatav!
7 aastat tagasi

Hillar Võttis (nn juku) ja Hugo Udusaar!

Juhul kui te oma kuritahtlikku laimamist ja valetamist ei lõpeta, leiate enda postkastist kohtukutse.

Mittetulundusbidist
7 aastat tagasi

Suurepärane, kõrgeltharitud budist näitab meile siin budismi tõelist palet.
A tegelt on nii nagu alati – kiunub ikka see koer kes pihta sai.

mnjah
7 aastat tagasi

uurige enne, mismoodi üldse saab selle religiooni mungaks… Olen üsna veendnud, et tollele isikule mungastaatust ei ole keegi andnud. Sama palju “budamunk” kui ühes raviasutuses olnud napooleone ja leenineid.

Tõesti?
7 aastat tagasi
Reply to  mnjah

Jah, arvata on et Tai kõige prestiižem ülikool palkab endale psühholoogia ja budismi lektoriks vaimselt haige, ordineerimata isehakanu. Selline arusaam on kas teadmatuse tipp või lihtlabane pahatahtlikkus.

Kurb, et Eestis on nii palju kurjust, viha, laimamist ja ärapanemist.