Korraldajad olid sunnitud Valge Daami etenduse katkestama

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Valge Daami etendus Südamega läbi müüri Foto Markus Sein88

Valge Daami etendus. MARKUS SEIN

Korraldajad olid sunnitud laupäeval Valge Daami vabaõhuetenduse katkestama, sest vaatajate mobiiltelefonid segasid raadiomikrofonide heli. Samuti ei mahtunud paljud soovijad etendusele.

"Korraldajad paluvad südamest vabandust kõigi ees, kes eile etendusele ei mahtunud. Arvasime, et oleme eelmise kolme aasta kogemuse põhjal publikumenuks ja kõigeks sellega kaasnevaks valmis, aga ootamatult valusast kogemusest tuleb õppida. Mitu halba asja langes kokku ning kiiret ja ideaalset lahendust ei olnud kuskilt võtta," kirjutasid Valge Daami vabaõhueteneudse korraldajad oma Facebooki lehel.

"Meil on kahju, et tehniliste murede lahendamiseks tuli läbi aegade esimest korda etendus korraks peatada," märkisid korraldajad.

Pärast meeldetuletust lülitasid pealtvaatajad oma telefonid välja, etenduse heli kvaliteet paranes ning näitemäng läks edasi. Mobiiltelefonide lainepikkus kattub näitlejate raadiomikrofonidega, mistõttu tuleb telefon enne etendust välja lülitada või panna lennurežiimile.

Korraldajate teatel mahub praegusse mängupaika piiskopilinnuse toomkiriku ukse ees umbes 2000 vaatajat, neist 1000 istuma.

Anneli Aken etenduse korraldusmeeskonnast ütles, et ei oska hinnata, kui palju inimesi etendusele ei pääsenud. Aken märkis, et selle aasta kolme etendust on käinud vaatamas umbes 4000 inimest. Valge Daami uuslavastuse, mille teksti autor on kirjanik Jan Kaus, viimane etendus on pühapäeva õhtul kell 10. Korraldajate teatel on tänaseks etenduseks kohti piisavalt, sest eelmüük on olnud väga rahulik.

Esimese Valge Daami lavastuse "Haapsalu legend" kavalehele aastast 1984 on Randlase rahvateatri asutaja Erich Jaansoo kirjutanud publiku arvuks 11 000 ning kinnitanud korduvalt, et see on õige number. Istekohti võis siis olla vast mõnisada, teatasid korraldajad.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
TJA: raadiomikrofonide nõuetekohasel kasutamisel on häirete tekkimine välistatud | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] Vt ka: "Korraldajad olid sunnitud Valge Daami etenduse katkestama". […]

.
7 aastat tagasi

Aga etendus oli ikkagi hea

Lii
7 aastat tagasi
Reply to  .

Eelmisele etendusele jäi ikka kõvasti alla.

Maavana+2
7 aastat tagasi

Nagu Haapsalule kohane tehakse kõik asjad poolpidused. Amatöörluse tipp. Lülita telefon välja!! Mis kuradi tehnika nendel heliamatööridel siis oli.

asjapulk
7 aastat tagasi

ehe näide meestest kes ei tunne tehnikad aga väidetavat et teavad mida soovitavad või oli hoopis mobiiltelefon se ootamatu külaline ? pwhaahahhah!

külastaja
7 aastat tagasi

Olen nõus rahvaga oleks võinud vähe viisakamalt suhelda. Ja ei ole ka samuti teistel sellistel üritustel tähele pannud, et oleks selliseid probleeme olnud. Rahvast lasti ka platsile rohkem kui mahtus. Etendus ise oli hea.

Kärt
7 aastat tagasi

Olen nõus sellega, et kui korraldaja palub telefoni välja lülitada ning palvet korratakse korduvalt, siis külastaja võiks seda ka teha. Samas tuleks tõesti pigem üle vaadata tehnika. Olen viimastel aastatel korduvalt suveteatreid külastanud ning selliseid probleeme ei ole olnud. Etenduse katkestamine jättis väga halva mulje, ka tolle proua kõnekasutus võiks olla vähe…parem.

Nuuuu
7 aastat tagasi
Reply to  Kärt

Kes see oli?

Anneli Aken
7 aastat tagasi
Reply to  Nuuuu

See olin mina. Kahetsen iroonilist ja sapist sõnakasutust – pingesituatsioonis reageerisin üle. Meil ei jäänud tõesti muud üle, kui etendus katkestada, kuid seda saanuks teha rahulikumalt ning edaspidi peame riske paremini hindama. Edastan helitehnikafirma põhenduse: “Mobiiltelefonid ise väga ei segagi reediomikrofonide tööd, küll aga mobiilside opraraatorite tugijaamad, mis käivitatakse, kui ühes piirkonnas on ebaloomulikult palju telefone. Tavaolukorras on linnuses 1-10 telefoni, laupäeval aga tõenäoliselt üle tuhande. See muudab eelnevalt hoolikalt mõõdiststud ja töötava mikrofonide süsteemi kasutuks, tekitades interferentsi erinevate saatjate vahel. Raadiomikrofonid töötavad sagedustel 826-832 ja 863-865 mhz. Telefonide 4G aga töötab ka sagedustel . Lisajaamade sisse lülitumine on reeglina… Loe rohkem »

Osaleja
7 aastat tagasi

Eks helifirma üritab ka odava asjaga suurt raha teha .Varasemalel aastatel on ka heliga probleeme olnud.

Ruudi
7 aastat tagasi

Soovitan massiüritusi vältida ja ei mingeid probleeme !

Lii
7 aastat tagasi

Kahtlen, kas eelmistel aastatel kõik lülitasid oma mobiilid välja, mingit probleemi ei olnud.