Nõva vallavanema kohtuprotsess algab oktoobris

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Pomerants Lihulas (5) Deiw RahumägiNõva vallavanemat Deiw Rahumägi süüdistatakse ametiauto kuritarvitamises ja vallale rahalise kahju tekitamises. Foto: Arvo Tarmula

Ametiauto kuritarvitamises ja vallale rahalise kahju tekitamises süüdistatava Nõva vallavanema Deiw Rahumägi kohtuprotsess algab oktoobris, leppisid menetluspooled esmaspäeval Pärnu maakohtus toimunud eelistungil kokku.

Avaistung toimub kava kohaselt 17. oktoobril ning kohtulike vaidlusteni loodavad osapooled jõuda 23. novembriks.

Süüdistuse järgi kandis Deiw Rahumägi 2014. aastal oma ametiauto sõidupäevikuisse valeandmeid auto kasutamise ja läbitud vahemaade pikkuse kohta ning esitas need andmed vallavalitsuse raamatupidajale. Peale selle võttis Rahumägi valla kütusekaardiga bensiini, millega tekitas vallale rohkem kui 800 eurot kahju. Kahju on praeguseks vallale hüvitatud.

Deiw Rahumägi on varem rääkinud Lääne Elule, et sõidupäevikut täitis ta toona tõepoolest ebatäpselt. Midagi kriminaalset ta oma sõnul aga teinud ei ole. „Kindlasti mitte midagi sellist, et ma peaksin selle eest vangi minema,” ütles Rahumägi.

2014 oli Rahumäel Nõval esimene tööaasta. „Dokumendid olid üle kümne aasta vanad. Sõidupäevikut täideti käsitsi,” meenutas Rahumägi.

2014. aasta sõidupäevikuid uurides avastas volikogu revisjonikomisjon, et Rahumägi on ametiautot kasutanud nii, et on tekitanud vallale rohkem kui 1700 eurot kahju, selle summa sisse oli arvestatud ka valla arvel kütuse võtmine. Revisjonikomisjoni liige ja vallavolikogu aseesimees Tarmo Heinleht ütles, et Rahumägi täitis sõidupäevikuid, „nagu pähe tuli”. „Täpsus ja korrektsus jätsid soovida. Oli vasturääkivusi,” meenutas Heinleht.

Ka kasutanud Rahumägi ametiautot isiklikeks sõitudeks, nüüd aga on vallavolikogu lubanud tal seda teha. Rahumäe sõnul oli revisjonikomisjoni arvestuste käik võimaliku kahju tekitamise kohta üsna segane. „Püüdsime toona seda kontrollida ja klattida, aga kokkuleppele me ei saanud,” ütles Rahumägi.

2015. aasta alguses maksis Rahumägi rohkem kui 1700 eurot vallale siiski tagasi. „Igaüks oleks maksnud, kui teda politseiga ähvardatakse,” nentis Rahumägi.

Hiljem, revisjonikomisjoni arvutusi taas kontrollides selgus Rahumäe sõnul, et tekitatud kahju on väiksem, veidi üle 600 euro. Kuigi Rahumägi oli vallale tagasi maksnud 1700 eurot, ei ole ta tänini seda raha tagasi saanud ega küsinud. „Ei torgi enne, kui kohus on otsuse teinud,” ütles Rahumägi.

Vald kompenseerib Nõval vallavanemale 250 eurot kütusekulu kuus, 2014. aastal, mil revisjonikomisjon ülekulu avastas, oli kompenseeritav summa 160 eurot. Kui kütusearve on lubatust suurem, tuleb vallavanemal endal vahe kinni maksta. „Aeg-ajalt olen maksnud keskmiselt 40 eurot juurde,” ütles Rahumägi.

Küsimusele, kas kriminaalsüüdistus võib vallavanemale koha maksta, ütles Tarmo Heinleht, et seda ta ei usu.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
nonoh
7 aastat tagasi

Ükski protokoll ei taga rahulolu. Aga “üksmeel” suisa karjub silma, valus vaadata. Tegelikult kurb isegi, väike vald, aga üksmeel puudub. Deiw saab tervelt aasta veel tõestada oma kasulikkust/vajalikkust vallarahvale, sellisel juhul ehk andestataks inimloomust(ahnusest) tulenevad “näpukad”.

Lillu
7 aastat tagasi

Rahulolematule. Loe protokolle ja arvesta, kui palju on ühehäälselt otsuseid tehtud. Ise me valisime selle volikogu , kus maksab kuulekus ja teerulli töö. D.R. poolt valla juhtimine on ” õige ” ,sest volikogu otustab ja tema täidab otsuseid – ka neid , mis on rahva tahte vastased. Midagi kriminaalselt vallavanema arvates pole. Vahest valetab mobla ja ühtelugu tulevad kõrgelt haritud mehel ka ” näpukad ” oma kasuks.

deiwule
7 aastat tagasi

„Igaüks oleks maksnud, kui teda politseiga ähvardatakse,”

Ja kui ei oleks ähvardatud, tõmbaks siiani jah? Vot see on alles juht.

nõus
7 aastat tagasi

Mis siin imestada, teerulli mõte ju selles ongi, et mis jalus, see eest ära. Hammaste/proteeside näitamine siin ei aita.

rahulolematu
7 aastat tagasi

Käsi 60+ mutikeste rahakotti ajada on juba oskus. Deiw, mis järgmiseks? Peraküla palvemaja vallaelanike käest võtmine? Eksole hea tõmmata, kui ise sentigi panustanud pole. Omaette tase muidugi kõige selle juures on volikogu suurepärane oskus ka kõikidele vildakatele otsustele tuline aplodeerimine.